Jag kan inte måla eller dansa

May 06, 2021

Att finna sitt kreativa flow – utan prestation

När jag säger att jag håller på med kreativt måleri, får jag ofta svaret: - jag kan inte måla.
När jag berättar att jag jobbar med frigörande dans, får jag svaret: - jag kan inte dansa.

Varför tänker vi att vi inte kan? Är det rädslan som håller oss tillbaka? Var kommer den rädslan ifrån? Har vi fått höra det när vi var små, kanske en lärare i skolan eller en förälder, som sagt något nedlåtande eller negativt? Som vi gjort till någon slags sanning och fortfarande tror på. Eller är det vår egen inre kritiker?

Vi föreställer oss ofta att det finns två typer av människor – de som är kreativa och de som inte är det. Men sanningen är att vi ALLA har en kreativ förmåga. Det som håller oss tillbaka är ofta tron på vår kreativa förmåga, vilket hindrar oss från att vara de skapande människor som vi föddes till. Alla människor är av naturen kreativa. De flesta av oss bär innerst inne på en stor glädje i att skapa – titta bara på hur barnen förhåller sig till skapande. Men när vi växer upp händer det något – omgivningens snäva definitioner av ”bra och snyggt” gör att vi plötsligt drabbas av rädsla, som tar över och skaparglädjen försvinner.

Men alla människor har en höger hjärnhalva, vilket gör att alla människor i grunden är kreativa. Vi har bara tappat kontakten med den delen av oss. Vi behöver ta klivet från vänster hjärnhalva och släppa prestation och tankarna om att det finns ett bra och dåligt och att vi ska vara duktiga. Istället kliva in i vår högra kreativa hjärnhalva. Här finns det inte något bra eller dåligt. Här kan vi hitta vårt eget inre kreativa flow – att bara vara och ge sig hän i målandet och dansen.

Vilken rädsla är det som håller dig tillbaka?
Det kan vara så att du som tänker att du inte kan dansa eller måla, i själva verket är blockerad av dina egna rädslor. Vi brukar tala om fyra olika rädslor: Rädsla för det okända, rädsla för att bli dömd, rädsla för att ta första steget och rädsla för att förlora kontrollen.

Rädsla för det okända – att våga lämna komfortzonen
Den första av de fyra rädslorna är, rädsla för det okända. Det handlar om att våga göra något som du aldrig gjort förut, men göra det ändå. Det kan verka skrämmande att prova något nytt – men det är också det enda sättet att utvecklas som människa. Att våga lämna den trygga komfortzonen för att omfamna det okända.
Det är ingenting för mig, är ofta svarat jag får när jag berättar om det jag jobbar med. Hur vet du det tänker jag, om du inte vågat prova?

Rädsla för att bli dömd av andra – att sluta döma sig själv
Kreativitet handlar mer om mod än om talang. Att barn är kreativa beror nog till stor del på att de inte är rädda för att göra bort sig. När man blir vuxen förändras dock allt, och vi blir överdrivet rädda för vad omgivningen ska tycka. För att få kreativiteten att lossna måste man därför övervinna sin rädsla för att bli dömd av andra. Första steget för att lyckas med det är att sluta döma sig själv, att tysta den inre kritikern.

Rädsla för att ta första steget – just do it!
Ibland har vi svårt att skilja på planering och att skjuta upp saker. Det kan ofta bero på att vi är rädda för att ta det första steget, vilket är ytterligare en rädsla som lägger band på kreativiteten. Att ta det första steget innebär per definition att man kliver utanför sin komfortzon. Det bästa sättet att komma över den rädslan, är att sluta planera och istället sätta igång. Vi har ofta en idé om att vi måste kunna så mycket innan vi startar, eller skaffa rätt utrustning, material eller att det måste vara det rätta tillfället. Vilket gör att vi aldrig kommer igång. Men istället bara gör något, fastän du inte kan, har material eller det är rätt tid. Att bara göra någonting litet. Eller, om du tycker om galna lösningar – pröva att sätta en helt vansinnig deadline som egentligen är lite för svår att hålla. Se det som ett roligt experiment. Kanske chockar du dig själv och andra genom att bli klar i rekordfart. Om inte annat så lär du åtminstone komma igång riktigt ordentligt – sedan är det bara att fortsätta.

Så gjorde jag själv nu när jag skulle starta min nya onlinekurs, det fanns hur mycket rädslor som helst, att våga skapa något helt nytt, som jag inte alls kunde eller kände till. Men när jag satt min deadline och gick ut med datum för när kursen skulle starta, så var det bara att jobba mot det målet. Hade jag inte gått ut med det datumet, så hade jag nog fortfarande suttit och funderat på när, om och hur jag skulle komma igång.

Släpp kontrollen – att göra tillsammans med andra
Den sista av de fyra rädslorna som håller oss tillbaka är rädslan för att förlora kontrollen. Det handlar ofta om att det kan kännas svårt att släppa in andra människor i ditt kreativa flöde, något som är nära ditt innersta. Vad ska komma ut och fram när du släpper kontrollen. Kanske rädsla att vi ska bli kritiserade eller att vi gör fel. Men ofta kan vi lära mycket av andra, att lyssna in till andras berättelser, få synpunkter, idéer. Att känna att vi inte är ensamma. Att vara i sitt kreativa flöde är en utvecklingsprocess.

Sammanfattningsvis har alla människor en höger hjärnhalva vilket gör att alla människor i grunden är kreativa. Men för att komma åt det kreativa flödet behöver du vara beredd att ge dig hän, vilket kräver att du övervinner dina rädslor.
Att ha mod att våga testa och prova, fastän du inte vet vad det är, hur det ska gå eller ens varför det är bra för dig. Jag är helt säker på att du kommer upptäcka att din skaparkraft är större än du någonsin kunnat ana och att du kommer i kontakt med något viktigt där inom dig. Något som du inte kan tänka ut. Något som du först kan få kontakt med när du släpper din vänstra hjärnhalva, dina tankar, ditt görande, din prestation och att vara duktig. Att du istället har mod att våga göra det ändå. Trots att du inte kan måla eller dansa – det är mod!

Vill du utmana dina rädslor? Anmäl dig till min kreativa sommarkurs och hitta ditt kreativa flöde!

Utvecklas under en kreativ sommarkurs, som tillåter dig att skapa och vara kreativ helt utan krav på prestation.
För dig som är kvinna och längtar efter egen tid tillsammans med andra härliga kvinnor. Här får du några dagar för dig själv, där du får tid att stanna upp, reflektera och vara kreativ.

Läs mer här!

Du kanske också gillar...

Styr dina känslor dig? Eller är det du som väljer i ditt liv?

Jul 30, 2021

Tror du på dina tankar? Är dina tankar sanningen?

Jul 23, 2021

Från egot till själen – att lära dig att lyssna till din sanning

Jul 16, 2021