Varför är det så svårt att satsa på sig själv och sin utveckling? Två utmaningar du behöver hantera

Jan 26, 2024

Längtar du efter något annat, något mer, något bättre?
Hur är det möjligt att åstadkomma en förändring i livet?

Ofta är det två saker som står i vägen, antingen att du inte riktigt tror på dig själv och din egen förmåga att skapa en förändring, att du kanske har kritiska tankar om dig själv, att du inte kan eller är värd något bättre.

Eller så kanske du inte vet vad du behöver göra för att komma vidare, så du gör inget alls eller fokuserar på fel saker. För det krävs ju ett arbete och att du är villig att göra jobbet, för att åstadkomma en förändring.

Idag delar jag med mig av mina tankar, erfarenheter och tips kring vad du kan tänka och göra, för att hantera de här två utmaningarna, för att just komma vidare mot din dröm och din längtan.
Steg 1, du behöver inse att du är värd att må bra.
Livet handlar inte om att uthärda i ekorrhjulet, som många av oss kvinnor gör. Hela tiden upptagna med att göra, fixa, ordna och hjälpa, det tar aldrig slut och vi hinner inte med oss själva som vi borde. För att kunna skapa ett mer balanserat och lyckligt liv behöver du inse att du är värd att satsas på. Att utveckla dina talanger och gåvor, låta din inre längtan, dina behov och din vilja få vara med, låta dig känna hur din självkänsla utvecklas och du blir tryggare och tydligare i dig själv.
Steg 2, du behöver vara villig att göra jobbet.
Att ta de steg som behövs för att leva det liv som du verkligen vill leva, det liv som utgår inifrån dig och din längtan. Utmaningen är att veta var du ska börja. Hur vet du vad du behöver göra för att ta dig framåt?

Det tog mig år av springande i ekorrhjulet, innan jag en dag insåg att jag ville och behövde kliva av, för mitt eget välmåendes skull och för att följa min inre längtan och dröm.

Trots den insikten fanns ändå tankar som:
"Det känns för stort och riskabelt. Ingen annan gör så här. Alla andra verkar ju få det att funka ändå. Vem tror jag att jag är, egentligen? Varför kan inte jag vara som alla andra? Tänk om jag inte har vad som krävs? Tänk om jag misslyckas? Vad ska alla andra tänka då? Tänk om ingen vill vara med mig efter det här? Tänk om jag inte får vara med? "
Tankar som de här är ingenting ovanligt, däremot är det just det som håller många kvinnor tillbaka från att leva det liv vi drömmer om.

Jag vet inte om du kan känna igen dig?
Genom vår uppväxt har vi fått lära oss att det finns rätt och fel sätt att leva på. Rätt sätt är ofta våra föräldrars, vår partners, samhällets, chefens, din närmaste umgängeskrets eller värderingar inom familjen.
Vi har också en ständig påminnelse från omvärlden att vi inte duger, att vi är otillräckliga, vi matas med att vi ska vara smalare, snyggare, mer framgångsrik, åka på fler semestrar, köpa fler klänningar, väskor, dricka mer champagne osv, för att vara lyckliga. Men tro mig när jag säger, att det är inte det som skapar lycka.

Många är så uppsnurrade i sitt ekorrhjul, att de inte ens är i kontakt med att de längtar efter något annat. Hela livet blir ett jagande efter mer pengar, karriär eller framgång. För att köpa mer prylar som ska visa på min lycka. Men det skapar bara ännu mer stress och press. Till slut blir det ingen tid över för dig själv och att njuta av det du faktiskt har.

Kanske känner du igen dig i det? Tänk om du istället tillät dig själv att leva mer inifrån den DU är och som du vill? Att leva efter dina egna värderingar och se ditt egenvärde.

Vad skulle hända om du faktiskt insåg att du är värd att må bra, att känna livsglädje, att du är värd att följa dina drömmar? Vad skulle det innebära inom olika områden i ditt liv?

Hur skulle det påverka din omgivning om du mådde bättre, hade mer energi och kände en större glädje och mening i livet?
När du väl har bestämt dig för att satsa på ditt egenvärde, hälsa och välbefinnande kommer frågeställningar som:

Hur gör jag för att ta mig dit? Vad ska jag börja med? Vad kommer min omgivning att säga? Hur vet jag ens att det kommer fungera?

För dig som känner igen dig i de här funderingarna, lyssna till dagen podd och få fortsatt inspiration om hur du kan komma vidare:

63. Varför är det så svårt att satsa på sig själv? Två utmaningar du behöver hantera. 

För dig som vill lära dig mer om vad du kan göra för att komma vidare, vill jag redan nu bjuda in dig till min kostnadsfria föreläsning online.

Här berättar jag vad du behöver göra för att hantera de här utmaningarna i ditt liv och komma vidare i din utveckling och varför det är så viktigt för ditt välmående.

Läs mer och anmäl dig till föreläsningen HÄR

Varmt välkommen, jag hoppas vi ses,
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024