Årstiderna och vädret påverkar ditt välmående, mina 6 bästa tips för att må bra

Oct 20, 2023

Jag träffade min barndomsvän Anna förra helgen. Hon har flyttat hem till Sverige och köpt ett hus i Dalarna, efter att ha bott ca 30 år i Los Angeles i Kalifornien.
Vi pratade om trädgården, tomten, skogen och härbret som hon har. Det som behöver skötas om och tas om hand. Hon sa helt plötsligt: ”Ja, här i Sverige behöver man ta hänsyn både till årstiderna och vädret.” Som om det var något nytt tänkte jag?
Men det är det såklart om man levt i LA, där det alltid är sommar, dvs inga årstider och nästan alltid soligt och varmt, dvs inget väder att bry sig om, alltid samma. 

Jag tänkte då på hur både årstiderna och vädret påverkar oss här i Sverige och som vi behöver ta hänsyn till och hur årstiderna och vädret även påverkar vår hälsa.

Årstiderna tar oss till nuet
Själv älskar jag årstiderna, jag tycker att alla årstider verkligen har sin charm, även om jag själv är en person som älskar sommar, sol och värme. Men jag tänker att jag inte skulle uppskatta solen och värmen så mycket som jag gör, om jag hade den varje dag. Jag tycker nämligen att årstiderna hjälper mig att vara närvarande i nuet. Varje dag på min lunchpromenad ser jag hur naturen skiftar och kan noga och nära följa årstiderna. Det är den lilla glädjen i vardagen, att följa naturens skiftningar genom årstiderna. Att se en vacker blomma, en ta upp en mjuk kastanj eller den höra krispiga snön under fötterna, när den första frosten kommer. Tänk vad magiskt vacker det är och allt detta bara är runt omkring oss att glädjas åt.

Naturen är läkande
Som jag tidigare har skrivit och pratat om, (Podd nr 26) är naturen en länkande kraft för oss människor, som ger oss energi. Bara att vistas i naturen ger oss lugn och återhämtning.

Förr i tiden levde vi i större samspel med naturen och årstidernas skiften styrde både vilken mat som fanns tillgänglig och hur mycket sömn vi fick. Idag och speciellt om vi lever i städerna är vi mer frånkopplade de naturliga säsongsskiftningarna blir kroppen och hälsan fortfarande påverkad – vare sig vi vill eller inte.

Mina tips för att ta tillvara på årstiderna
Jag brukar nästan alltid plocka med mig något hem från naturen på mina promenader, det är ett sätt att bli mer medvetet närvarande i nuet och uppskatta det som är runtomkring just nu.

På hösten, de fantastiska kastanjerna och ekollonen som har landat i högar på marken under träden, de skiftande löven i rött, gult och orange – magiska mot en klarblå himmel, kan man annat än bli glad när man ser det eller hur? Nyponen som lyser klarröda på kala grenar, de sista äpplena som faller mot marken, alla orange pumpor och de sista perennerna som blommar in i det sista. Löven faller till marken och blir blöta och bruna. Mossan doftar gott efter det senaste regnet. Andas in och andas ut, här och nu.

På vintern, använder jag ett stort fat och plockar ihop mossa och gör en julinstallation med lite grankvistar, blåbär- och lingonris och några kottar. Att sätta några vackra ljus som lyser upp i mörkret och knyta lite band i vackra färger.

På våren vill vi välkomna naturen som slår ut igen, jag brukar ta med några vårblommor in och sätta i en liten vas, de första snödropparna och krokusen. Att plocka in nakna grenar som du sätter i en vas med vatten och så får de slå ut små musöron av ljusgröna små blad. Så fint att se våren slå ut även inomhus.

På sommaren, att plocka med sig blommer in och sätt i vas, vem blir inte glad av vackra blommar som lyser upp? Allt ifrån de första midsommarblomstren, hundkexen och smörblommorna, till sommarens lupiner, vallmo, dahlior, krasse och ringblommor.

När har vi olika årstider under året?
Det finns både en meteorologisk definition av årstiderna baserad på temperaturförhållandena, och en kalendarisk definition. Enligt kalendern, sträcker sig våren från mars till maj, sommaren från juni till augusti, hösten från september till november och vintern från december till februari.

Att det är varmare på sommaren än på vintern beror på att jordaxeln lutar. Under vår och sommar lutar den mot solen, vilket gör att vi får längre dagar och solen står högre på himlen. Det blir därför varmare än på vintern då dagarna är korta och solen står lågt.

Den meteorologiska indelningen
I den meteorologiska årstidsindelningen definieras vinter som den period när dygnstemperaturen varaktigt är 0,0°C eller lägre och sommar som att den varaktigt är 10,0°C eller högre. Följaktligen är det vår respektive höst då dygnets medeltemperatur är större än 0,0°C men mindre än 10,0°C.

Årstidernas normala ankomst
Först kommer våren till Skåne, det gör den för det mesta redan i början eller mitten på februari. Det dröjer sedan omkring tre månader innan sommaren kommer i början/mitten på maj.
Betydligt snabbare går det i norra Sverige, där skillnaden i solstrålning förändras hastigt Nordligaste Sverige får vår i början av maj, men i gengäld kommer sommaren sedan snabbt  - redan kring midsommar.

Längst varar sommaren i Skåne och vid västkusten där det är sommar i drygt 5 månader från början av maj till mitten av oktober, vissa år längre.

I norra Norrlandsfjällen är sommaren över redan vid mitten av augusti och här varar sommaren alltså bara knappt två månader. Uppe på kalfjället blir det aldrig någon sommar enligt den meteorologiska definitionen.

Både årstider och vädret att förhålla sig till

Precis som min vän Anna reflekterade över, så är det inte bara årstiderna som växlar utan även vädret. Gränsen mellan årstiderna kan många gånger vara svår att dra då temperaturen ofta varierar avsevärt från dag till dag och beroende på var i landet man bor. Det kan även vara mildväder under ett par veckor mitt under vintern, då dygnsmedeltemperaturen ligger på plussidan. Och det kan vara jättevarmt på våren, kallt och regnigt på sommaren och sedan varmt på hösten igen.

Ja, ingenting är som vädret eller hur?
Det är nog därför vi pratar så mycket väder här i Sverige. Vi vill och behöver ständigt passa på att komma ut, när det håller upp och få lite välbehövlig sol på huden.
Helst inte för mycket regn, hagel, ruskiga höst vindar och rusk. Då stannar vi hellre inomhus och myser.

Hur årstiderna påverkar vårt välmående och hur du tar hand om hälsan
Skiftningar i väder och ljus gör ofta att vi förändrar våra beteenden, vilket i sin tur kan påverka vår hälsa. Till exempel rör vi på oss mindre när det börjar bli kallt för att spara energi och vi tenderar då även att spendera mer tid inomhus. Detta kan leda till att infektioner och virus sprids lättare och vi går även miste om de positiva effekterna av den fysiska aktiviteten att vara utomhus och röra på oss.

Några exempel på vanliga problem vid årstidsväxlingar är:

  • Allergier
  • Ökad mottaglighet för infektioner och virus
  • Förändrat humör
  • Förändringar i energinivåer
  • Även tarmfloran påverkas

Tarmfloran är i konstant förändring och påverkas bland annat av vad vi äter, hur mycket vi tränar, hur mycket tid vi spenderar inomhus, var vi bor någonstans och hur mycket kontakt vi har med djur och människor. Till exempel har människor som bor i ett kallare klimat en annorlunda uppsättning tarmbakterier jämfört med personer som bor på varmare platser, och exponering för kalla temperaturer har visat sig påverka tarmfloran tillfälligt. En utav de viktigaste faktorerna för hur tarmfloran förändras över året är kosten.

Årstiderna kan påverka din hälsa
Mörkt när du går hemifrån och likadant när du ska hem. Hösten och vintern kan kännas som ett enda långt mörker för många. Hur man påverkas är olika från person till person. En del kan bli deprimerade medan andra känner sig ur form eller trötta.

Brist på solljus och värme har större påverkan än man tror. Hösten innebär att det blir kallare och mörkare för varje dag medan våren medför motsatsen. Det är oklart vad som får vissa att vara mer känsliga för den ena eller den andra årstiden. Årstidsbunden depression förekommer i hela världen, men är vanligare i länder där årstiderna för med sig stora skillnader mellan dagens och nattens längd.  Denna typ av depression på grund av ljusbrist, skulle kunna avhjälpas med hjälp av dagliga promenader mitt på dagen, för att få dagsljuset och tillskott av D-vitamin.

Det är inte konstigt att vissa svenskar flyttar till Kanarieöarna. Där hittar man tydligen det närmaste ett idealklimat man kan komma när det gäller vårt välbefinnande. Med en sommartemperatur kring 25 grader och runt 18 grader på vintern. Närheten till havet med en vattentemperatur på omkring 18 till 23 grader och en lagom svalkande havsbris året runt, det säger många är idealiskt.

Många gånger mår man bättre av att vistas utomhus och i solen. Idag vet vi alla att vi inte ska sola så vi bränner oss. Men solljuset stimulerar hormoner som styr vår sinnesstämning, som exempelvis serotonin (ger känsla av tillfredsställelse). Man kan därför säga att solljus är väldigt viktigt för ett gott humör.

Andra viktiga aspekter är att solens strålar hjälper till att skapa D-vitaminer i huden, vilket kroppen behöver för att ta upp viktiga ämnen som kalcium och fosfor. Ytterligare ett sätt att fylla på med D-vitamin är från maten; ägg, berikade mjölkprodukter och fet fisk är de viktigaste källorna. Byt därför gärna ut köttet mot exempelvis lax eller annan fet fisk några middagar i veckan. Får man D-vitaminbrist kan man bli trött, hängig och extra infektionskänslig. Be din läkare kolla din D-vitaminstatus om du är orolig

Vackert väder ger:
- minskat sömnbehov, ökad arbetslust, högre blodtryck och puls, snabbare reaktionsförmåga, bättre tolerans för alkohol, mindre behov av mediciner

Omslag i väder ger:
- ökat sömnbehov, djupare sömn, ökad irritation, ökad deppression, minskad arbetslust, långsammare raktionsförmåga, sämre tolerans för alkohol och större behov av mediciner

Här kommer slutligen några tips för att utnyttja årstidernas och öka ditt välmående

1. Ät efter årstiden

Våra kroppar är anpassade för att äta säsongsbaserat – det ger oss en naturlig variation i kosten vilket gör det lättare att få i sig alla näringsämnen vi behöver för bland annat ett starkt immunförsvar. Dessutom är det billigare, bättre för miljön och ofta mer smakrikt. Denna tid på året kan det vara lite skralt med färsk frukt och grönt som är i säsong, då kan det vara ett bra alternativ att välja frysta grönsaker och bär, samt vinterns/höstens rotfrukter och olika typer av kål. Jag som själv odlar mycket, brukar frysa in allt från riven squash, grönkål till tomater. Men när vi ätit upp vårt eget, brukar jag köpa fryst broccoli i affären, så smidigt att bara koka upp några på några minuter och så har du nyttiga grönsaker till maten.

2. Justera dygnsrytmen efter det naturliga dagsljuset

Kortare dagar under vintern gör oss tröttare vilket betyder att vi behöver sova mer – att gå och lägga sig tidigare är då ett enkelt recept. När våren är på ingång kan vi börja använda soluppgången som riktlinje för när det är dags att gå upp lite tidigare, och i bästa fall kan vi utnyttja morgonljuset för en promenad.
Försök även att få lite direkt dagsljus mitt på dagen året om, då det hjälper kroppen att reglera dygnsrytmen. Som du vet predikar jag alltid en lunchpromenad, då det är som ljusast på dagen, även under det mörka halvåret.
Om du inte kan komma ut på morgonen eller lunchen, sitt gärna nära ett fönster, så får du ändå det naturliga dagsljuset.

3. Håll ordning på sömnen

Bra sömn är avgörande för vår hälsa! Viktigt med kvällsrutiner, som gör att du kommer ner i varv och kommer i säng i tid. Nu när vi via lampor och elektriska apparater kan hålla oss vakna hur länge som helst på vintern, när det har blivit mörkt, är det ibland svårt att gå och lägga sig i tid. Men regelbundna tider är bra för vår sömn och vårt välmående.

4. Motionera – helst utomhus

Kroppen är gjord för att röra på sig och fysisk aktivitet leder även till  att förbättra vår hjärnas tankemässiga förmåga. Om du dessutom kombinerar motionen med utevistelse, så får du både dagsljus, frisk luft och lägre stressnivåer. Bra kombo.

5. Ät extra D-vitamin

För oss nordbor är D-vitamin extra viktigt att tänka på eftersom våra kroppar endast kan bilda D-vitamin med hjälp av solens strålar under sommarmånaderna (då solen står tillräckligt högt). Under våren och hösten upplever därför många trötthet och nedstämdhet, vilket i en del fall kan vara kopplat till låga nivåer av D-vitamin. Se till att äta extra D-vitamin, under vinterhalvåret, så blir du piggare.

6. Ta hand om tarmfloran lite extra

Mata tarmbakterierna med det som finns färskt under årstiden, både i färska frukter och grönsaker, men även i baljväxter, nötter, frön, quinoa, bovete med mera. 

Sammanfattningsvis
I dag har jag pratat om hur årstiderna och vädret kan på verka vårt välmående. Mitt bästa tips för att utnyttja årstiderna är i den medvetna närvaron, genom att varje dag vistas utomhus och uppleva naturen med alla dina sinnen. Då tränar du medveten närvaro och blir samtidigt uppmärksam på årstiderna, här och nu.
Ett annat tips är att ta med naturmaterial hem och gör små installationer inomhus, det är ett sätt att låta naturen och årstiderna bli ännu tydligare i ditt liv. Att njuta och glädjas av naturen året om.

Sedan pratade jag om hur årstiderna och vädret kan påverka oss och avslutade med 6 tips på hur du kan hantera den mörkare årstiden som kommer nu genom att:
1. Äta efter säsong, det vill säga äta det som är färskt just nu
2. Justera dygnsrytmen efter ljuset, dvs mer sömn på vintern och mindre på sommaren
3. Att hålla ordning på sömnen, att skapa bra rutiner för att komma i säng, så du får en god sömn
4. Att motionera, gärna utomhus, så kombinerar du luft, rörelse och ljus
5. Ät extra D-vitamin på vinterhalvåret, för att vara pigg
6. Tänk på tarmbakterierna, så att du äter säsongsbaserade livsmedel och fyller kroppen med näring

Så tills vi hörs igen, sköt om dig och din bästa vän, dig själv ❤️! 
Hej så länge!
 

Du kanske också gillar...

Hur kan tacksamhet öka din glädje, hälsa och utveckla dina relation...

Apr 26, 2024

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024