Hur jag blev Buddan på två veckor. Om att finna inre frid.

Mar 17, 2023

Hur jag blev Buddha på två veckor. Om att nå inre frid

Idag vill jag dela med mig av en stark upplevelse som jag hade för ca 25 år sedan. Jag hade jag precis gjort slut med min dåvarande pojkvän, det var precis innan sommaren och semestern och helt plötsligt hade jag inte en enda plan för sommaren. Vad skulle jag göra? En kompis tipsade mig om ett yoga ställe, som hade en kursgård i Småland, där man kunde åka på yoga och meditationsläger. Jag hade aldrig yogat eller mediterat i hela mitt liv. Men jag har alltid varit nyfiken på att prova nytt, så jag ringde dit och de hade EN plats kvar på lägret. Det måste vara meningen tänkte jag – eller hur - jag anmälde mig direkt!

Det här är ett riktigt Ashrama, visade det sig, dvs där man lever enkelt och har strikta regler; ingen alkohol, inget kaffe, socker och helt vegetarisk kost. Dessutom, var spelreglerna sådan att alla fick lämna in mobiltelefonen när man kom (ingen mobil på två veckor), inga tidningar, böcker, Tv, radio eller yttre intryck. Det här var två veckor att vara med sig själv, stilla sinnet och lyssna inåt. SÅ spännande, eller?

Vi väcktes kl 06.00 på morgonen och så var det fysisk yoga innan frukost, som bestod av te. Fullt dagsprogram med yoga och meditationsövningar från morgon till kväll. Mitt på dagen var det lunchpaus och sedan karmayoga, dvs att göra något gott, i detta fall att hjälpa till på kursgården, t ex att vara ute och rensa ogräs i trädgårdslanden, laga mat, städa, ta hand om hästarna osv. Jag valde alltid att rensa ogräs i morotslandet. Finns det något härligare än att vara utomhus och rensa ogräs, det är som att rensa tankarna samtidigt, ren meditation med händerna i myllan. Ett ogräs och en tanke i taget - bort, släpp, bort, släpp, bort, släpp.

I början, jag skulle säga säkert hela första veckan, så hade jag SÅ mycket tankar och frågor hela tiden. Jag är en intellektuell person som gärna vill veta vad som händer och förstå. Lite kontrollbehov helt enkelt. Varför gör jag det här? Varför är det här bra? Varför gör vi på det här sättet nu? Gör jag rätt? Ska det kännas så här? Osv osv.
Men här fanns inget utrymme för mina frågor. Här var upplägget upplevelsebaserad inlärning, dvs vi gjorde diverse övningar och bara noterade hur det kändes och hur min egen upplevelse var. Ingen delning, ingen reflektion ingen teori. Bara uppleva.

I början var jag ganska så frustrerad, så mycket tankar, så mycket jag ville veta. Jag har alltid haft ett behov av kontroll, att veta vad jag gör, hur ska jag göra det och varför. Men här var det bara att släppa taget och följa med. Bara ha tilliten, till att om jag gör det de säger att jag ska göra, så kommer det att bli bra, jag behöver inte veta exakt hur eller varför. På ett sätt var det befriande, när jag kunde släppa alla tankar och bara följa med.

Och vet du vad. Ju längre tiden gick, desto färre tankar kom det.
Ju lugnare blev både kroppen och sinnet. Wow, vilket upplevelse, det hade jag aldrig varit med om förut.

De sista 3 dagarna var det dessutom silent retreat, dvs helt tyst, inga samtal alls. Först var även detta stressande. Att vara helt tyst tillsammans med andra, det känns ju ovant, konstigt och kanske lite besvärande och pinsamt. Men till slut var även detta befriande, att bara vara.

Efter 2 veckor, var det dags att åka hem från lägret. Jag tog tåget till Stockholm Central och det var här det hände – jag insåg att jag blivit Buddha – jag var helt stilla – helt lugn – helt centrerad i mig själv – jag bara var.

Jag kom upp till Spottkoppen på Centralen, där det är fullt av liv och rörelse och massor av människor, ljud och ljus. Jag stod alldeles stilla, jag var kvar hemma i min kropp, andades djupt ner i magen och var HELT lugn. Alla dessa yttre intryck påverkade mig inte det minsta. Jag var kvar i mitt eget inre centrum av rent medveteande. Jag kunde bara stå och betrakta allt som hände runt omkring och känna att jag inte blev påverkad av det. Jag kommer ihåg att jag tänkte att nu kunde det vara en explosion mitt framför ögonen på mig, och jag skulle bara stå kvar, stilla och betrakta det, utan att bli stressad, gå upp i varv, bli rädd eller störd.

Vilken upplevelse, jag hade verkligen kommit hem till mig själv, stillat mitt sinne, mina tankar och hittat mitt eget inre lugn. Jag kan säga att jag aldrig varit så här lugn någon gång i mitt liv, varken före eller efter denna händelse. Men jag vet nu att det är möjligt att komma dit.
Till den inre friden, när inget stör. Till närvaron i nuet.
Jag vet att det är möjligt för mig och för alla andra. Om vi bara vet hur vi ska göra.

Att vara närvarande i nuet - är vägen för att hitta sig själv
För det är där i närvaro som vi kan höra vår inre röst, vår sanning. Om vi ständigt befinner oss i våra tankar, som ofta handlar om dåtid eller framtid, är det inte så konstigt att vi inte vet vika vi egentligen är, hur vi mår eller vad vi vill. Men genom att stanna upp, stilla tankarna och bli mer närvarande, kan vi lyssna inåt och höra vår inre sanna röst, som kan guida oss till det liv som är rätt för oss.

Att stanna upp och tillbringa mer tid i närvaro för att bli mer medveten är grunden till allt. Vi föds till att vara närvarande, så vi kan komma tillbaka till att vara närvarande igen, även om vi glömt bort hur.

Det är också i närvaro som vi kan känna riktig lycka. Så genom att tillbringa mer tid i nuet kommer vi att känna mer lycka och meningsfullhet i livet.
Vår viktigaste stund är alltid nu.
Tänk på när du är med ett litet barn som bara är i nuet, under promenaden så ser det daggmasken som krupit upp på trottoaren i regnet, de fantastiska löven som är alldeles orange, en len kastanj att plocka upp, en tokigt hund som skäller och en tant med en knarrande rullator. Allt är här och nu, och allt är fantastiskt – precis som det är. Inga tankar på då eller sen. Att vara med små barn är en mycket bra närvaroträning.

Du kan öva på närvaro på samma sätt i din vardag.
Att verkligen vara närvarande och uppmärksam på det runtomkring dig. Utan att ha några tankar om det, bara observera och betrakta.
När du väntar på bussen, sitter på tunnelbanan, lagar mat, städar eller går till affären. Att inte ta upp mobilen och scrolla eller lyssna på något. Utan fokusera på det runt omkring dig. På naturen, vädret, dina sinnen, hur doftar det, vad ser du, hör du, vad känner du osv. Skönt att ta en liten paus och bara låta tankarna få vandra fritt – det är närvaro i nuet.

Att åka på retreat är ett sätt att dra sig undan, stilla sig och lyssna inåt och få fatt i vad du innerst inne längtar efter och behöver
På mina Retreater med en grupp kvinnor, som alla samlats för att få möjlighet att släppa vardagen, varva ned och reflektera i en lugn miljö. Genom att minska våra distraktioner och vända vår uppmärksamhet inåt i t ex meditation och olika mindfulness övningar, skapar vi förutsättningar för att uppleva mer inre frid. Det är ett sätt att komma från tankarna och egot och istället lyssna in till din intuition, som finns där inne, men inte alltid är så lätt att höra när vi är sysselsatta.

Så här sa några av kvinnorna om vad som var det bästa med retreaten:

  •  Att få tiden med mig själv i de lotsade övningarna, släppa allt och bara följa med
  •  Att jag fick de insikter som var på väg att födas fram, där jag är just nu, kom fram i ljuset, genom dina fina metoder, jag fick precis det jag behövde
  •  Att min utveckling fortsätter och att jag ständigt vill fortsätta att utvecklas
  •  Min största insikt är att jag mår bra, känner mig stark och är tacksam
  •  Det var en helt fantastik härlig dag och jättekul, vilket gäng vi var

Ja, vad är egentligen syftet med en retreat? 
För många är en retreat en avslappning och vila, men framför allt att lyssna inåt, att tydligare se sig själv, sitt liv, sina mönster och därigenom verkligheten som den är.

Syftet är det som kallas vipassana alltså insikt i sanningen, sin egen sanning och vad du innerst inne längtar efter, vill och behöver. Vipassana är en huvudkategori av meditationsövningar som sägs härstamma från Buddha och lär ha utövats i 2 500 år. Det kan sägas göra oss mer hela som människor. Vi tränar på ett tillstånd av stilla koncentration, att lär oss rensa tankarna och att under meditationen kunna uppnå tillståndet av djupt lugn. Som jag berättade om i början av det här avsnittet så hamnade jag i det där tillstånden av djupt inre lugn och inre frid, efter mitt första meditations retreat.

Ibland behöver vi stanna upp och reflektera över livet, ibland behöver vi ny energi och inspiration. Då är det värdefullt att kunna dra sig tillbaka, i stillhet och avskildhet, för att återhämta sig och få kontakt med sitt innersta och det som är större än en själv.

Jag tycker också att det är värdefullt att bli inspirerad av andras tankar och insikter, att samtala, reflektera och utbyta erfarenheter. På mina retreats får du också utöva någon form av kreativt skapande, prova på frigörande dans i mindfulness, meditera och arbeta med naturmaterial. Allt utan prestation, utan istället för att landa i höger hjärnhalva, i det kreativa flödet här och nu. 

Upplevelsen av ett retreat
Vad som händer under en retreat varierar från tillfälle till tillfälle, från person till person, utifrån vem du är och vad du befinner dig i för situation i livet.

Ena gången kan det handla om att ta emot, låta sig fyllas av tacksamhet, glädje och förtröstan. För någon kanske det viktiga är att få distans till något i livet eller bli tydligare i ett beslut man behöver fatta. Ibland kan en känsla av stilla porlande glädje uppstå och ibland känns inget och det är också ok. Alla upplevelser är värdefulla och får tas emot för vad de är.

I retreaten lägger du undan arbete, telefoner, dator, almanacka och ambitioner, för att möta dina djupare behov.

När en grupp kvinnor möts för gemensam retreat kommer varje deltagare från sin särskilda vardagssituation med både sorger och glädjeämnen. Allt detta bär du med dig in i stillheten, och utifrån detta varierar det för var och en vad som under retreaten kommer att upplevas betydelsefullt.

Vi gör en gemensam resa tillsammans, samtidigt som alla gör sin personliga inre vandring utifrån sina behov och sin längtan.

Sammanfattning
Så som sammanfattning så vill jag förmedla den viktiga lärdomen, av vikten att dra sig undan i stillhet och tysthet för att släppa tankarna, prestationen och görandet en stund, för att nå inre frid och närvaro i nuet.
Det kan du göra genom att åka bort på ett retreat, eller skapa ett retreat där hemma, kanske göra en lite längre paus på söndagen, som är den gamla vilodagen, att ta en stund för dig själv och bara släppa allt annat för en stund, meditera och lyssna inåt.

Är du nyfiken på hur det är att uppleva att åka på ett retreat?
Varmt välkommen till mitt Magiska Retreat, Möt dig själv och ditt sanna jag i Sätra Brunn, utanför Sala, helgen 15-16 april.
Här får du prova på alla mina fyra olika mindfulnessmetoder för närvaroträning
Här bor vi på en vacker plats och det finns dessutom tid att uppleva spa, med pool, bastu och bubbelbad. Ett retreat både för kropp och själ.
Ännu finns det några platser kvar.
Just nu även boka tidigt pris.

Läs mer på min hemsida eller klicka på länken här: https://www.ingridthorngren.se/retreat

 Du kanske också gillar...

Så tar du dig från julstress till julefrid, 7 praktiska tips att ha...

Dec 01, 2023

"50 är det nya 70" så håller du dig i form - fysiskt, psykiskt och ...

Nov 17, 2023

Om gudinnan inom oss, att leva i sin sanna essens och i kontakt med...

Nov 10, 2023