Så får du kontakt med ditt omedvetna och lär känna dig själv mer.

May 26, 2023

Så få du kontakt med ditt omedvetna och lär känna dig själv mer

Symbolvärlden finns i allt från gamla sagor, berättelser, myter och ritualer och numera även i musikvideos, rollspel, filmer och dataspel. De här kreativa fantasivärldarna kan hjälpa oss att läka gamla sår och hitta nya utvecklingsvägar, finna vårt sanna jag, bli hela och känna mer mening med livet.

Själv är jag utbildad Symbolpedagog
En 2-årig vidareutbildning för pedagoger och terapeuter. Här lär vi oss att arbeta med olika symboliska arbetssätt i det personliga utvecklingsarbetet. Jag använder metoderna både i mitt arbete med enskilda individer i samtal som samtasterapeuoch coach, men även i kurser och utbildningar i det personliga utveckling.

Att arbeta med symboler, är att jobba med det omedvetna
Genom olika kreativa övningar, när vi tillåter oss att släppa taget om våra tankar, prestationer och analyser en stund och istället gå till den kreativa högra hjärnhalvan och tillåta det som bara kommer till oss, att dyka upp. På det sättet kan du öka din medvetenhet om dig själv.

När man går i samtal, hamnar vi ofta i huvudet
Hos en coach, samtalsterapeut, psykolog eller psykoterapeut, är det lätt att det blir en massa prat. Vi pratar och pratar och analyserar och analyserar, tänker och tänker ännu mer och så snurrar vi allt ett varv till. Frågan blir vi klokare? Får vi fatt i något nytt om oss själva? Jag är faktiskt osäker. Såklart kan en terapeut ge oss perspektiv och spegling och vi kan bli tydligare då vi får uttala våra tankar högt. Men de flesta tankar vi har, som sagt tänkt förut. Vi pratar med oss själv och med andra och det är samma band vi hör. Det går liksom runt, runt på ”repeat”.

När vi jobbar med symboler kommer vi till det omedvetna
När vi istället jobbar med meditationer och skapar inre bilder och symboler, kan vi få fatt på något nytt om oss själva. Något som också finns inom oss, men som vi inte kan tänka fram.
Genom att istället släppa taget om tankarna en stund och lyssna in till vår egen inre vishet, som har alla svaren, om vi är nyfikna och vill lyssna. Så kan vi utforska vårt inre omedvetna, och på det sättet lära känna oss själva på en ny nivå, få ny kunskap om oss själva, som gör att vi förstår oss själva bättre, vilket hjälper oss i vår personliga utveckling. Det är ett sätt att få kontakt med din intuition, din inre visdom och därmed bli mer sann och autentisk.

Vilka olika Symbolmetoder som finns?
När vi arbetar med Symboler, använder vi olika kreativa uttrycksformer, som berättelser, drömmar, fantasier, meditationer, visualiseringar, bilder, dans, musik och drama.
Alla övningarna har till syfte att vi ska växa och mogna som människa.

När vi arbetar med bilder och symboler, startar vi med en avslappningsövning
För att hjälpa oss att släppa tankarna en stund och bara vara och vara öppen för att se vad som dyker upp från vårt omedvetna. När vi inte tänker fram svaret, utan låter bilder, färger, former och symboler dyka upp. Det handlar om att på olika sätt komma från vänster hjärnhalva och alla tankar och prestation vi har, till höger hjärnhalva, till nuet, vår kreativitet, våra känslor och vårt flow. På det sättet kan du skapa mer balans i dig själv och ditt liv, då symbolmetoderna är olika former av mindfulness.

Vad betyder ordet Symbol?
jälva ordet Symbol är grekiska och betyder att sätta samman och integrera. Så att jobba med olika bilder och symboler är ett sätt att bättre förstår sina olika delar och integrera dom i oss själva och därmed bli mer hela. Att sätta samman och göra helt.

Hur tolkar jag min symbol?
Det finns en del symboler som är arkaiska, dvs som har ungefär samma betydelse oavsett var i världen vi lever, t ex ett kors eller en orm. Men det viktiga i symbolarbetet så som vi arbetar, är att alla alltid gör sin egen tolkning, av sin egen symbol. Hur vi upplever en symbol, en färg, en form eller en bild är väldigt subjektiv, som beror på vår egen personliga historia och vår personliga tolkning av en symbol, som är förankrad i mina känslor. Därför kan det ibland bli oväntat starkt att jobba med bilder och symboler, för det kan dyka upp känslomässiga minnen, tankar och känslor, som jag kanske inte har varit medveten om innan. När får ut de tankarna och känslorna i en bild eller en symbol, så lättar trycket, energin försvinner och vi blir tydligare för oss själva. Då är det också lättare att se sig själv och hantera oss själva och verkligheten och vår egen sanning som den är.

I dagens Podd, nr 28. Så får du kontakt med ditt omedvetna och lär känna dig själv
Samtalar jag med min kollega Karin Axzell Nymark, som också är symbolpedagog precis som jag.
I vårt samtal utforskar vi vad Symbolarbete är och hur vi arbetare med det i det personliga utvecklingsarbetet. Både med grupper, på arbetsplatser och i personlig utveckling samt i individuella samtal.
Lyssna HÄR

Prova på symbolarbete - var med på Kreativ Sommarkurs
Karin och jag har sedan 12 år tillbaka en gemensam Kreativa Sommarkurs, helgen efter midsommar. Här jobbar vi med olika symbolmetoder som t ex sagor, att måla och rita bilder, meditationer, visualiseringar, naturen och naturmaterial, att skriva och berätta.
En kurs för dig som vill lyssna inåt och skapa mer balans i dig själv och ditt liv.
Så passa på om du vill vara med och upptäcka det magiska med symbolarbete!
Läs mer HÄR 

Vill du veta mer om hur det är att vara med på den Kreativa sommarkursen och att arbeta med symboler?
Lyssna gärna på min podd nr 20. Gör det bara gör det, om att våga prova på.
Ett samtal med min kund Åsa, som varit med på många sommarkurser och tycker det är ett stort värde i att få checka in med sig själv och lyssna inåt.
Lyssna HÄR

Önskar dig nu en riktig skön helg, njut av det underbara försommarvädret när det är som bäst, mellan hägg och syren.
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så tar du dig från julstress till julefrid, 7 praktiska tips att ha...

Dec 01, 2023

"50 är det nya 70" så håller du dig i form - fysiskt, psykiskt och ...

Nov 17, 2023

Om gudinnan inom oss, att leva i sin sanna essens och i kontakt med...

Nov 10, 2023