"50 är det nya 70" så håller du dig i form - fysiskt, psykiskt och socialt

Nov 17, 2023

Under de senaste femtio åren har det skett dramatiska förbättringar av äldres hälsa i Sverige. Dagens 70-åringar har faktiskt lika friska kroppar och hjärnor som 50-åringar hade för några generationer sedan. Många av dagens 70-plussare vill ut och resa och hitta på roliga saker medan de ännu känner sig unga.

Om det här berättar Ingmar Skoog i sin nya bok som kom ut 1 november i år: ”70 är det nya 50”. Den bygger på arbetet i den världsberömda H70-studien, som han leder sedan många år tillbaka och är en av de bredaste äldrestudier som har gjorts i Sverige.

Ingmar Skoog är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa. Han har haft ett uppskattat Sommarprogram på radio och han förekommer ofta som expert i media, till exempel i teveprogrammen Studio 65 .

Det är i den rollen han har forskat om åldrande och jämfört 70-åringar födda under olika tidsperioder. De första föddes i början av 1900-talet och nu är Ingmar Skoog inne på 70-åringar födda på 1950-talet.

Ingemars bok handlar om åldrandet och hur åldrandet har förändrats över tid. Ett budskap är att det går att göra någonting åt åldrandet, vilket är det som intresserar mig.

Att dagens 70-åringar på många sätt skiljer sig från tidigare 70-åringar är inte heller så konstigt. Många av de första 70-åringarna Ingemar forskade på, hade bott i slumområden i Göteborg under sin barndom. Sverige var ett fattigt land då i början av 1900-talet.

Ingmar bok tar upp hur livet förändrats för 70-åringar i olika årskullar. Saker som händer i våra liv påverkar våra celler och hur vi åldras. Och det ser annorlunda ut nu än tidigare.
Resultaten från intelligenstesterna är dubbelt så bra, de fysiska testerna har på bara några generationer visat på betydligt bättre resultat. För att inte tala om alla medicinska framsteg, skriver Ingmar.

Det gör också att vår syn på oss själva och vårt liv ändras. Vi har blivit mer psykiskt stabila. Vi förstår betydelsen och behovet av nära relationer och kvinnor tar för sig mer i livet nu än tidigare.

Ingmar fyller själv just 70 år i februari men jobbar på för fullt. På ett år har han spelat in 46 tv-program och 28 radioprogram av Studio 65, där han är expert i varje program.

I hans nya bok har han sammanfattat sin forskning på äldre, allt ifrån forskning på cellnivå till hur sammhällets förändring har påverkat vår hälsa och vårt välmående.

Många 70-åringar är idag i mycket bättre form både fysiskt och psykiskt än tidigare generationer. Det gäller inte alla, men historiskt har svenska 70-åringar aldrig mått bättre. De har bättre minne, är friskare, jobbar längre och har bättre fysisk än de 70-åringar som Ingemar intervjuade på 1980-talet.

Den största förändringen är hjärnan, att 70-åringar idag är dubbelt så bra på tester av logiska förmåga och har 20-25 % bättre minne. Det är ju också centralt, för om hjärnan inte fungerar så spelar det mindre roll, hur fysiskt frisk du är.

Men idag vet vi ju att dessa två saker också hänger ihop. Jag tänker på Anders Hansens böcker, Hjärnstark bl a, där han skriver om vikten av träning, för att utveckla hjärnan. Dvs ju mer du rör på din fysiska kropp, desto bättre mår din hjärna.

Förflyttningen av åldrandet har lett till att man idag talar om att människan har två olika ålderdomar. En mellan 65 och 80 år och en över 80 år.
Den första. Då vi är relativt pigga, förskjuts successivt högre upp i åldrarna. Den andra, när vi är äldre karaktäriseras av minskad självständighet, sämre hälsa och fler sjukdomar, kommer senare och blir allt kortare.

Orsakerna går framför allt att hitta i samhällsförändringar, som kortare arbetstid, ökad semester, ökad jämställdhet, bättre bostäder, mindre tunga jobb, mer utbildning och medicinska framsteg. Det går inte att plocka ut en faktor utan det är många som har påverkat.

När det sjukliga åldrandet skjuts framåt och förkortas minskar till exempel behovet av äldreboenden.

Ingemar säger själv att han kan dö när som helst, det kan vi ju alla och risken för demens ökar efter 80 år. Men jag vill ha ett så givande och roligt liv så länge som möjligt säger Ingemar och vem vill inte det.

Goda nyheter även för 60-70-talisterna.
En prognos från Ingemar till oss som är runt 50 år nu, t ex jag själv, är att vi rör på oss fysiskt ännu mer än tidigare generationer har gjort.
Vilket gör att vårt nya 50 år, borde uppstå runt 75 år. Fantastisk eller hur.
Men såklart handlar det alltid om att ta hand om sig själv på bästa möjliga sätt och här kommer Ingemars bästa tips.

Här är i alla fall Ingemars bästa tips för att leva ett längre och friskare liv:

1. Konditionsträna och styrketräna, fysisk aktivitet:
Integrera regelbunden motion i din dagliga rutin. Det kan vara promenader, simning, träning eller andra aktiviteter som passar din fysiska kondition

2. Håll i gång hjärnan och håll dig mentalt aktiv:
Utmana din hjärna genom att engagera dig i intellektuellt stimulerande aktiviteter. Läs, lösa pussel, korsord eller delta i olika kulturevenemang.

3. Ät allsidigt, en hälsosam kost:
Fokusera på en balanserad och näringsrik kost som inkluderar frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, magert protein och hälsosamma fetter. Minska intaget av bearbetade processade, dvs färdiglagade livsmedel och begränsa konsumtionen av socker och mättat fett.

4. Sov tillräckligt, sov sju till nio timmar per natt :
Prioritera god sömnhygien och sträva efter att få tillräckligt med sömn varje natt. Sömn är avgörande för fysisk och mental återhämtning. Både den fysiska kroppen ska renas och vår hjärna ska rensas, när vi sover. Därför är det avgörande för god hälsa, att sova bra.

5. Regelbundna hälsokontroller:
Kolla regelbundet efter hjärt och kärlsjudomar och behandla Besök din läkare regelbundet för hälsoundersökningar och följ deras råd om förebyggande vård. Sök professionell hjälp direkt om du har några hälsoproblem eller oro, sök medicinsk eller psykologisk hjälp i tid.

6. Var social, vårda sociala relationer:
Underhåll starka sociala band och engagera dig i gemenskap och interaktion med andra. Sociala relationer har visat sig vara kopplade till ökad livslängd och välbefinnande. Upprätthåll nära och meningsfulla relationer med familj och vänner. Sociala interaktioner kan bidra till att minska känslor av isolering och depression. Det behöver inte alltid vara att man ses, det går lika bra att ringa eller varför inte Facetime:a eller skicka ett sms.

7. Gör nya saker och fortbilda dig själv:
Fortsätt att stimulera ditt intellekt genom att hålla dig engagerad i lärande och nya upplevelser. Det kan vara genom att gå kurser, seminarier, föreläsningar eller genom att utforska nya intressen och hobbyer.

8. Rök inte och måttlig alkoholkonsumtion, dvs undvik riskbeteenden:
Avstå från rökning och begränsa alkoholkonsumtionen. Rökning och överdriven alkoholkonsumtion kan negativt påverka hälsan.

9. Självidentitet och meningsfullhet: Jag lägger också till det som Ingemar själv beskrev i vad han ser fram emot som äldre, nämligen att reflektera över din livsuppgift och vad som ger dig glädje och mening. Att ha en känsla av syfte i livet kan påverka välbefinnandet positivt.

10. Stresshantering, balans och acceptans:
Som nummer 10 lägger jag till det jag själv tycker är väldigt viktigt, nämligen att kunna hantera stress, oro och osäkerhet. Lär dig att hantera stress genom att praktisera avslappningstekniker, meditation eller mindfulness. Även att kunna hantera dina negativa tankar, som ofta kan ge upphov till stress och oro är av största vik för att må bra. Även att ha realistiska förväntningar.
Att kunna acceptera och omfamna förändringar som kommer med åldrandet. Ha realistiska förväntningar och fokusera på det positiva i livet. Att träna på tacksamhet och alltid se det du har, istället för det du inte har. Annars blir livet en ständig kamp mot verkligheten och att det borde vara annorlunda. Ge dig själv tid för avkoppling och egen tid för självreflektion. För att skapa en bra balans i ditt liv, mellan varandet och görandet.

Så här har du 10 tips för ökat välmående, att vara pigg och frisk så länge som möjligt och för att flytta din ålderdom längre fram i tiden. Och det är som sagt vi kan påverka och göra redan nu, oavsett ålder.

Du som är intresserad av att veta mer om goda vanor för att bli gammal, frisk och vara lycklig, lyssna gärna på min Podd nr 46 där jag pratar om Okinawa, en ögrupp i södra Japan, som länge har varit känd för att ha en hög andel av människor som lever till en mycket hög ålder samtidigt som de upplever god hälsa och välbefinnande.

Det är dock alltid viktigt att komma ihåg att individuella behov och omständigheter varierar, och att du bör anpassa dessa riktlinjer efter dina egna förutsättningar, behov och önskemål.

För dig som vill ta hand om ditt eget vålmande just nu.
Var med på min Frigörande dans dag den 18 november eller mitt en dags retreat den 2/12 i Stockholm. Här får du viktig egentid att fokusera på ditt välmående genom mindfulness.
Bra både för det fysiska, psykiska och sociala välmåendet.
Läs mer här, det finns fortfarande några platser kvar.
Dansdag; https://www.ingridthorngren.se/dansdag
Mini Retreat: https://www.ingridthorngren.se/miniretreat

Varmt välkommen.

Så tills vi hörs igen, tag hand om dig och din bästa vän – dig själv ❤️!

Du kanske också gillar...

Hur kan tacksamhet öka din glädje, hälsa och utveckla dina relation...

Apr 26, 2024

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024