Det spritter av lycka när våren är här!

May 13, 2021

Kristi himmelsfärdsdag, kosläpp och naturen när den är som vackrast!

Nu slår allt ut i skir grönska på en gång. Den första riktiga värmen är här och livet är SÅ njutbart, håller du inte med?
Denna långhelg firar vi Kristi himmelfärdsdag och naturen, värmen och ljuset. Dagen firas till minne av att Jesus lämnade jorden och fördes till himlen och har firats ända sedan 300-talet.
Ofta firas dagen utomhus, ganska vanligt med gökotta på morgonen. Tanken enligt traditionen är att stillheten ska förenas med en naturupplevelse, att ta in värmen och ljuset när man vänder ansiktet mot himlen.
Dagen ligger vid den tid på året kring när man sedan länge firade något som kallades betessläppningen och lät helt enkelt boskapen gå ut på bete.
Precis som vi människor, längtar korna efter solen, dofterna och det spirande gröna gräset. När ladugårdsdörren öppnas då bär det av!

Kosläpp
Kosläppet, är ett fantastiskt skådespel. Det är högtiden då vi människor tillsammans med korna gläds över att våren är här.

En del bönder öppnar upp sina gårdar för allmänheten, och besökarna får se hur kossorna hoppar, gör krumsprång och bokstavligen spritter av lycka när de springer ut på det friska krispiga grönbetet. Korna släpps ut från och med april och framåt och kossornas vårkänslor brukar smitta av sig!

En gård på Ekerö utanför Stockholm blev fullbokad inom femtio minuter när anmälningssidan öppnade 2019, då anmälde sig 185 000 personer för att få vara med om kosläpp i Stockholm. Det blir ett större och större intresse för att vara med för varje år.

I storstäder tänker jag att många kanske har tappat anknytningen till jordbruket, naturen och djuren. Jag tror att många uppskattar att se hur det fungerar på en gård och att få se korna hoppa och skutta av glädje när de får komma ut på grönbete.

Förutom att se det obligatoriska kosläppet brukar besökare traditionellt bjudas på färsk mjölk från kossorna och kanelbullar – gott!

Nu är det dags för vårt eget kosläpp - att släppas loss i naturen!
Att fullt ut ge oss hän till alla dofter, färger, former, ljud och smaker. Att upptäcka den skria grönskan och rulla runt i gräset och uppleva naturens alla fantastiska dofter. Nu när det är som allra vackrast. Jag tycker själv att jag blir lika glad och lycklig som kossorna vid denna tid, det spritter i hela kroppen av glädje och längtan efter att få vara utomhus och upptäcka naturen och allt som växer utvecklas och tar form, efter vinterns och vårens kalla, mörka period. Jag känner en sådan tacksamhet i naturen.

Glädjen i att vara närvarande i naturen och njuta av nuet
Själv är jag på landet denna helg och njuter av naturens skönhet och umgänge med familjen. Det blir en picknick, med korvgrillning och nybakta kanelbullar, som doftar så gott. Kanske blir det till och med årets första dopp från klippbadet?

Sen ska jag sätta händerna i jorden och plantera potatis, plantor och frön i landet. Jag tror bestämt att jag ska laga en rabarberpaj, det är som allra godast nu på våren med de första mjälla stjälkarna som kommit upp. Rabarber som är så härligt syrlig och så har jag längtat ända sen förra året.

Önskar dig en underbar helg, ut och njut av naturen och grönskan – och släpp loss glädjen i att njuta av att bara vara här och nu och med alla dina sinnen!

Längtar du efter egen tid?
Att få njuta och vara kreativ helt utan krav på prestation?

Vänta inte längre – det finns fortfarande några platser kvar på min kreativa sommarkurs för kvinnor. Kom till en naturskön plats på landet och skapa mer balans i dig och ditt liv med sköna, härliga kreativa övningar, helt utan prestation. Prova på mina mindfulness metoder; att meditera, måla, dansa och vara ute i naturen.
Det brukar vara underbara dagar, en kickstart på sommaren och en underbar gemenskap med härliga kvinnor på samma resa som du. Varmt välkommen, Ingrid.

Läs mer och anmäl dig här!

Du kanske också gillar...

Styr dina känslor dig? Eller är det du som väljer i ditt liv?

Jul 30, 2021

Tror du på dina tankar? Är dina tankar sanningen?

Jul 23, 2021

Från egot till själen – att lära dig att lyssna till din sanning

Jul 16, 2021