Att åka på retreat för att möta dig själv och ditt sanna jag

Sep 08, 2023

Vilka intensiva veckor jag har haft 🤩. Efter 5 otroligt roliga inspirationsföreläsningar, tack för all positiv feedback från dig som var med 🙏, så stängde jag igår kväll dörrarna till min Signaturkurs online Möt dig själv och lev ditt liv, infrån och ut. Varmt välkomna alla fina, modiga kvinnor, som fattat beslutet om att vara med och utvecklas tillsammans i höst - så roligt det ska bli att mötas!

I helgen pustar jag ut!
I helgen ska jag göra så lite som möjligt, vara hos några vänner och håller tummarna för skönt sensommarväder. Kanske blir det till och med ett dopp i sjön och prova på att suppa, dvs SUP-paddling, det blir första gången för mig.

Att åka på Spa
Nästa vecka har jag lyxat till det och bokat in mig på ett Spa här i Stockholm och ska ge mig själv en alldeles egen Spa dag. För mig är det den ultimata lyxen, en spadag innehåller allt jag älskar. Träning på gym, gruppträning med pilates eller core, äta en god salladslunch, simma, bubbla i bubbelpoolen, basta och sen unna mig en massagebehandling och avslutningsvis avslappning i aromarummet som är som en ljummen bastu. Efter en sådan dag, är jag skönt avstressad och nedvarvad. Efter intensiva jobbveckor, är det viktigt att planera in återhämtningen.

För mig är det en utmaning att bara vara. Jag har så lätt för att hamna i görandet igen, men att checka in på spa hjälper mig.

Mindfulness på söndagar
Ofta är min veckor fullspäckade av program och även lördagarna brukar vara fulla av aktiviteter, när vi ska handla, uträtta ärenden, umgås med andra osv. Jag brukar därför planera in mina mindfulness aktiviteter på söndagar. Det är min dag för att ta det lugnt och återhämta mig. Då vill jag inte ha så mycket program inplanerat, utan mest umgås lugnt och stilla med min familj. Att just vara ute i naturen eller trädgården, läsa en bok, simma eller ta ett bad, promenera, träna osv.

Jag avslutar alltid mina söndagar med att göra en veckoreflektion över veckan som varit och planera veckan som kommer. Det hjälper mig att behålla balansen över tid.

Testa att ha en helt skärmfri söndag, utan internet!
Jag vet, läskigt eller hur? Du kan prova att stänga av mobildata och wifi-uppkopplingen en dag i veckan. Du kommer fortfarande kunna skicka sms och ringa, men blir mindre frestad att planlöst surfa på nätet i tid och otid. Att undvika, mobilen, surfplattan, datorn en hel dag. Testa om det går och se vad som händer? Se det som ett experiment.

Att åka på Retreat
Om vi verkligen vill vara med oss själva en stund, stilla oss och lyssna inåt – åk på ett Retreat. Här får du möjlighet att dra dig undan vardagen och lyssna inåt.

Vad är syftet med att åka på retreat?
Tanken är att dra sig undan för en tid och uppleva stillhet och att lyssna inåt.
I det dagliga livet är vi vana att hela tiden prata med andra, både via tal, sms, sociala medier, dator och telefon, tidningar, böcker, ljudböcker, poddar radio osv. Vi formulerar vilka vi är, vad vi känner och tänker i kommunikationen med andra.

På en stilla retreat låter vi den inre rösten komma till tals.

Beslutsångest, grubblerier och förvirring kan lätta om man lär sig att släppa taget om dem. Under en retreat får du ofta en klarhet i vem du är och även vad du vill, längtar efter och behöver.

Ett tillfälle att möta dig själv och ditt sanna jag, på en djupare nivå.
För många är en retreat en avslappning och vila, men framför allt att lyssna inåt, att tydligare se sig själv, sitt liv, sina mönster och därigenom verkligheten som den är.

Syftet är det som kallas vipassana alltså insikt i sanningen, sin egen sanning och vad du innerst inne längtar efter, vill och behöver. Vipassana är en huvudkategori av meditationsövningar som sägs härstamma från Buddha och lär ha utövats i 2 500 år. Det kan sägas göra oss mer hela som människor. Vi tränar på ett tillstånd av stilla koncentration, att lär oss rensa tankarna och att under meditationen kunna uppnå tillståndet av djupt lugn.

Ibland behöver vi stanna upp och reflektera över livet, ibland behöver vi ny energi och inspiration. Då är det värdefullt att kunna dra sig tillbaka, i stillhet och avskildhet, för att återhämta sig och få kontakt med sitt innersta och det som är större än jag själv.

Jag tycker också att det är värdefullt att bli inspirerad av andras tankar och insikter, att samtala, reflektera och utbyta erfarenheter. På mina retreats får du också utöva någon form av kreativt skapande, prova på frigörande dans i mindfulness, meditera och arbeta med naturmaterial. Allt utan prestation, utan istället för att landa i höger hjärnhalva, i det kreativa flödet här och nu. 

Upplevelsen av retreat
Vad som händer under en retreat varierar från tillfälle till tillfälle, från person till person, utifrån vem du är och vad du befinner dig i för situation i livet.

Ena gången kan det handla om att ta emot, låta sig fyllas av tacksamhet, glädje och förtröstan. För någon kanske det viktiga är att få distans till något i livet eller bli tydligare i ett beslut man behöver fatta. Ibland kan en känsla av stilla porlande glädje uppstå och ibland känns inget och det är också ok. Alla upplevelser är värdefulla och får tas emot för vad de är.

I retreaten lägger du undan arbete, telefoner, dator, almanacka och ambitioner, för att möta dina djupare behov.

När en grupp kvinnor möts för gemensam retreat kommer varje deltagare från sin särskilda vardagssituation med både sorger och glädjeämnen. Allt detta bär du med sig in i stillheten, och utifrån detta varierar det för var och en vad som under retreaten kommer att upplevas betydelsefullt.

Vi gör en gemensam resa tillsammans, samtidigt som alla gör sin personliga inre vandring utifrån sina behov och sin längtan.

Mina fyra mindfulness metoder
När jag leder mina Retreats, så blandar jag mina fyra mindfulness metoder, dvs vi mediterar, jag brukar oftast göra guidade meditationer och därefter får var och en rita eller måla en blid eller skapa någon figur eller symbol i t ex lera och skriva om den. Det ger budskap och insikter om oss själva, på en lite djupare nivå än vi kan tänka fram. Det som kommer från vårt omedveten. Vilket gör att vi ökar vår medvetenhet om oss själva och lär känna nya delar av oss själva, som vi inte tidigare hade tillgång till.

Jag har också pass med frigörande dans och rörelse i mindfulness. Kroppen blir så glad av att få röra sig fritt. Vi får kontakt med vår livsglädje och energi, samtidigt som det är hälsosamt att röra kroppen och släppa loss spänningar som fastnat i kroppen. I kroppen finns också våra känslor, som fysiska kroppsförnimmelser, så rörelsen är en sätt att bli mer medveten om kroppen och allt som finns där.

Den sista mindfulness metoden jag använder på mina retreats är naturen och sinnena. Att vandra tyst. långsamt och stilla i naturen och låta tankarna få vandra fritt. Samtidigt som vi är uppmärksamma i våra sinnen, är ett fantastiskt sätt att stilla sig och komma till här och nu och släppa allt annat för en stund.

Mitt senaste retreat
På mitt senaste retreat, samlades en grupp kvinnor för att få möjlighet att släppa vardagen, varva ned och reflektera i en lugn miljö. Genom att minska våra distraktioner och vända vår uppmärksamhet inåt i t ex meditation och olika mindfulness övningar, skapar vi förutsättningar för att uppleva mer inre frid.

Det är ett sätt att komma från tankarna och egot och istället lyssna in till din intuition, som finns där inne, men inte alltid är så lätt att höra när vi är sysselsatta.

Så här berättade några av kvinnorna som var med om den bästa  upplevelsen av retreatet:

  •  Att få tiden med mig själv i de lotsade övningarna 
  •  Att jag fick de insikter som var på väg att födas fram, där jag är nu kom fram i ljuset, genom dina fina metoder, jag fick precis det jag behövde
  •  Att min utveckling fortsätter och att jag ständigt vill fortsätta att utvecklas
  •  Min största insikt är att jag mår bra och känner mig stark
  •  Det var helt fantastik härligt och jättekul, vilket gäng vi var

Är du nyfiken på att åka på retreat? 
Följ med mig på mitt Magiska Retret – Möt dig själ voch ditt sanna jag, helgen 21-22 oktober i Sätra Brunn, utanför Sala. Här får du uppleva alla mindfulness metoderna, bara vara och uppleva ett härligt Spa. Fortfarande finns platser kvar och till boka tidigt pris.
Läs mer på min hemsida eller klicka på länken här: https://www.ingridthorngren.se/retreat

Varmt välkommen och ta hand om dig och din bästa vän, dig själv ❤️!
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024