Ritualer och ceremonier skapar trygghet, sammanhang och fördjupning i livet

Nov 03, 2023

Denna helg är det Alla Helgons dag och många av oss har som tradition att besöka kyrkogården, tända ljus och minnas de som inte längre är med oss. En fin ceremoni, att skapa tacksamhet över livet här och nu och tid för reflektion över livets ändlighet. 
 
Alla helgons dag och alla själars dag
Detta är en högtid, då vi sedan gammalt uppmärksammat de döda. Det är viktigt att vara medveten om döden som en del av livet, åtminstone påminna sig om detta en gång om året. Vi vet att livet tar slut i och med döden och det är livets ändlighet som också gör det meningsfullt tänker jag. Det är den begränsade tiden som gör att vi behöver prioritera vad som är viktigast för oss just nu.

Att gå till kyrkogården, minneslunden eller till någon annan plats i naturen. Att tända ljus, lägga ner en blomma eller skapa en egen ceremoni. Det är en stund att stilla sig, att reflektera, att minnas och att vara tacksam. Det skapar mening och sammanhang till livet. Det kan göra att vi blir mer sammansatta och mindre ytliga. Det gör det lättare att vara tacksam och modig nog att leva sitt eget liv fullt ut här och nu. Innan det tar slut.
 
 
Skapa din egen tradition, på ett sätt som passar dig.
Det är viktigt med traditioner som knyter samman olika skeenden, det skapar ett sammanhang i livet. Ritualer är varje form av handling som upprepas vid en bestämd tid och på bestämda sätt varje år. Man gör något visst just den dagen varje år.
 
Att skapa rutiner och traditioner ger mening och sammanhang
Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. I Sverige firas högtiden genom att tända ljus på gravarna. Temat i högtiden är universellt: döden och minnet av de döda. 

Många av oss har ett stort behov av ceremonier för att manifestera viktiga händelser i våra liv. Detta alldeles oavsett om vi har någon religiös tro eller inte.
Ceremonierna ger oss möjlighet att betona viktiga händelser och ger oss ett stöd i att minnas och skapa sammanhang. Det kan gälla att vi gifter oss, eller återupprepar våra löften till vår partner, att vi välkomnar en ny medlem till familjen eller att vi tar farväl av en familjemedlem. Ceremonier är viktiga för oss då de fungerar som en brygga mellan olika skeden av vårt liv.

Dags för vila och återhämtning
Denna tidpunkt på året är det forna bondesamhällets nyår, och infaller kring den 1 november. En övergångstid. En vändpunkt. Då var odlings- och växtåret slut. Då började vintern. Mörkret kom närmre med kyla och frost, växterna vissnade och gick i dvala och många djur gick i ide. 

Jag tänker att denna period även påverkar oss människor nu, hösten är en viloperiod, tid för vila och återhämtning även för oss. Att Göra mindre och Vara mer. Vi behöver inte vara ute i det vackra vädret och aktivera oss, utan det är helt ok att ligga på soffan, under en filt och läsa en god bok i stället.  

Ritualer och ceremonier skapar sammanhang, djup och mening i vårt liv 
Ritualer är varje form av handling som upprepas vid bestämda tider och på bestämda sätt. Man gör något visst just den dagen varje år. En ritual är en handling med symbolisk betydelse, som är annorlunda än vår vanliga vardag, genom sitt uttryck är den uppbyggd på ett visst sätt, som vi alltid känner igen. Begreppet ritual används oftast för att beskriva mönster i religiösa sammanhang, som t ex dop, konfirmation, vigsel och begravning, men det kan lika gärna vara en icke-religiös ritual.  

För mig skapar ritualer ett sammanhang och en mening i vårt liv, i en värld som idag kan vara splittrad och kaotisk, utan mål, mening och tillhörighet.  

Själv älskar jag ritualer, ceremonier och traditioner!
Jag vill gärna göra samma sak på samma sätt på vissa dagar, för att skapa en tradition. För mig skapar det trygghet, enkelhet och stabilitet. Det ger också många fina gemensamma minnen. Så här firar vi helgerna i vår familj, det ger en tydlighet och ett sammanhang. Det är en fin tradition att skicka vidare till nästa generation, som också skapar trygghet och gemenskap över tid. 

Jag gillar att fira nyår, påsk, midsommar, alla helgona helgen och jul på liknande sätt varje år. Det blir vackert, meningsfullt och det blir tillfällen att stanna upp och reflektera under året. 

Inom vetenskaper som etnologi, använder man ritualer som ett begrepp för att beskriva ett skeende, med symboliskt värde. Man talar till exempel om ritualer för att stärka grupptillhörigheter, att man firar på ett visst sätt i ett företag, en skola eller på en ort. Ritualerna skapar vår självbild och sammanhållning i en familj, företag, organisation eller ett samhälle. Så här gör vi hos oss. 

Allhelgonahelgen är den tid på året då vi tillsammans uppmärksammar och minns dem som har lämnat det här livet. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla. Vi behöver ge varandra utrymme att sörja och sakna. Det är viktigt att vara medveten om döden som en del av livet, åtminstone påminna sig om detta en gång om året. Vi vet att livet tar slut i och med döden och det är livets ändlighet som gör det meningsfullt. Det är den begränsade tiden som gör att vi behöver prioritera det som är viktigast nu. 

Det finns många fina och stämningsfulla sätt att hedra våra avlidnas minne. Vi i vår familj brukar gå till Bromma Kyrka och vandra över den vackra kyrkogården och se alla tända ljus som lyser upp i mörkret. Att besöka minneslunden, där min pappa är begravd, tända ljus och tänka på alla dem som inte längre är med oss.  

Jag tycker det är fint att få en stunds reflektion och distans från vardagen, där vi kan fokusera lite extra och prata om de som inte längre är här tillsammans med oss. Vi kan minnas tiden vi hade tillsammans och det vi gjort och haft ihop. En viktig stund för reflektion, samhörighet och tacksamhet.  Som berikar och fördjupar vårt liv. 

Vi kan också välja att minnas nära och kära genom att tända ljus hemma och ha kontakt med närstående – kanske ringa någon släktning som vi inte pratat med på länge. Det känns vackert och meningsfullt.

Att gå till en minneslund, grav eller ut i naturen
Att vara en stund i tysthet, stillhet och tid för reflektion. Det skapar distans till vårt annars kanske hektiska liv, där vi rusar fram.
Nu tar vi oss tid att umgås med de som inte längre är här och vårda deras minne. Det är fint. Det gör att vi blir mer sammansatta och får ett djup. Det gör det lättare att vara tacksam och modig nog att leva vårt eget liv fullt ut här och nu. Innan det tar slut. För det är det enda vi kan vara helt säkra på, en dag tar det slut, livet. 

Jag avslutar med en mening från boken ”Mindfulness steg för steg” av Johan Bergstad, där han skriver: ”Det vi med säkerhet vet är att kroppen vissnar och dör. Så varför skulle det bli bättre sen”.

Här kommer 5 viktiga punkter att reflektera över i helgen:
1. Ta en stund för att stanna upp, reflektera och hämta hem till dig själv. Att kliva ur ekorrhjulet och få perspektiv på livet 
2. Att hedra de som inte längre är här lite extra. Ta en stund och fokusera på den tid ni haft gemensamt, dina minnen och lärdomar.
3. Ring eller höra av dig till en släkting eller vän, som du inte haft kontakt med på länge, för att höra hur hon har det. 
4. Skapa en egen tradition för alla helgons helg, för just dig och din familj. Hur vill du fira? Det kommer bli ett fint minne över tid och en symbolisk handling att föra vidare, som skapar mening och sammahang.
5. Lyssna in till dig själv och göra kloka medvetna val om hur vill du leva idag, för att njuta av ditt liv här och nu. Sen kan det vara för sent. Livet är här och nu. 

Önskar dig en vacker och stillsam Alla Helgons dag och helg 🕯️,
/Ingrid
 

Längtar du efter egen tid att stilla dig, lyssna inåt och fylla på med ny energi?
Då kommer två fina erbjudanden till dig. 

Var med på min Dansdag lördag 18/11 13-17 i Stockholm
En dag där du får gå från tankar, stress och oro, ner i kroppen, andingen och få mer i kontakt med din egen livsglädje! Läs mer och anmäl dig här: https://www.ingridthorngren.se/dansdag

Eller var med på mitt 1-dags Mini Retreat lördag 2/12 10-16
Prova på mitt smörgåsbord av olika mindfulness metoder och lyssna in till dig själv och vad du behöver.
Boka tidigt pris endast 1.495 kr, inkl lunch och fika (till 12/11) obs begränsat antal platser, så se till att boka din plats i tid! 
Läs mer och anmäl dig här: https://www.ingridthorngren.se/miniretreat

Så tills vi hörs igen tag hand om dig och din bästa vän, ❤️ dig själv, hej så länge! 

 

Du kanske också gillar...

Hur kan tacksamhet öka din glädje, hälsa och utveckla dina relation...

Apr 26, 2024

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024