Om demokrati, jämställdhet och kvinnors rättigheter. Varför är det viktigt och vad kan du själv göra?

Mar 08, 2024

Jämställdhet och kvinnors rättigheter. Varför är det viktigt och vad kan du själv göra?

Idag 8 mars är det kvinnodagen, som är en av årets viktigaste dagar för att fira kvinnors framgångar inom olika områden i livet och att uppmärksamma kvinnors situation över världen. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.

Jämställdhet är en central del i en demokratin, att både kvinnor och män ska ha samma makt att påverka samhället och framförallt sina egna liv. Alla ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden.

SÅ viktigt eller hur?
Jag känner att jag blir alldeles rakryggad och beslutsam när jag tänker på de här frågorna. För mig handlar det om att vi alla ska ha friheten och möjligheten att leva det liv vi själva innerst inne vill leva.

Att vi får utbilda oss till det vi vill, att vi får arbeta med det vi vill, att vi som kvinnor tjänar egna pengar och har en egen ekonomi, som ger frihet och självständighet. Även att ha en jämställd relation, så att jag som kvinna har min egen tid att arbeta, träna och utveckla mina hobbies och intressen. För det hänger ihop med min egen hälsa och mitt eget välmående och då behöver vi ett jämställt samhälle.

I Sverige har vi kommit långt med jämställdhet, om vi jämför med många andra länder. Vi har det så oerhört bra i vårt samhälle som vi behöver vara tacksamma över. Om vi t ex jämför med länder som inte har demokrati eller där det är krig, naturkatastrofer och svält. Så när vi pratar jämställdhet i Sverige så får vi tänka att det är lite av ett ”i-lands problem”, de flesta av oss har tak över huvudet och mat på bordet, har möjlighet att gå i skolan, arbeta och få vård när vi behöver.

Men samtidigt är det en jätteviktig fråga att driva och verka för. Vi ska inte nöja oss med det som är, utan vara ett föredöme som land och samhälle. Där vi tillsammans skapar ett samhälle där alla har möjlighet att leva i frihet och bestämma över sitt eget liv.

Kvinnokonventionen
Syftet med kvinnokonventionen är att uppnå jämställdhet. Jämställdhet handlar bland annat om att ge flickor och kvinnor rätt till skolgång och högre utbildning. Det handlar också om att kvinnor ska ha möjlighet att yrkesarbeta, att bestämma över sitt eget privatliv t ex vem de vill gifta sig med. De ska heller inte behöva utstå våld av sina män eller andra närstående. Alla kvinnor och flickor ska ha dessa rättigheter och ska kunna fatta beslut om sina egna liv.
I en demokrati utgår makten från folket

Vad är en demokrati?
En central princip i en demokrati är att all offentlig makt utgår från folket, dvs de som styr landet ska representera befolkingen. Förr var det enbart männen som bestämde och så är det fortfarande i många länder. Jämställdhet går däremot ut på att både kvinnor och män ska vara med och bestämma. Riksdagen ska därför avspegla hela befolkningen.
Alltså: utan jämställdhet, ingen demokrati!

I Sveriges riksdag idag har vi 349 ledamöter, varav 164 är kvinnor dvs 47 % och 185 är män dvs 53% och i Sveriges regering sitter det 11 kvinnor och 13 män. En ganska jämlik fördelning eller hur?

Sveriges jämställdhetspolitik
För att det ska bli än mer jämställt har Sveriges riksdag beslutat att Sverige ska ha en jämställdhetspolitik, där målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Jämställdhetspolitiken har sex delmål, som är områden där skillnaderna mellan kvinnor och män i Sverige är stora.
1. En jämn fördelning av makt och inflytande
Makten mellan män och kvinnor är idag ojämnt fördelad i flera delar av samhället. Fler män än kvinnor har höga positioner inom högskolor och universitet och fler män är ledare för företag.
2. Ekonomisk jämställdhet
Arbetsmarknaden ser olika ut för kvinnor och män. Fler kvinnor arbetar till exempel inom vård, omsorg och skola medan fler män arbetar inom industrin och tekniska yrken. Lönerna är ofta högre inom yrken där fler män arbetar jämfört med yrken där fler kvinnor arbetar. Även när kvinnor och män har samma arbetsuppgifter kan män tjäna mer. Fler kvinnor än män arbetar också deltid, tar längre föräldraledighet och tar oftare hand om sjuka barn. Skillnaderna mellan män och kvinnors löner och pensioner blir därför ofta stora.
3. Jämställd utbildning
Vad som är passande enligt normen för män och kvinnor kan påverka deras val av utbildning och yrke. Det bidrar till att arbetsmarknaden ser olika ut för kvinnor och män.
4. Vi ska ha en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet
Kvinnor gör mer i hemmet än män, som att städa, laga mat och ta hand om barn. Kvinnor tar även hand om anhöriga i högre utsträckning, även sin partners anhöriga. Det är anledningar till att många kvinnor arbetar deltid. Kvinnor tjänar därför ofta mindre pengar än män.
5. Jämställd hälsa
Kvinnor och män får inte vård på lika villkor. Det är vanligare bland kvinnor än män att få diagnosen psykisk ohälsa, stressrelaterad utmattning. Kvinnors sjukfrånvaro är nästan dubbelt så hög som mäns.
6. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra
En stor del av det våld som utövas mot flickor och kvinnor sker inom familjen. Det är oftast män som utövar våldet. Fler kvinnor än män utsätts för sexuella övergrepp. Varje år blir flera kvinnor mördade av män som de har eller har haft en relation med.

Du lever i en demokrati där du har makt och frihet över ditt liv 
Varje kvinna har makt och frihet att forma sitt eget liv, på bästa sätt, utifrån den du är. Jag tänker att det alltid är bra att börja där vi själva står och se till det vi själva kan påverka först.

De två områden jag själv brinner för och som båda är områden som ligger nära oss själva är:
Jämställdhet i din relation 
Att du själv har en frihet i din relation och du själv upplever att det är jämställt. Du och din partner har lika mycket egen tid, för t ex återhämtning, träning, vila och egna hobbies, då är det bra och jämställt. Är det inte så, då kanske du behöver fundera på varför det inte är så och ta upp en dialog med din partner.

Din egen hälsa
Att du mår bra fysiskt och psykiskt. En jämställd relation hänger även ihop med ditt fysiska och psykiska välmående, att ha tid att prioritera och att ta hand om din hälsa. I en jämställd relation ska båda ha tid för återhämtning, träning, vila och sömn, vilket är avgörande för att ha en bra balans i livet och må bra.

Det är en jämställdhetsfråga att kvinnors hälsa prioriteras och att du får den hjälp du behöver genom livet. Allt från rätt till att bestämma över din egen kropp, till barnafödande, klimakteriet och en bra vård som äldre.

Din egen tid och ditt välmående är SÅ viktigt, kom ihåg att du är den viktigaste personen i ditt liv, du är värd att må bra, glöm aldrig det ❤️.

Viktiga frågor så här på internationella kvinnodagen, men såklart lika viktig fråga alla dagar.

I dagens podd reflekterar jag vidare kring dessa sex olika områdena för jämställdhet, hur de påverkar oss kvinnor och vad vi själva kan göra för att öka makten över vårt eget liv. Så vill du ha mer inspiration, lyssna in till dagens avsnitt.

Lyssna in till dagens podd här:

69. Jämställdhet, varför är det viktigt och vad kan du själv göra?

Nu önskar jag dig en underbar vårhelg -  njut av årets första vårmånad, ljuset som är tillbaka, solen och den smygande värmen. Kanske blir det årets första fika utomhus ☀️☕️?
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Hur kan tacksamhet öka din glädje, hälsa och utveckla dina relation...

Apr 26, 2024

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024