Varför skapar ceremonier sammanhang?

Oct 30, 2020

Hej i mörkret!

Nu är Alla Helgons helg här och många av oss har som tradition att besöka kyrkogården, tända ljus och minnas de som inte längre är med oss. En fin ceremoni, att skapa tacksamhet över livet här och nu och tid för reflektion över livets ändlighet. 
 
Alla helgons dag och alla själars dag
Detta är en nordisk gammal högtid, då man sedan gammalt uppmärksammat de döda. Det är viktigt att vara medveten om döden som en del av livet, åtminstone påminna sig om detta en gång om året. Vi vet att livet tar slut i och med döden och det är livets ändlighet som gör det meningsfullt. Det är den begränsade tiden som gör att vi måste prioritera vad som är viktigast.

Att gå till kyrkogården, minneslunden eller till någon annan plats i naturen. Att tända ljus, lägga ner en blomma eller skapa en egen ceremoni. En stund att stilla sig, att reflektera, att minnas, att vara tacksam. Det skapar mening och sammanhang till livet. Det kan göra att vi blir mer sammansatta och mindre ytliga. Det gör det lättare att vara tacksam och modig nog att leva sitt eget liv fullt ut här och nu. 
Önskar dig nu en skön helg och en fin ceremoni i tacksamhet. /Ingrid
 
Skapa din egen tradition, på ett sätt som passar dig. Det är viktigt med traditioner som knyter samman olika skeenden, det skapar sammanhang i livet. Ritualer är varje form av handling som upprepas vid en bestämd tid och på bestämda sätt varje år. Man gör något visst just den dagen varje år.
 
Att skapa rutiner och traditioner ger mening och sammanhang
Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. I Sverige firas högtiden genom att tända ljus på gravarna. Temat i högtiden är universellt: döden och minnet av de döda.

Många av oss har ett stort behov av ceremonier för att manifestera viktiga händelser i våra liv. Detta alldeles oavsett om vi bekänner oss till någon tro eller inte. Ceremonierna ger oss möjlighet att betona viktiga händelser och ger oss ett stöd i att minnas. Det kan gälla att vi gifter oss, eller återupprepar våra löften till vår partner, att vi välkomnar en ny medlem till familjen eller att vi tar farväl av en kär familjemedlem. Ceremonier är viktiga för oss då de fungerar som en brygga mellan olika skeden av våra liv.

Dags för vila och återhämtning
Denna tidpunkt på året är det forna bondesamhällets nyår, och infaller kring den 1 november. En övergångstid. En vändpunkt. Då var odlings- och växtåret slut. Då började vintern. Mörkret kom närmre med kyla och frost, växterna vissnade och gick i dvala och många djur gick i ide.

Jag tänker att denna period även påverkar oss människor, hösten är en viloperiod, tid för vila och återhämtning även för oss. Att Göra mindre och Vara mer. Vi behöver inte vara ute i det vackra vädret och aktivera oss, utan det är helt ok att ligga på soffan, under en filt och läsa en god bok i stället. 

Önskar dig en stillsam och vilsam helg!

/Ingrid

Du kanske också gillar...

Vad är EFT-tapping och hur kan det hjälpa dig att må bättre?

Jun 02, 2023

Så får du kontakt med ditt omedvetna och lär känna dig själv mer.

May 26, 2023

Så här blir du mer medveten om dina tankar och känslor

May 19, 2023