Fem hälsofördelar med att gå på Spa, för ditt fysiska och psykiska välmående

Sep 15, 2023

Det absolut lyxigaste jag vet är att checka in på ett Spa, för mig är det den ultimata njutningen.
Att ge mig själv en riktig lyxig egenvårdsdag, bara ta hand om mig själv, ingen annan att ta hand om och inget att göra, bara vara.

På ett spa tar jag både hand om den fysiska kroppen, via träning och kroppsbehandling, som massage, samt låter hjärnan få vila, tankarna får vandra fritt. Det gör att hela systemet, hela jag går ner i varv och får en välbehövlig dag med avkoppling. Jag kommer därifrån skönt avstressad, nedvarvad och i kontakt med mig själv. 

I veckan gav jag mig en spa dag, efter en intensiv jobbperiod, så härligt. Jag mötte Susanne Lanefelt (ni vet hon med gympingen på tv för länge sedan, som sa kniiip) i hissen upp, när hon var på väg att leda vattengympa. Jag passade på att ge henne en komplimang för den pausgympa hon ledde på den TV-sända Kristallengalan förra veckan. Tänk på hur viktigt det är med den lilla rörelsen i vardagen, bra att påminna sig om, även på en gala. 

Det finns så många hälsofördelar med att gå på spa, i dagens podd pratar jag om de 5 viktigaste häsofördelarna så som jag ser, det finns säkert en massa andra också. Men det här är ur mitt perspektiv, kopplat till det jag jobbar med och det jag tycker är viktigt för vårt välmående.

Jag tycker att det är ett fantastiskt sätt att skapa balans i mig själv, på ett spa ka jag båda vara aktiv och röra på mig och träna, samt att vara stilla och bara vara och vila.
Vi behöver ju båda delarna för att ta hand om oss själva, både kroppen och hjärnan. För att hela vårt system ska varva ner och få återhämtning, som är avgörande för vårt långsiktiga välmående.

Att ta hand om kroppen med träning, simning och massage samt att bara vara, och ligga i ett bubbelbad, i en bastu eller sitta i en vilstol och bara är, det är så välgörande. Och också ett sätt att visa sig själv att jag är en viktig och värdefull person som prioriterar mig själv och mitt eget välmående.

Rörelse och vila - skapar en balans, i mig och i mitt liv. När vi släpper allt annat utanför ett tag, kanske under en hel dag eller en helg, så är det också lättare att få kontakt med oss själva. Till slut kommer tankarna att stilla sig och vi hör vårt eget sanna jag, vår inre röst. 

Allt för mer mindfunless och mer balans i vardagen. Så viktigt för vårt välmående och kan vi inte åka iväg på spa, så kan vi göra vårt eget hemma spa i vardagen.

Vi kan stänga av mobilen och all uppkoppling en dag, bara vara med oss själva, träna och gå i skog och mark, ta ett avkopplande bad eller dusch och har vi möjlighet basta eller vira in oss i en mjuk filt i soffan, kura ihop oss med en god bok, en varm kopp te och stilla oss.

Här är 5 hälsofördelar med att gå på spa!

1. Mindfulness som ger stressreducering

Spabesök är inte bara bra för kroppen utan även för psyket. När du relaxar på ett spa höjs serotoninhalten, ett ämne som gör dig harmonisk, avslappnad och lugn. Det i sin tur gör så att du även sover bättre efter att du varit på spa en dag.

Att stänga ute omvärlden en stund, att få egen tid för den viktiga egenvården, att bara rå om dig själv. När vi stänger av omvärlden en stund, vilket vi gör på ett spa, vi lägger undan telefonen och bara är. Då kan du rensa dina tankar.

Att åka på spa själv är nog det absolut bästa, då kan du bara vara med dig själv och dina egna tankar och känslor som kommer och passerar under en dag. Det är klart att det kan vara roligt att åka med väninnorna eller sin partner, men då är det ofta lite svårare att koppla av helt, för vi är ofta i samtalet. Såklart kan det vara roligt och utvecklande, men det håller oss kvar i tänkandet. Så vill du ha riktig mindfulness, är min rekommendation att vara själv på spa och bara ägna din dag åt dig själv.

Det är verkligen en avslappning för både kropp och själ, vilket leder till bättre sömnkvalitet. Även faktorer som att byta miljö, till en lugn och rogivande miljö och höra avslappnande musik är lugnande. Att checka in på spa och ta det lugnt och vara i avkoppling gör att kroppen utsöndra serotonin, kroppens lugn och ro hormoner, som minskar ångest och förbättrar humöret.

Som du kan se finns det många fördelar med att ta in på spa med jämna mellanrum. Det behöver inte vara något dyrt och lyxigt ställe, även eklare span ger samma effekt. Det är bra för att få en förbättrad livskvalitet.

2. Tag hand om din fysiska kropp, träning

Ofta finns det träningsmöjligheter på Spa anäggningar, det kan finnas ett gym och du kan träna styrketräning, cykla eller gå på löpband för att få kondition. Eller så kanske finns det härlig gruppträning att ta del av, allt från yoga, pilates, core, stretch osv. Sen brukar det ju också finnas möjlighet att simma, vilket ju också är en härlig träningsform. Kanske till och med finns vattengympa, riktigt bra och skonsam träning.

Så passa på att ta hand om kroppen när du går på spa. Extra bra är det tycker jag att börja med fysiskt träning, för att därefter simmma och avsluta med bubbelbad och bastubad. Då får den trötta kroppen, slappna av i bubbelbadet och få lite massage av strålarna och sedanvärma upp kroppen och musklerna i bastun, där du kan passa på att stretcha ut kroppen. En sån bra kombo eller hur?

Att träna är ju bland det viktigaste för att ta hand om vårt välmående. Inte bara vår fysiska kropp utan även vår hjärna. Ju mer vi rör kroppen desto piggare blir hjärnan.

Forskning visar att träning hjälpa dig att; hantera stress, förbättra sömnproblem, förbättra din sinnesstämning, å bättre självförtroende.

Dessutom behöver du inte träna i flera timmar för att ta del av dessa fördelar. Enligt många studier räcker det med 10 minuter för att vår sinnesstämning ska förbättras. En studie har visat att den som rör på sig en lite stund på dagen, istället för att sitta still i flera timmar kan motverka depressionssymptom.

Även om det inte är något botemedel visar forskningen att en aktiv livsstil kan minska psykisk ohälsa i form av ångestohc oro och depression och nedstämdhet. 

Motion kan alltså dämpa ångest.
Vid lågintensiva aktiviteter som yoga och promenader aktiveras den del av nervsystemet som hjälper di att slappna av och ångestens fysiska effekter dämpas. 
Mer intensiv träning motverkar också stressraktionen eftersom du naturligt kommer att återhämta di gefteråt och de välbefinnande hormonerna som träning utlöser kan hjälpa dig att vända mörka tankar och oro till ett positivt sinnestillstånd. 

Fysisk aktivitet hjälper till att normalisera stressystemet genom att efteråt försätta kroppen i återhämtningsläge. Träning är alltså ett sätt att använda kroppens stressrespons till sin fördel.

Vid yoga och liknande aktiviteter aktiveras det parasympatiska nervsystemet, som styr vila och återhämtning och hjälper till att sänka dina stressnivåer. Regelbunden tärning i lagom mängd har positiv inverkan på sömnkvaliteten, vilket i sin tur ger ett mer stabilt humör och gör vardagen lättare att hantera.

Motion kan göra dig gladare
Även om du blir trött av att träna får du också en injektion av flera olika “må bra-hormoner” som ökar välbefinnandet och skapar positiva känslor. Oxytocin är ett socialt hormon, men det frigörs också när vi rör på oss. När oxytocinet kombineras med de endorfiner som utsöndras vid träning känner du dig glad.

3. Vattnets helande effekt, simma och bubbla

Att i stort sett alla spa erbjuder varma bad och källor är ingen slump. Det var romarna som från början upptäckte vattnets avslappnande och helande kraft. Ordet ”spa” står för Salus Per Aqua, läkning genom vatten. Ett skönt bad gör att musklerna mjukas upp och kroppens förbränning stimuleras. Men det finns också kurer som piggar upp och har en uppfräschande effekt.

På ett spa finns det ofta många möjligheter att komma i kontakt med vatten.
Jag tycker det är en underbar känsla att vara i vatten och att simma, det är en skön och skonsam träning, bra rörelse för hela kroppen och samtidigt meditativt, jag kan inte göra något annat samtidigt, bara andas in och sedan ut och sedan in igen. Närvaro i nuet. Tankarna kommer och går, men jag är i vattnet, i rörelsen, i kontakt med min kropp och andningen, här och nu. Att låta hela kroppen omslutas av vatten. Det är ett härligt sätt att stilla sig.

Ett spabad kan hjälpa dig att varva ner i en hektisk liv. Stress leder ofta till stela muskler, huvudvärk och sömnbrist. En kombination av varmvatten, flytkraft och massage minskar spänningar och stress, perfekt för dig som gillar att koppla av ordentligt efter en lång dag. Både att simma i bassäng eller att utyttja någon form av bubbelpool är skönt. Att låta massagestrålarna i spabadet fokusera på typiska stressområden som nacke och axlar, lossar och lindrar smärta. Massage hjälper också till att bryta ner stresshormonet kortisol.

Återhämtning i samband med träning. Att njuta av det varma vattnet, efter du har tränat är mycket fördelaktigt för kroppen. Avslappnande massage i varmt vatten lindrar smärta från skador och överbelastning och lossar bra i ömma muskler efter träning. En bubbelpool kan därför vara extra bra för återhämtning efter

Förbättrar nattsömnen. Varmvatten har en avslappnande och lugnande effekt på kroppen. När din kroppstemperatur stiger slappnar dina muskler av och du blir sömnig. Ett varmt bad innan läggdags kan göra underverk för din nattsömn. Du somnar inte bara snabbare, utan din sömn tenderar att bli djupare och lugnare. Dessutom frigörs kroppens naturliga endorfiner som minskar smärta och ger bättre sömnkvalitet.

Ökad blodcirkulation. Massagebad kan göra underverk för cirkulationssystemet och få igång blodet. Det varma vattnet gör det lättare för blodet att transporteras runt i kroppen och kan hjälpa mot symtomen på dålig blodcirkulation. Dessutom kan regelbunden användning av spabad hjälpa till att sänka ett tillstånd där blodtrycket är för högt.

4. Värme, via välgörande bastubad

Jag älskar också att basta, halvfinne som jag är och uppvuxen med bastu. Nuförtiden har jag lyckan att ha en vedeldad finsk bastu i vårt fritidshus. För mig är det också en lycka att basta efter en aktiv dag. Just nu under höst och vinter när det är kyligare utomhus så känns det ännu härligare att värma upp kroppen i bastun. Att basta är det ultimata mindfulness träningen för mig. Att bara ligga där och göra ingenting. Att låta hela kroppen och systemet värmas upp och slappna av, lyssna till veden som sprakar, känna värmen mot huden och andas in en skön doft av eteriska oljor som tallbarr, gran eller björk, som vi blandar ut och häller över de varma stenarna. Bara vara, göra ingenting, magiskt.

Genom forskning vet vi att det finns många hälsofördelar med att basta. Det stärker immunförsvaret, minskar risken för hjärt-kärl-sjukdomar, sänker blodtryck och kolesterolhalt. Håller blodsockret i schack, minskar spänningshuvudvärk och nedstämdhet. Det ger kroppen en detoxeffekt och huden lyster.

En effekt av värmen är till exempel att de ytliga kärlen under huden vidgas för att vi ska kunna svettas och reglera kroppstemperaturen. Svettningen leder till ett slags detox då vi bland annat svettas ut metaller som kroppen samlat på sig. Och när kärlen vidgas måste hjärtat också kompensera genom att slå snabbare och pumpa mer blod. Det blir som motion för både kärlen och hjärtat. Det stärker hjärtat vilket leder till att blodtrycket sänks, blodfetterna och blodsockret hålls i schack och risken för oregelbunden hjärtrytm minskar.

Gör din kropp mer flexibelAtt sträcka eller göra yoga i en bastu ökar din flexibilitet och rörlighet drastiskt.
Värmebehandling, så som att bada bastu, har en dokumenterad effekt på ledernas mobilitet och muskelspänningar

Generellt rekommenderar träningsnstruktörer att man ska värma upp innan man sträcker sina muskler. Det kan vara en av orsakerna till att det fungerar så bra att sträcka musklerna i en varm bastu.

5. Beröring, kroppsbehandling

Att unna sig en skön avkopplande spabehandling eller massage är att frigöra stress och gör dig avkopplad och nedvarvad. Vi vet sen länge att beröring ger lugn och ro. Att bli omvårdad och få beröring har en bevisat avslappnande effekt. Då utsöndras oxytocin, kroppens eget lugn och ro-hormon.

Massage och Spabehandlingarnas många fördelar. Här är 6 fördelar med massage:
Ökar blodcirkulationen. Genom en ökad blodcirkulation mjukar du upp både muskler och vävnader.
Stärker immunförsvaret. Massage ökar antalet vita blodkroppar i kroppen, vilket gör att man blir mer motståndkraftig mot infektioner.
Motverkar stress. Vid beröring och massage frigörs ”må-bra-hormonet” oxytocin. Hormonet verkar lugnande och sänker både pulsen och blodtrycket.
Påskyndar läkning och återhämtning. Genom massage får du en ökad syretransport till musklerna vilket leder till att läkning och återhämtning går snabbare.
Förebygger och lindrar spänningshuvudvärk. En vanlig anledning till huvudvärk är spänningar i axlar och nacke. Dessa muskler mjukas upp med hjälp av massage.
Minskar oro och depression. Massage minskar produktionen av stresshormonerna kortisol och noradrenalin och ökar halterna av må-bra hormoner som dopamin, serotonin och oxytocin.

Så allting sammantaget här kommer min sammanfattning:

Jag tycker att en spa dag eller helg är en väl värd investering i dig och ditt fysiska och psykiska välmående. En superbra egenvårdsaktivitet, för att visa för dig själv att du är värd att investera i dig själv och ditt eget välmående.
Det bästa tycker jag är att få en stund i mindfulness, att släppa allt annat före en dag, att lämna mobiler, datorer och vardagen utanför. Att ta hand om din fysiska kropp med träning och rörelse, är uppiggande och gör mig glad. Att simma och ta bubbelbad, vilket hjälper kroppen att varva ner och slappna av. Att sedan avnjuta en skön varm bastu, där du kan sträcka ut koppen efter träningen och bara ligga och känna hur kroppen blir alldeles mjuk och avslappnad. Sedan avslutningsvis unna dig en skön avslappnande massage eller spa behandling vilket automatiskt utsöndrar oxotycin, kroppens egna lugn och ro hormoner.

Så där, den maximala ta hand om dig själv dagen – spa dagen! 

Är du nyfiken att åka på Spa & Retreat?
Häng med på mitt Magiska Retreat, Möt dig själv och ditt sanna jag, helgen 21-22 oktober på Sätra Brunn, med härligt spa. Här får du möta mig och uppleva alla min sköna avkopplande mindfulness metoder, så som meditatoner, frigörande dans i minfulness, kreativ skapande utan prestation samt naturen och sinnena. Kombinerat med välgörande Spa, där du får träna, simma, bubbla och basta. Kan det bli bättre? Det är begränsat antal platser och boka tidigt pris just nu. Så läs mer på min hemsida eller klicka på länken här: https://www.ingridthorngren.se/retreat

eller var med på mitt Self Care Retreat online, läs mer här: https://www.ingridthorngren.se/selfcareretreatonline

Så tills vi hörs igen, tag hand om dig och din bästa vän dig själv ❤️.

Hej så länge!
/Ingrid

 

Du kanske också gillar...

Oxytocin ger dig stressreducering och utvecklar närvaro och samhöri...

May 17, 2024

Så använder du naturen och sinnena, för att komma till här och nu

May 10, 2024

Naturen & sinnena tar dig till här och nu, det är ren stresshantering

May 03, 2024