Hur tränar du upp din intuition? Att höra din sanna röst

Mar 10, 2023

Hur ofta är du helt tyst med dig själv?
Antagligen inte så ofta. För det mesta är vi upptagna med att tänka och göra något och det är ett ständigt brus utifrån.
Hur ska vi då höra vår egen inre röst? Vår egen sanning som finns där inom oss?  

Tysthet och stillhet gör det möjligt att lyssna in till vår inre röst – den som kallas för intuition. Den som säger oss vad som är rätt att göra, just nu. Den kan kännas som en känsla i magen eller en aning om att vi bör göra en sak på ett visst sätt. Intuition är en subtil känsla, en sorts inre visdom som kan var ett stort stöd på vägen i livet. Ibland brukar jag tänka att det är samma sak som att lyssna in till själens svaga signaler. Det som är bra, är att det går att träna upp att lyssna på sin intuition. Det första vi behöver göra är att dra oss undan från yttre intryck och lyssna inåt istället.

För att kunna lyssna inåt måste vi först stänga av de yttre rösterna och intrycken. Låta hela kroppen slappna av, släppa på spänningarna, blunda och andas långsamt. Sedan behöver våra tankar stillas. Det är den där inre dialogen, alla våra tankar som hela tiden påkallar vår uppmärksamhet på många olika sätt. Vi har tankarna, minnen, planering, fantasier och kritiska omdömen. Bilder flimrar förbi som på en inre film. Allt detta drar i olika riktningar och motverkar inre koncentration.
Men under detta finns en subtil ström, en bakgrundsaktivitet som är ständigt flödande. För att nå ner i denna inre källa av visdom behöv vi komma förbi det yttre och det inre barriärerna.
Genom att slappna av i kroppen och stilla tankarna, kan vi bli mer närvarande i stunden, låta ögonblick för ögonblick passera tills tiden upphör att existera och allt bara är, i ett flöde. Du släpper taget och bara följer med.

Att meditera är att flyta i utrymmet mellan tankarna
Först kommer det upp en mängd tankar. Men om man släpper dessa tankar, som om du kan sätta dom på små moln och låta dom få segla iväg, och kommer tillbaka till här och nu, så når du något annat.

Ordet meditera betyder att röra sig mot mitten
Det är en ständigt pågående spiralrörelse som samlar och fokuserar vår energi och vår kraft. Vi kan träna upp förmågan att kontakta vårt inre, vår egen inre visdom, genom att slappna av och meditera regelbundet.
Via vårt inre når vi en annan dimension av oss själva, som är större än allt annat. Vi når vår själ och vår sanning långt där inom oss.

Hur ofta lyssna jag in till mig själv i tysthet?
Ofta är min veckor fullspäckade av program både på dagar och kvällar och även lördagarna brukar vara fulla av aktiviteter, när vi ska handla, uträtta ärenden, umgås med andra osv.
Jag brukar därför planera in mina längre mindfulness aktiviteter på söndagar. Det är min dag för att ta det lugnt och återhämta mig. Då vill jag inte ha så mycket program inplanerat, utan mest umgås lugnt och stilla med min familj.
Att just vara ute i naturen eller trädgården, pyssla hemma, läsa en bok, simma eller ta ett bad, promenera, sitta på ett café och dricka en god kaffe eller på en parkbänk och titta på de som passerar, läsa en bok eller tidning, lyssna på musik, laga mat tillsammans i närvaro, måla, rita, skriva, reflektera, yoga, stretcha eller meditera. Kanske till och med ta en tupplur på soffan.

Jag avslutar alltid mina söndagar med att göra en veckoreflektion över veckan som varit och planera veckan som kommer. Det hjälper mig att behålla balansen över tid, mellan varandet och görandet.

En skärmfri dag
Ibland testar jag till och med att ha en helt skärmfri dag. Läskigt eller hur? Du kan prova att stänga av mobildata och wifi-uppkopplingen en dag i veckan. Du kommer fortfarande kunna skicka sms och ringa, men blir mindre frestad att planlöst surfa, googla och kolla Facebook i tid och otid.
Att undvika, mobilen, surfplattan, datorn en hel dag. Testa om det går och se vad som händer? Du kan se det som ett experiment. Antagligen blir du mer närvarande i det som är här och nu, runt omkring dig i nuet.

Att åka på Retreat
Ett sätt att få hjälp att släppa allt annat en stund, är att vara med på ett retreat.
När vi är på retreat får vi möjlighet att komma bort från vardagens rutiner, varva ned och reflektera i en stillsam och lugn miljö. Genom att minska våra distraktioner och vända vår uppmärksamhet inåt i t ex meditation, skapar vi förutsättningar för att uppleva en djup inre frid. Innebörden av ordet retreat i det svenska språket är helt enkelt att lämna sin nuvarande plats och åka någon annan stans. Att byta miljö och att komma ifrån vardagen. 

Vad är syftet med en retreat? 
Tanken är att dra sig undan för en tid och uppleva stillhet och att lyssna inåt.
I det dagliga livet är vi vana att hela tiden prata med andra, både via tal, sms, sociala medier och telefon. Vi formulerar vilka vi är, vad vi känner och tänker i kommunikationen med andra. På en stilla retreat låter vi den inre rösten komma till tals och bli större och tydligare.

Beslutsångest, grubblerier och förvirring kan lätta om man lär sig att släppa taget om dem. Under en retreat får man ofta en klarhet i vem man är och även i vad man vill. Ett tillfälle att möta dig själv och ditt sanna jag och bli tydligare för sig själv.

För många är en retreat en avslappning och vila, men framför allt att lyssna inåt, att tydligare se sig själv, sitt liv, sina mönster och därigenom verkligheten som det som är. 

I det dagliga livet dövas och undviks ofta jobbiga tankar och känslor med yttre stimuli som mat, jobb, mobiler, prat, shopping, tv-serier och så vidare.
I tystnad blir du mer synlig, dvs du blir tydligare för dig själva. Du stannar upp och lyssnar till din inre röst, som är svår att upptäcka och höra när du är upptagen med annat.

Vad är syftet med meditation
Syftet med meditation är det som kallas vipassana alltså insikt i sanningen.
Sin egen sanning och vad du innerst inne längtar efter, vill och behöver. 
Vipassana är en huvudkategori av meditationsövningar som sägs härstamma från Buddha och lär ha utövats i 2 500 år. Det kan sägas göra oss mer hela som människor. Vi tränar på ett tillstånd av stilla koncentration, att lära oss rensa tankarna och att under meditationen kunna uppnå tillståndet av djupt lugn och frid och närvaro.

På mina Retreats
Blandar jag mina olika 4 minfulness metoder, som alla är motorvägen hem till dig själv och ditt sanna jag. Vi mediterar såklart. Vi målar och göra olika kreativa övningar utan prestation, vilket också är ett sätt att möta oss själva, i den högra kreativa hjärnhalvan, bortom tankar och logik.
Vi dansar och rör oss i minfulness, som är en metod för att ta sig från huvudet och komma ner i kroppen och lyssna in till kroppens signaler, helt enkelt att bli mer uppmärksam på det som finns i kroppen.
Vi är också ute i naturen och upplever den med våra sinnen, ett sätt att bli mer medvetet närvarande här och nu. Naturen och sinnena är verkligen ett av de bästa och enklaste sätten att hjälpa oss att komma från tankarna och landa i nuet. Det är bara att gå ut i naturen, sätta sig på en stubbe och se sig omkring, dofta, känna, lyssna och smaka på det som finns runtomkring.

Mina tre bästa tips på att träna på att höra din sanna röst inom dig:
- Ta en lite stund varje dag, kanske bara 5-10 minuter, där du är helt tyst med dig själv, utan yttre intryck, t ex genom att meditera, lyssna på en låt, ta en promenad. Det är ett sätt att lyssna till din intuition, din sanning inom dig.
- Ta och skriv lite om det som kommer till dig i tystheten, ett sätt att få ut din sanning ur ditt system och bli tydligare med dig själv
- Avsätt gärna en längre sund en gång i veckan att göra någon längre mindfulness aktivietet, kanske en kväll i veckan eller på helgen. Där du kan ägna dig åt något kreativ utan prestation eller vara ute i naturen

Ett tips är också att vara med på ett Retreat, att byta miljö, fokusera på dig själv helt och hållet, ingenting du behöver göra eller prestera. Att släppa vardagen en stund och bara vara med dig själv och träna på att vara närvarande i det som är i nuet en stund. Det är så välgörande för hela vårt system, verklig stresshantering och verkligen en bra egenvårds aktivitet. Att prioritera dig själv och ditt eget välmående, din self care.

Passa då på att vara med på mitt Self Care reterat online!
Är du nyfiken på att meditera, att lyssna inåt och få kontakt med din egen inre viset? Samtidigt som du kanske inte har tid och möjlighet att åka iväg på ett Retreat just nu.
Söndag den 2 april mellan 10-12 på förmiddagen, ses vi via zoom.
Här får du möjlighet att göra några sköna övningar tillsammans med mig och mina gäster, för att landa hemma hos dig själv.
Du blir mer lugn och i kontakt med din inre viset och samtidigt får ny inspiration och energi. Den bästa egenvården. Du får även med dig övningar du kan göra själv hemma i din egen vardag.
Boka tidigt pris just nu och det är ett begränsat antal som kan vara med.
Varmt välkommen att prova på du med! Jag ser fram emot att ses.

Läs mer och anmäl dig på min hemsida: https://www.ingridthorngren.se/selfcareretreatonline

 

 

Du kanske också gillar...

Fem hälsofördelar med att gå på Spa, för ditt fysiska och psykiska ...

Sep 15, 2023

Att åka på retreat för att möta dig själv och ditt sanna jag

Sep 08, 2023

Är du nöjd eller bara bekväm? Ta dig ur din komfortzonen och utvecklas

Sep 01, 2023