Det går inte att beskriva. Det måste upplevas. Samtal med Lisa Hjulström

Mar 03, 2023

Det går inte att beskriva - det måste upplevas!

Nu i veckan intervjuade jag min kollega och tillika ordförande i Frigörande Dans Föreningen, Lisa Hjulström i min podd Balans i livet podden.
Så spännande min första gäst! Lisa är precis som jag frigörande danspedagog och leder dans i Stockholm på olika platser och online på youtube.

Lisa och jag har haft ett samarbete de senaste 10 åren, där vi leder olika dansdagar tillsammans. I dagens avsnitt samtalar vi om vad frigörande dans är, hur ett danspass kan vara upplagt, vad som händer när vi dansar frigörande dans, både med kroppen, tankarna, känslorna och själen.

Om att dansen verkligen är en form av mindfulness och stresshantering och hur många upplever dansen som befriande och välgörande. Att få landa helt kravlöst hemma hos sig själv i den medvetna närvaron och att få duga som jag är, utan några krav eller prestation. Att få röra sig fritt till musik och att få fatt på sin egen livsenergi och glädje.

Vi konstaterar också att det är svårt att beskriva vad frigörande dans är, det måste helt enkelt upplevas.

Mitt mål med att leda frigörande dans, är att du ska få ta din plats, röra dig på ditt sätt och känna dig nöjd med just den du är.

Tänk att stå där på dansgolvet och känna: Här står jag och duger, precis som jag är och känna glädjen i att få röra dig fritt, helt och hållet på ditt sätt.

Det är magi, kroppen, tankarna, känslorna och själen blir så glad, hela systemet får vara med. Ett sätt att flytta in, att bli mer i kontakt, mer solid, mer sann och mer hel. Det är ett rent lyckopiller att dansa frigörande dans.

Det första steget handlar om att våga prova
Kanske är det att gå utanför din komfortzon? Men kanske är det bara då vi går utanför vår komfortzon och vågar prova något nytt, som vi utvecklas?

Är du nyfiken att prova på att dansa frigörande dans med mig och Lisa? Kom på vår Dansdag den 25 mars 💃💃!
Detta är en dag för dig som älskar att dansa och för dig som aldrig har dansat. Alla kan dansa, på sitt sätt, det finns inga krav eller prestation, bara ren rörelseglädje. Att få röra sig fritt till musik. 

Varmt välkommen, att läsa mer och anmäla dig. Det finns fortfarande några platser kvar. Boka tidigt pris 595 kr, fram till på söndag 5/3, så passa på!
Läs mer och anmäl dig här: https://www.ingridthorngren.se/dansdag

Idag kommer avsnitt 16 av Balans i livet podden
16. Det går inte att beskriva. Det måste upplevas.
Samtal med Lisa Hjultröm.

Varmt välkommen att lyssna till dagens avsnitt. Du kan lyssna på Podden där du lyssna på poddar; I Podcaster, Googel podcast eller på Spotify.
Lyssna på Balans i livet podden på hemsidan HÄR

Önskar dig god lyssning och en skön helg. Kanske dags att sätta på en skön låt och dansa lite där hemma 💃💃 det är alltid en bra början, för att landa hemma hos dig själv.
/Ingrid

Visste du att regelbunden dansträning motverkar psykisk ohälsa? Men att dansa utan krav på prestation är nyckeln!

Gillar du att dansa och känna glädjen och energin det ger, men är inte sugen på att koreografi eller att bli sedd av andra i dansen. Då har du goda chanser att må bra både psykiskt och fysiskt i den frigörande dansen.

Regelbunden, kravlös dansträning kan få dig att må bättre, minska känslor av oro, nedstämdhet och fysiska symtom som värk i mage och huvud som är vanliga vid psykisk ohälsa. När du dansar slutar du nämligen fokusera på dina tankar och ger dig hän till upplevelsen i nuet istället.

Det visar svensk forskning, ledd av Anna Duberg, vid Universitetssjukvårdens Forskningscentrum i Örebro. Anna är Medicine Doktor i Hälsovetenskap och legitimerad fysioterapeut, och har undersökt hur dans hjälper tonårsflickor (13-18 år) som mår dåligt psykiskt, vilket dessvärre är väldigt vanligt bland unga.

Negativa och upprepade tankar kring prestation, lycka, utseende, skolan och sociala medier är några orsaker till problemet, enligt Anna Duberg.

Avhandlingen visade att dansträning upplevs som en fristad från vardagens stress för flickorna som var med i undersökningen. Dessutom ökade deltagarnas självskattade hälsa och självtillit och deras fysiska och psykiska symtom minskade, som problem med huvudvärk och magont. Allt jämfördes mot en kontrollgrupp som inte fick samma resultat. Användandet av smärtlindrande medicin minskade dessutom i dansgruppen.

Just den kravlösa atmosfären och den stöttande gemenskapen i gruppen spelade en stor roll för deltagarna, med rörelseglädje utan krav.
”Dansprojektet”, som studien kallades, innehöll fri dans inom flera olika stilar och pågick i åtta månader då 112 unga tjejer dansade två gånger per vecka. Fokus låg på rörelseglädje, inte prestation och innehöll därför inte heller någon koreografi eller uppvisningsmoment.

Att skapa en skön stämning och härlig gemenskap är helt avgörande, menar Anna Duberg, för om dansen känns kul så blir den av. Kroppskännedomsträning är något som också ger ökat välbefinnande. Att känna sig nöjd och acceptera sin kropp som den är.

Ta hand om dig och din bästa vän, dig själv. Önskar dig en skön helg, 🌷
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024