Så skapar du en inspirerande vision för 2024!

Jan 05, 2024

I veckan som gått nu, har jag haft 2 stycken workshops online på zoom.
Så roligt det har varit, stort tack till dig som varit med. Här har vi gjort två viktiga övningar, att göra inför det nya året, som jag tänkte prata om lite här idag.

Först har vi gjort en Backspegelövning över året som gått
Det handlar om att summera året och bli mer medveten om ditt nuläge. Att våga bli tydlig med ditt nuläge. Hur ser det faktiskt ut för dig i ditt liv just nu? Om vi inte vågar vara ärliga här och se fakta för var det är. Vem lurar vi då? Bara oss själva, tänker jag.

Du vet när du får frågan, hur är det?
Och vi liksom på autopilot säger: bara bra. Fastän det kanske inte allts är bra. Kanske inte bra alls, men vem vill säga det och vem vill lyssna? Så därför säger vi ofta, allt är bra, fastän det kanske inte är det.

Men när vi pratar med oss själva, är det av yttersta vikt att vi är ärliga. Att vi börjar med att titta på hur vårt nuläge faktiskt ser ut. Hur har jag det med mitt fysiska och psykiska välmående, med mina relationer, med arbete, fritid, hobbys osv.

Tanken med arbetet att göra en backspegel och ett tydligt nuläge
Är inte att skapa dåligt samvete, över att vi borde ha gjort mer eller annorlunda under året. Utan snarare att våga vara ärliga och tydliga inför oss själva med hur det faktiskt ser ut. Först när vi har ett ärligt och tydligt nuläge, är det enklare att göra något åt det.

När vi kan konstatera att så här ser det ut, just nu. Det här är bra och det här är mindre bra, då har vi ett utgångsläge att starta ifrån.

Därefter brukar jag jobba med steg 2, visionen för året
Du som har följt mig länge, vet att jag inte är så förtjust i ordet mål, då det är lätt att bli besviken när vi sätter upp mål och inte når dom. Utan jag hellre jobbar med visioner och visionboards. Så steg 2 är att göra en vision av det kommande året. Jag brukar själv leda guidade meditationer, så som jag gjorde på workshopen nu i veckan och som jag gör i mitt medlemskap. Här får du en avslappning och sedan lyssna inåt, till vad du längtar du efter framåt.
Vad vill du ha mer av eller kanske mindre av. Hur vill du må fysiskt och psykiskt i framtiden, hur ser dina relationer ut, hur ser din arbetsplats och ditt arbete ut, hur ser din fritid och dina hobbys ut osv. Kanske är det något speciellt du vill fokusera på under året som kommer, kanske är något med jobbet viktigast, kanske att jobba mindre eller göra något annat, eller kanske din hälsa träning, kost, sömn eller återhämtning. Kanske vill du ha fokus på dina relationer och utveckla dom eller att skapa en meningsfull fritid med en hobby som du verkligen tycker om.

Att visualisera din framtid är jätteviktigt. För om vi inte vågar skicka ut vår vision över vad vi innerst inne längtar efter framåt, hur ska vi då komma dit?

Jag brukar använda tricket att säga att min vision gäller för om 2-3 år.
Det handlar om att vår logiska hjärna, vet vad vi tidigare har skapat under ett år. Det gör att när jag visualiserar att jag ska t ex byta jobb, hitta en partner, flytta och börja träna en timme varje dag. Så säger min logiska hjärna till mig, nej det kommer du inte klara… det har du aldrig gjort förut, det kommer inte gå osv.

Men om vi istället säger, om 2-3 år vill jag…. Så har hjärnan inga referensramar på samma sätt, så det är ett trick för att komma runt det hindret. Sen är det ju inte säkert att det för den skull behöver ta 2-3 år att nå visionen, det kan mycket väl gå mycket snabbar, kanske bara 1 år. Så det är bara ett trick för att lura hjärnan och låta visionen inte hindras av begränsande tankar utan få komma ut och vara fri.

När du har kommit fram till din vision och längtan om 2-3 år, så ritar du en symbolisk bild och skriver om den. Det är ytterligare ett sätt att bli tydlig med vad du längtar efter.

Skriv sedan en positiv affirmation om hur du är i framtiden
Som låter så här: Jag är…glad, lycklig, lugn, samlad, stark, tydlig, energifylld osv. Vad du nu vill känna dig i framtiden. Mitt förslag är att välja tre ord.

Sedan gör du ett collage, eller vision board, av din vision.
Jag burkar ta ett stort ark papper, alltså inte A4, utan gärna minst 1 gånger 1 meter, så det blir riktig stort och maffigt. Sedan tar du fram tidningar och klipper ut bilder som visualiserar din vision.

 

När det är klar, sätter du upp ditt vision board
Någonstans där du kan se det. Gärna så att du ser det flera gånger varje dag, t ex i ditt sovrum eller badrum. Det behöver ju inte vara något du visar alla andra. Men varje gång du ser på ditt collage, så vet du vad det betyder och du får då hjälp av hela ditt system, både dina medvetna tankar och ditt omedvetna att komma närmare din vision. Att hålla fokus, att komma ihåg, ja just det, det är dit jag är på väg.

Som ett sista steg, tar du ett foto av ditt collage
Som du antingen kan skriva ut, som en mindre bild och ha framför dig, kanske på dinarbetsplats på ditt skrivbord eller nattduksbord, där du ser det vare dag. Eller ha bilden i din mobil, som skärmsläckare, så ser du den antagligen många gånger varje dag.

Bra, detta var de olika stegen, för att göra en vision för året. Låt mig summera stegen så här:
Steg 1) gör en backspegel och ditt nuläge tydlig, så du vet var du börjar
Steg 2) gör en visualiering av din vision, din längtan, gärna på 2-3 år framåt
steg 3) skriv och rita om din vision
Steg 4) gör ett collage, ett vision board, med bilder
Steg 5) skriv din affirmation, jag är…och 3 positiva känslor hur du vill känna dig i framtiden
Steg 6) sätt upp din visionboard, så att du ser den tydligt framför dig varje dag

Därefter ha din vision board framme så att du kan manifestera den varje dag och då kommer du närmare och närmare din vision.

Men sen detta räcker ju inte eller hur?
Det är här det går fel för många. Du gör din vision och släpper ut den och sen lutar du dig tillbaka och väntar. Men det händer ingenting. Varför? Jo, vi behöver ju ta actions, dvs göra, göra handlingar, som tar oss närmare vår vision.

Tag nu små steg mot din vision
Så det kanske viktigaste steget här är nu att ta små steg mot din vision och längtan. Vi kan inte bara skicka ut visionen och tro att den ska bli verklighet utan att vi gör något. Och vi behöver ofta göra nya saker, för att skapa nya resultat. Annars är det lätt hänt att vi fortsätter att tänka och göra som vi alltid har gjort och då är det ganska troligt att du kommer att vara på samma plats som du är idag, om ett år.

Så en tydlig vision och därefter, små steg i rätt riktning mot din vision. Det behöver inte vara stora steg, men du behöver ta dina små steg varje dag, mot ditt mål och din längtan för att komma dit.

Här är uthållighet att ta de där steget och inte ge upp, även när det är tufft och jobbigt. Samt tillit, tron på att det är möjligt att nå din vision, även om du just nu inte vet exakt hur eller när du kommer nå den.

Justering under året
Sen är det också viktigt att återkommande göra inre reflektioner och justera din vision och dina aktiviteter mot ditt mål. Det händer ju saker under ett år och då är det viktigt att även vara flexibel och lyhörd och kunna justera dina actions, dvs dina handlingar vartefter. Men att samtidigt inte ge upp utan att hålla fokus, på vart du är på väg.

Tag hjälp
Själv tycker jag också att det är mycket enklare, lättare och roligare att få det gjort om jag tar hjälp, av en coach, mentor eller en stödjande grupp. Att ha likasinnade kvinnor som delar dina visioner. Det ger dig möjlighet att dra nytta av andras erfarenheter och kunskap, och ditt nätverk kan erbjuda stöd och motivation även när utmaningarna uppstår.

Avslutande tankar
Att skapa en vision för det nya året handlar inte bara om att sätta mål en vision, utan också om att skapa en meningsfull väg framåt. Genom reflektion, konkreta actions dvs handlingar och visualisering kan du forma ett år som verkligen betyder något för dig.

Om du tycker att det här som jag har skrivit om idag, låter spännande med att ha en inspirerande och meningsfull vision för året och om du vill ha hjälp att hålla dig på banan och komma i mål, dvs ta de där stegen som behövs för att förverkliga din vision.

Då vill jag inspirera dig att tag hjälp av mig och mitt Medlemskap.
Här får du i en fin gemenskap av en grupp kvinnor, som är på samma resa som du. Du lär av mig och varandra, du lär nytt om dig själv, du får ny energi och inspiration att fortsätta din resa tillsammans. Det är ett enkelt sätt att hålla sig på banan och få det du behöver göra gjort. Det är för dig som vill få hjälp:

  • Att ”hålla dig på banan”, dvs få hjälp att checka in med dig själv och fortsätta med dina goda vanor
  • Att göra det tillsammans med likasinnade kvinnor som är på samma resa som du är
  • Att fortsätta, fördjupa och vidareutveckla dig, som är en ständig process, som hela tiden når nya nivåer
  • Att göra det bästa du kan av det liv du har, du får inspiration till att ta din plats och lev ditt liv – inifrån och ut! 

Medlemskapet är öppet just nu, du kan läsa mer och anmäla dig på min hemsida eller klicka på länken här: https://www.ingridthorngren.se/medlemskap

Fram till den 9 januari. Vi startar med årets första workshop online onsdag den 10 januari. Varmt välkommen att fördjupa dig i min gemenskap tillsammans.

Än en gång, tack för nu och jag ser verkligen fram emot ett fantastiskt år tillsammans.

Så tills vi hörs igen, tag hand om dig och din bästa vän, dig själv.
Hej så länge!
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024