Odla är välmående för kropp och själ

Apr 16, 2021

Tänk vad jag älskar den här tiden på året. När det äntligen är dags att sätta frön och förkultivera, driva upp små plantor, som sedan ska sättas ut i landet, när det är tillräckligt varmt ute. Många grönsaker behöver lite längre tid på sig än vår korta sommar för att hinna blomma och ge skörd. Genom att så frön inomhus tidigt på våren ger vi sådden en bra start. När risken för frost är över och jorden är varm, är det dags att sätta ut de små plantorna.

För att vi människor ska må bra är det nödvändigt att vårda både kropp och själ. Det är verkligen en mindfulness träning för mig, att vara där i nuet och använda sinnena. Att känna den varma jorden med händerna, dofta på den fuktiga myllan, se de små fröna som utvecklas till små gröna plantor genom solen och värmens försorg. Tillsätta lite vatten, lufta, sköta om, en omsorg om något som växer och utvecklas. Det är att träna sin uppmärksamhet varje dag, på de små framstegen som sker.

Jag tycker det känns som om jag när själen med något som den behöver. Jag får ett så behagligt lugn i kroppen och fylls av ett välmående. Jag älskar tanken på att få sätta ett frö i jorden och sedan följa hur fröet gror och blir till en planta som sedan ger skörd. Det är så vackert allting.

Själv sätter jag frön nu, som vi sedan planterar ut i trädgårdslandet, främst på landet i Norberg, men även i odlingsbäddar här i stan. Även den som har balkong eller en balkonglåda utanför fönstret, kan odla sin egen lilla kryddträdgård. Tänk vad härligt att ha en låda utanför köksfönstret med t ex lite basilika, persilja, oregano, timjan eller rosmarin. Då kan du bara sträcka dig ut och plocka lite egna färska kryddor till en egen dressing och göra din egen örtvinägrett.

För många år sedan hälsade jag på en kompis som bodde i en lägenhet i centrala Paris och hon hade en sådan där liten balkonglåda utanför sitt fönster. Det var så härligt och franskt chickt på något sätt, att sträcka ut handen och hämta in lite färsk basilika att lägga på salladen.

 De frön jag sätter nu, som ska förodlas och planteras ut när det blir tillräckligt varmt, är majs, grönkål, kålrabbi, squash och butternut pumpa. Vi planterar ut dom i landen i mitten på maj samtidigt som vi planerat potatis, lök och jordärtskocka direkt i landen. Samtidigt direktsår vi andra frön, de som växer snabbt och kan skördas under sommaren, utan att behöva förodlas. T ex grönsaker som morot, rödbeta, rädisor, salladslök samt olika typer av sallad, spenat, mangold, dill och persilja. Samt ärtor och bönor. I växthuset har vi sådant som kräver lite extra värme, som t ex tomater och gurka, där brukar jag köpa färdiga plantor, för att de ska hinna ge skörd redan under sommaren.

Tänk sedan den varma sommardagen, när det är dags att gå ut i landet och skörda din egen sallad, grönsaker eller potatis. Årets första färskpotatis till midsommar, som bara smälter i munnen, med en klick smör på. Finns det något mer underbart än hemodlat, pinfärskt och krispigt. Vårt eget odlande har också fått mig mer intresserad av att äta grönt och att tillaga mer vegetariska rätter. Även det känns som en extra lyx och bra för vårt välmående. En positiv bieffekt av att gilla odlandet helt enkelt.

 Att odla är hälsosamt

Idag vet vi att odla i trädgården är mycket hälsosamt. Inte bara för slutresultatet, att vi får nyttiga egenodlade grönsaker. Utan att själva odlandet är hälsosamt.

Det finns till och med en terapiform, som heter Trädgårdsterapi, utvecklad hos Lantbruksuniversitetet i Alnarp. Det handlar om att mobilisera människans självläkande krafter, ge ökad självkänsla och en känsla av meningsfullhet. Man använder olika metoder, både psykologiska insatser och kroppsliga aktiviteter i en miljö där man tar hjälp av naturen.

Trädgårdsterapi är ofta en behandlingsform för utmattade och deprimerade. De kan vara högpresterande personer som är vana att vara duktiga. De passar inte så bra i köksträdgården, där de kan se sig själva arbeta, vara duktiga och rensa ogräs. Så det är inte vad de behöver. De ska istället söka sig till en mycket vildare och kravlös del av trädgården, där de lär sig att bara vara och existera utan att prestera. För dem är det en väg tillbaka att tillåta sig själva att BARA VILA. I trädgården finns gott om platser där man kan smita iväg och BARA VARA.

Under rehabiliteringen ingår trädgårdsskötsel, mindfulnessövningar, bild- och hantverksövningar, promenader, gruppsamtal samt psykologsamtal. Att det inte finns krav på prestation är viktigt.

Jag tycker verkligen om den här behandlingsmetoden. Den kombinerar så många olika saker som vi människor mår bra av, som att ge uppmärksamhet åt kroppen, alla sinnena, tankarna, känslorna och själen. Faktiskt liknar det de metoder jag själv använder på mina kurser i personlig utveckling och för att uppnå mer balans; att måla kravlöst, att meditera och dansa och röra sig i mindfulness och vara ute i naturen och promenera i stillhet och uppleva med alla sinnen.

Det finns många teorier kring vad som gör trädgårdsterapin effektiv. En är att naturen gör oss väldigt avstressade. Vi får mer solljus, mer fysisk aktivitet och sover bättre.
Så äntligen är den härliga trädgårdssäsongen här. Även om jag själv börjar inomhus, så är det dags att sätta igång.

Vill du också börja odla?

Det absolut enklaste är att ta och skölja ur mjölkförpackningar och använda som krukor eller att odla i äggskal, toapappersrullar eller göra krukor av tidningspapper. Återvinning och samtidigt minska på plasten. Fyll dom med såjord eller planteringsjord och ställ soligt och varmt inomhus. Testa gärna att så grönkål eller squash, det är lättodlat både inne och även när du planerar ut. Och SÅ nyttigt att äta såklart.

Vill du så direkt ute, så börja med sallad, direkt från frön, det är enkelt och det finns massor av sorter, mina favoriter är; plocksallad, romansallad, rucola, spenat, mangold. Hur enkelt som helst, på balkongen, i odlingslådan eller trädgårdslandet. Se bara upp för våra vänner sniglarna, dom gillar också att mumsa på salladen. Lycka till. Hör gärna av dig och berätta hur det går och vad du har för favoriter. Jag återkommer med min odlingsrapport.

Du kanske också gillar...

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024