Kreativt skapande utan prestation, ökar ditt välmående och kontakten med din själ

Apr 14, 2023

Kreativt skapande utan prestation, ökar ditt välmående och kontakten med din själ
Någon gång i livet har du kanske hamnat i ett ”flow” när du gjort någonting kreativt?  
Flow skapas när vi är i vår högra hjärnhalva i kontakt med nuet, utan att tänka eller prestera något speciellt. T ex när vi skapar kreativt utan prestation. Vi är i total närvaro och ingen tid existerar, bara här och nu.

När vi är närvarande i nuet, frigörs en massa positiva känslor och effekter i kroppen. Kortisolnivåerna sänks och vi känner oss mer avstressade och mer lugna. Positiva känslor är lugnande och gör att vi generellt känner oss mer nöjda. Att skapa kreativt gör oss alltså nöjdare och gladare genom att vi får leva ut vår nyfikenhet och utvecklas.

Något som ett kreativt intresse eller en hobby kan också ge oss ett sammanhang med andra, vilket också gör oss lyckligare – så varför inte vara med på en kreativ sommarkurs eller samla ihop vännerna därhemma och skapa en målargrupp, en sygrupp eller kanske en pysselgrupp så kan var och en skapa det de själva vill.

Kurt Vonnegut, en amerikansk författare och konstnär, sa en gång att “utöva någon konst – oavsett hur illa, det gör att själen växer”.

Psykologer och forskare har alltså nu kommit till en liknande slutsats. Det krävs inte att man är en kreativ talang för att bygga in mer glädje i vardagen. Istället så visar studien att det är engagemanget i kreativa aktiviteter som bidrar till en “uppåtgående spiral”. En spiral fylld av positiva känslor, mindfulness, närvaro, psykologiskt välbefinnande, relevans och känslan av att livet “blomstrar”.

Människor som ger sin kreativitet utrymme blir gladare och mår bättre. Även om många har spekulerat i detta länge, så har forskning nu visat att kreativitet faktiskt har en direkt koppling till humöret och det psykiska välmåendet.

Det här är inte bara bra nyheter för människor som arbetar inom kreativa områden. Utan den visar också att vi andra, som inte jobbar kreativt, borde skaffa kreativa hobbys. För att den som gör tid för kreativa aktiviteter såsom att skriva, sjunga, måla, skissa eller spela banjo kommer att uppleva samma effekt.

Lär dig något nytt
Förutom att själv sysselsätta sig med något kreativt på hemmaplan, visar studier att vårt humör och välmående även gynnas av att lära oss nya saker. Att då passa på att prova något nytt inom ett kreativt område är alltså någonting som vi borde ta in mer i vår vardag. Det kan vara en anledning till att kurser och upplevelser blir mer och mer populära i vår vardag.
Att gå en kurs är också att hjälpa sig att få det gjort tänker jag. Ibland tänker man på allt bra man ska göra hemma, men det blir liksom aldrig av. När vi anmäler oss till en kurs och betalar, då är sannolikheten större att vi får det gjort.

Jag har gått många kreativa kurser
Själv har jag gått mängder av kreativa kurser, under mina år i personlig utveckling och i att hitta mig själv, att komma till högra hjärnhalvan. Att stilla mitt görande och tänkande och istället få kontakt med min feminina sida, att bara vara.
Först gick jag många år och målade kreativt måleri utan prestation, där jag fick måla inre bilder, bara i den sköna känslan att få vara i mitt flow i närvaron i nuet, inget som behöver tänkas ut eller göras. Många alster hänger fortfarande på väggarna här hemma.

Därefter gick jag på kurser i drejning och sedan i keramik under många år.
Lera är också ett härligt sätt att vara i nuet och följa materialet med händerna, det blir sinnligt, vi använder våra sinnen i det kreativa skapandet.
Alla dessa kreativa kurser, ledde till min utbildning till Symbolpedagog, där vi jobbar med olika kreativa symboliska uttryckssätt. Att gestalta inre bilder och symboler och att själv tolka dom. Det är att träna på att vara närvarandet i nuet och att lära mer om mig själv.

Just nu går jag en vidareutbildning i Grön Terapi, vilket fördjupar mitt intresse i naturen och trädgårdens läkande förmåga. Att vara ute i naturen och använda våra sinnen är så hälsosamt och egentligen så enkelt. Allt du behöver göra är att gå ut och bara vara, uppmärksam på allt runtomkring. Att följa årstiderna och naturens växlingar, så hälsosamt och hjälpsamt för vårt välmående.

Vi mår bättre när vi är kreativa
Det kan vara lätt att glömma bort i våra stressiga liv men de flesta av oss gillar att skapa, vare sig det handlar om att skriva, spela musik, fotografera, snickra, handarbeta eller pyssla. Och det är kanske inte så konstigt. Det finns nämligen en hel uppsjö med forskning som visar att den här typen av aktiviteter släpper lös en rad positiva psykologiska krafter och gör under med vår hälsa och vårt välbefinnande.

2010 publicerade The American Journal of Public Health en metastudie av 100 olika forskningstudier som tittat på kopplingarna mellan kreativitet och hälsa. Studierna handlade om en mängd olika sorters kreativt skapande och visade bland annat att dessa positiva effekter:

  • hjälper till att bryta invanda tankemönster
  • minskar negativa tankar och självbild
  • minskar risken för stress-relaterade åkommor och depression
  • bidrar till att göra en mer spontan
  • ökar förmågan att skapa rika sociala nätverk.

En studie visade dessutom att kreativt skrivande påverkade deltagarnas immunförsvar positivt. Kreativitet kan alltså bidra till att göra dig mer motståndskraftig mot infektioner.

Varför mår vi då så bra när vi är kreativa?
Det finns olika förklaringar men en går helt enkelt ut på att vår kreativitet sitter djupt i vår natur. Att vara i vår kreativitet, att hitta vårt flow gör att vi mår bra. Att skapa kreativt gör att vi blir mer närvarande i vårt eget liv, vi lyssnar inåt till vår inre kärna, vår själ och få på det viset budskap från oss själva, om oss själva. Ett magiskt sätt att utvecklas och lära känna sig själv.

Så det finns många fördelar med att vara kreativ, utan prestation.
Vi får med oss hela vårt system och ökar därför välmående i vårt liv.

Kroppen, när du tar dig till här och nu så utsöndras lugn och ro hormonerna, vilket gör att det frigörs en massa positiva känslor och effekter i kroppen. När kortisolnivåerna sänks och vi känner oss mer avstressade och mer lugna, vilket är bra för den fysiska kroppen

Tankarna, när du är här och nu, så existerar inga tankar om dåtid eller framtid, ingen oro och ingen stress. Du är bara helt närvarande i det du gör, vilket gör att hjärnan får vila en stund.

Känslorna, när tankarna är lugna, så blir känslorna lugnare. Det finns inga stressade, oroliga tankar, utan du kan vara helt lugn i närvaron i nuet.
Att skapa kreativt tillsammans med andra, skapar också en gemenskap och glädjen i att skapa i en grupp.

Själen, när vi släpper görandet och presterandet en stund, så kan vi lyssna in till vår själ. När vi skapar kreativt utan prestation, så blir vi mer i kontakt med vår inre sanning och blir mer medvetna om oss själva. Det kan dyka upp som en bild eller en symbol, som vi kanske inte tänkt på förut. Det blir ett sätt att lära känna en ny dimension av dig själv och låta själen utvecklas.

Här kommer avslutningsvis mina tre bästa tips till dig idag 
För att få in mer kreativitet och därmed öka  ditt välmående i ditt liv är:
1. Anmäl dig till en kreativ kurs och se hur det får dig att öka ditt välmående och må bra. Att få kontakt med ditt flow, lära känna dig själv och få med dig budskap om vad du vill och behöver framåt.
Just idag öppnar anmälan till min kreativa sommarkurs, som är helgen efter midsommar. Kika in den på min hemsida eller klicka på länken i poddbeskrivnignen så hittar du till den direkt.

2. Dra ihop ett gäng vänner och gör ett kreativ grupp, där ni ses kontinuerligt och gör något kreativ. Det kan vara vad som helst, kanske den gammeldags ”syjuntan” får komma till liv igen, eller en målargrupp, meditationsgrupp, pysselgrupp, trädgårdsgrupp osv. Bara försöka att inte tänka och prata för mycket, utan gör resan till höger hjärnhalva och här och nu, så hamnar du i ditt flow

3. Skapa en rutin i din vardag, där du kan få in något kreativt i ditt liv. Varför inte sätta dig ned en stund varje kväll, lyssna på en meditation, eller på en låt, röra dig till musik, rita en bild och skriva lite om den. Det är ett utmärkt sätt att släppa tankar och prestation en stund, kliva över i den högra hjärnhalvan och att börja utveckla din kreativitet. Då öppnas också dörren till ditt inre, till din själ och du kommer att få budskap från dig själv om dig själv, här och nu.

Så tills vi hörs igen, sköt om dig och ta hand om dig och din bästa vän – dig själv ❤️.

Vill du prova på att vara kreativ utan prestation? 
Läs mer och anmäl dig till min Kreativa Sommarkurs, 29/6-2/7 på min hemsida här: https://www.ingridthorngren.se/sommarkurs 

Vill du veta mer om hur det är att vara med på min Kreativa Sommarkurs?
Lyssna på avsnitt 20 av Balans i livet podden, där jag pratar med min kund Åsa, som har vart med på den många gånger.
Lyssna HÄR

Vill du prova på mina olika kreativa mindfulnessmetoder? 
Läs mer om mitt 1-dags Mini Retreat, lördag 13/5, läs mer och anmäl dig här: https://www.ingridthorngren.se/miniretreat

Varmt välkommen,
/Ingrid 

Du kanske också gillar...

Oxytocin ger dig stressreducering och utvecklar närvaro och samhöri...

May 17, 2024

Så använder du naturen och sinnena, för att komma till här och nu

May 10, 2024

Naturen & sinnena tar dig till här och nu, det är ren stresshantering

May 03, 2024