Naturen har en läkande kraft, som ger dig lugn och styrka

May 12, 2023

I dagens blogg skriver jag om naturens läkande kraft, som ger dig lugn och styrka. 

I helgen var jag i väg och gick en vidareutbildning som symbolpedagog i Grön Symbol Terapi, där vi har vistats ute i naturen och i trädgården. Där vi lär oss att dra nytta av naturens läkande och helande kraft.

Själv älskar jag naturen. Redan som liten var jag ute mycket med min familj, vi plockade bär och svamp, vandrade, rodde roddbåt och metade, solade och badade och åkte längdskidor på vintern. Att utnyttja den fantastiska allemansrätten och ta del av naturen som bara finns där och inte ställer några krav på något jag måste göra.

Det är så befriande, inget som ska tänkas, göras eller hanteras. Bara få vara och andas en stund i närvaron, att komma till nuet.

Skogen hjälper oss att komma till här och nu
Att vara ute i skogen och naturen och uppleva den med alla sina sinnen är magiskt. Det är ett enkelt sätt att bara landa här och nu och ta in naturen med alla sina sinnen.

I bland ger livet oss lite större utmaningar än vi bett om. Vi möter hinder och uppförsbackar som vi någonstans måste hitta kraft att ta oss över och igenom. Många söker sig då, i svåra stunder till naturen. Där hämtar vi tröst och mod att ta oss an de motgångar och ledsamheter som vi för stunden fått möta.

Jag använder själv naturen i min vardag. När jag känner mig stressad, ledsen, förvirrad eller har fastnat i ett problem, så tar jag en promenad i naturen. Det är som om stressen rinner av, jag känner mig lite lugnare, mer påfylld, alla tankar som mal passerar som på ett litet moln och ibland kommer jag till och med hem med en lösning på problemet.

Att bara vara i naturen
Att vara i skogen är ett läkande sätt att stressa ner och återhämta sig. När vi är ute i naturen, utan att göra något, dvs det finns inget mål med promenaden, vi ska inte lära oss något om skogen, eller gå ett visst antal steg. Utan i stället bara uppleva skogen i närvaron i nuet.

Att sätta sig på en sten, stubbe eller ett nedfallet träd på en egen, avskild plats i skogen. Att träna på att bara vara där, i närvaron med naturen. Att upptäcka en myra som springer fram och bär ett tallbarr, en spindel som klättrar över byxorna, alla små blad som spricker ut så här på våren. Fåglar som sjunger intensivt. Mossan som är alldeles mjuk och fortfarande lite fuktig.

Om vi kan vara i närvaron i naturen och fokusera våra tankar på det vi upplever med våra sinnen, t ex att se de vackra löven, insekterna eller blommorna, dofta på den fuktiga mossan, höra fåglarna som sjunger, smaka på citronsyran eller ett blåbär som finns kvar, känna på trädets bark.

Att vara uppmärksam på våra sinnen, gör att det är lättare att komma till nuet. Istället för att tankarna vandrar iväg på andra saker, t ex vad jag ska laga till middag, vad jag ska köpa för presenter till kalaset eller hur jag ska lösa konflikten på arbetsplatsen.

Ju längre tid vi är i naturen, ju mer stillar vi våra tankar och när tankarna blir lugnare, blir också vår känslor lugnare och därmed även kroppen mer lugn och avslappnad. Precis som under en pilgrimsvandring så stillar sig tankarna ju längre vi går. Ingenting att göra, bara vara. 

Varför naturen är så bra för oss?
Jo, så här funkar vi som människor. Hjärnan tolkar våra sinnen (syn, hörsel, känsel, doft, smak) och ju lugnare och fridfullare miljö vi omger oss med, desto lugnare blir våra sinnesintryck. Och våra sinnesintrycken påverkar sedan kroppen, dvs ju lugnare miljö, ju lugnare blir kroppen. Kroppen skickar därefter signalar till hjärnan om nuläget, hur vi har det. Så ju lugnare sinnesintryck, ju lugnare kropp desto lugnare tankar. Det enda sättet hjärnan kan tolka hur vi har det, är via sinnena och kroppens signaler.
Därför är det så värdefullt både för hjärnan och kroppen att vistas i naturen. Till skillnad från att vistas i stadsmiljö eller inomhus.

Naturen är läkande
Det finns mycket forskning på hur läkande naturupplevelser är för oss människor.
Det man har kommit fram till är:
- Att vara i naturen lindrar mot stress, oro & ångest
- I naturen tar hjärnan och tankarna en paus, vi kan sätta alla tankar på paus en stund och bara uppleva det runt omkring.
- Kroppen och hela vårt system vet att naturen ger oss avkoppling och länkning, lugn och ro hormon utsöndras. Det är sedan gammalt i vårt system och är vi i naturen är det vår trygghet och ursprung.
- Det förbättrar vår hälsa, med färre depressionssymtom, större lugn, snabbare tillfrisknande med flera direkt mätbara effekter
- De som ägnar sig åt skogspromenader i medveten närvaro (dvs utan att lyssna eller prata med någon) visar lägre blodtryck, puls och kortisolnivå än de som t ex promenerar

Så här upplever du naturen i medveten närvaro

  • Upplev med dina sinnen: syn, hörsel, känsel, doft, smak, upptäck nyfiket och noggrant allt som finns runtomkring dig, var där. Låt dig omslutas och omfamnas nära naturen. Ta, dofta, smaka, känn på allt som finns där och var uppmärksam.
  • Vandra i stillhet, gärna så sakta du kan
  • Var i tysthet, helst utan bilar, människor eller andra ljudintryck än de från naturen. Viktigt att inte prata med någon, gå gärna själv eller annars i tysthet samt att inte lyssna på något, radio, ljudbok eller podd.
  • Fokusera dina tankar på din upplevelse här och nu (att inte tänka på något annat) Börjar du tänka på annat, fokusera tillbaka tankarna till dina sinnen och naturen igen. Titta där finns ett litet ljusgrönt löv, undrar hur det känns och doftar? Osv

Vad är Skogsbad?
I Japan är det en officiell vetenskaplig behandlingsform och en av de viktigaste förebyggande hälsoåtgärderna.

Handlar inte om att lära sig något eller att ha ett mål. Att skogsbada handlar om att ta en paus från vardagen. Att sakta ner och stilla oss så mycket ett vi uppmärksammar saker som vi kanske annars varken ser eller hör.

Att skogsbada är ett sätt att ta en paus från vardagens stress och att sakta ner så mycket att vi ser saker i naturen, som vi inte annars ser.

I Japan kallar man Skogsbad för Shinrin – yoku
Det är en officiell vetenskaplig behandlingsform och en av Japans viktigaste förebyggande hälsoåtgärder. Den som ägnar sig åt Skogsbad uppvisar lägre blodtryck, puls och kortisolnivå, än de som promenerar och vistas i stadsmiljö. Skogsbad har också en stärkande effekt på immunsystemet. Både hjärnan och kroppen påverkas av att saka ner och koppla av i naturen. Man mäter till t ex andningsfrekvens och puls, som blir lugnare.

Man har också sett att trädens utsöndring av phytoncider, ett ämne som träd och buskar släpper ifrån sig för att skydda sig mot insekter och svampar. Dessa ämnen är även välgörande för oss människor.

På våren är det intensivt i skogen, alla djur och växter vaknar till liv igen och det går fort nu när värmen kommer. Så att vara i naturen är så härligt.

Här är mina bästa tips att ta en liten paus varje dag i naturen:

  1. Ta en skogspromenad varje dag, gärna dagtid, det behövs inte mer än 30 minuter (längre tid ger inte mer hälsosamma effekter) så ta en lunchpaus, bryt av tankar, stress och rör på kroppen, andas frisk luft, få solljus eller dagsljus och kom tillbaka om en ny människa.
  2. Bara var med dig själv, gå ensam och gärna så långsamt som möjligt, fokusera alla din uppmärksamhet på dina sinnen och allt du upplever runtomkring.
  3. Var i tysthet, det är så fridfullt, när vi låter tankarna vandra fritt, se vilka tankar som kommer och går.

Hur tar vi hand om jorden och naturen?
En oerhört viktig fråga är just nu hur vi tar hand om naturen och vår jord. Så att det finns någon natur att njuta av för våra barn som växer upp.

Hud är jord – vi är naturen
För det mexikanska urfolket Otomi, betyder ordet ”hud” samma som ”jordens yttre lager”, vilket innebär att människor är en förlängning av naturen, vi delar hud med jorden och gör henne till den hon är.

Men just nu är många människor i ett tillstånd av obalans med naturen, till och med så att vi känner oss separerade från naturen. Vi tror att vi hör hemma i städerna.
Men vi behöver återknyta kontakten med den naturliga världen, med våra hav, sjöar, berg, skogar och lära oss att leva i harmoni med jorden.

Så om vi vill vara friska måste vi se till att vårt hem, vår moder jord är frisk. Om vi vill ge våra barn möjligheten att uppleva hur det känns att vara i naturen, behöver vi ta hand om den och vårda den.
Vi är lyckligt lottade som får se solnedgången varje dag, att få känna den milda vinden mot vår kind, att få andas in den friska luften efter regent. Naturens element är en viktig del av att vara människa, vi behöver alla delar för att överleva.

Vårt band till naturen är starkt: vi kommer från den, består av den och delar planet med den.
Naturen är allting runt omkring oss och allting djup inom oss. Att följa naturens växlingar, genom årstiderna, vår, sommar, höst och vinter samt de fyra elementen: jorden, luften, elden och vattnet, gör att vi får en större kontakt med dom vi är.

Naturen kan existera utan oss, men vi kan inte existera utan naturen. Vi behöver naturen för att överleva. Naturen kan vara lindrande, inspirerande och lugnande, men det kan också väcka frågor kring vår existens, livet och döden.

Som blommors flyktiga natur är en perfekt metafor för vad det innebär att vara människa. Blommor handlar om att leva och dö. Att vara här och nu, upplev detta, känn det här, omslutas av naturens värld, hitta och hylla skönheten i det vardagliga. Njut av nuet idag, eftersom i morgon kommer det att vara annorlunda.

Så jag hoppas att du har möjlighet att komma ut i naturen, en liten stund varje dag eller så ofta som du har möjlighet till. Det är så välgörande för hela vårt system: kroppen, tankarna, känslorna och själen. Vi rör på kroppen, låter tankarna får fladdra fritt och vila en stund, känslorna kommer och går och vi kan i tystheten lyssna in till vår själ.

Tag en paus och ut och njut helt enkelt.

Vill du prova på att träna mindfulness och bara vara en stund?
Var med på min kreativa sommarkurs och skapa mer balans i livet.
Här får du vara ute i naturen och uppleva den med alla dina sinnen.
Läs mer och anmäl dig på min hemsida: https://www.ingridthorngren.se/sommarkurs
Välkommen!

 

Du kanske också gillar...

Om unga, motivation, självacceptans och viljans kraft för att nå si...

Mar 01, 2024

Stilla dig med en guidad meditation 🧘‍♀️ en dansdag 💃 eller ett mag...

Feb 23, 2024

Hur skapar du mer självkärlek i ditt liv?

Feb 16, 2024