Vad händer när du tränar mindfulness?

Oct 21, 2022

Har du en massa tankar som stör hela tiden? Inget konstigt med det, så är det att vara människa.
Det sägs att vi har 60.000 tankar varje dag. Frågan är vad vi fokuserar våra tankar på, dvs vad våra tankar handlar om? Det vi tänker på växer nämligen.

Jag tänker ofta att våra tankar är våra egna värsta terrorister. Vi ältar saker vi varit med om eller oroar oss för framtiden och tankarna skapar känslor, kanske av obehag och stress.

Många letar efter verktyg för att få slut på pladdret i hjärnan, alla tankar som skapar stress, oro och ältande. Och det finns ett verktyg som hjälper dig. Att nå lugna takar som skapar lugna känslor och en inre frid är inom räckhåll. Svaret heter - mindfulness eller medveten närvaro.

Att träna våra tankar på att vara medvetet närvarande här och nu och inte tänka på då eller sen. När vi tärnar på att meditera eller göra andra mindfulnessövningar tränar vi på att släppa taget om alla negativa tankar, att få tyst på pladdret och befria oss från vårt egna tankar av självkritik och dömande.

Det bästa är att det enbart en träningssak. Precis som att gå på gymmet när vi tränar våra muskler. Så tränar vi vår sinnesfrid när vi mediterar, att släppa taget om negativa tankar och lugna ner våra tankar, skruva ner volymen helt enkelt.

Ju mer vi förstår hur vi som människor fungerar, desto större makt har vi att avsiktligt och medvetet välja vad och hur vi hanterar olika situationer. För att behålla vårt lugn och vår inre frid, vad som än händer. Genom att göra det uppnår vi till sist makten att välja vem vi vill vara i världen i varje ögonblick, oavsett vilka yttre omständigheter vi befinner oss i.

Inre frid är verkligen bara en tanke bort. Den finns alltid helt nära och är alltid möjlig att välja och uppleva. Att öva mindfulness, t ex genom att meditera, vara kreativ utan prestation, dansa fritt eller vara ute i naturen, gör att vi skapar mer inre frid och lugn inom oss och därmed mer balans i oss själva och vårt liv.

Ju mer balans vi har, desto enklare har vi att hantera utmaningar och svårigheter som kommer i vår väg och tro mig det kommer hela tiden nya svårigheter och utmaningar i livet. Så är det att vara människa.

Själv har jag tränat länge och medvetet på mindfulness och idag har jag en plats inom mig som för det allra mesta är lugn och fridfull. Härifrån är det enklare att hantera besvärliga människor, situationer, stress och problem när de dyker upp.

Att meditera är också ett sätt att lyssna inåt och bli mer i kontakt med den jag innerst inne är. Här är det lättare att se vad jag vill och behöver. Jag behöver inte leta där ute eller fråga någon. Jag behöver bara lyssna till mitt innersta och jag vet att jag har alla svaren inom mig, bara jag är tyst och lyssnar.

Mindfulness kan enklast beskrivas med att träna på att medvetet vara närvarande i det som sker – här och nu. Att kunna rikta tankarna och fokusera dom på det vi vill. Det är en mycket viktig förmåga, särskilt nu när vi har så många yttre stimuli och intryck att hantera. Vår hjärna är skapt så att den formas efter vad vi tränar. Tränar vi, ofta omedvetet och automatiskt, att hoppa från det ena till det andra blir vi bra på det och blir lätt distraherade och ofokuserade. Tränar vi fokus, som vi gör i mindfulnessträning, så blir vi bra på att koncentrera oss, öka vårt lugn och må bättre.

I mindfulness tränar vi också självmedkänsla, till oss själva. Mindfulness är ett icke dömande, vänligt och öppet förhållningssätt. Vi tränar oss på att bli mer medvetna om vår bedömningar om oss själva och andra så att vi inte fastnar i dem lika lätt utan kan se verkligheten mer som den är. De här gör att vi blir mer närvarande, flexibla, balanserade och fattar bättre medvetna val i våra liv.

Mindfulness är utmärkt för såväl vår mentala som fysiska hälsa. Lugnare tankar, skapar lugnare känslor, som skapar en lugnare kropp och en möjlighet att i lugn och ro lyssna in till oss själva, vår sanning och vår själ. Hela du får vara med och skapa balans i dig själv.

Mindfulness passar de flesta. Men det finns bara ett sätt att ta reda på om mindfulness passar dig - det är att prova på!

Vill du prova på om mindfulness passar dig? Lyssna på mina meditationer eller var med på mitt retreat och upplev själv. 

Vill du träna hemma? Lyssna på mina guidade meditationer.
Bestäm dig – och gör en meditation om dagen! Det svåra är oftast att ta sig tiden – 10 minuter om dagen. Ta en liten stund varje dag när det passar dig, sätt dig bekvämnt där du kan sitta i lung och ro med dig själv. Se vad du upptäcker meditation för meditation, dag för dag och vecka för vecka.
Du kan lyssna på mina meditationer HÄR helt gratis!

Vill du möta mig?  Var med på mitt 1-dags Retreat lördag 26/11
Några platser finns kvar och boka tidigt prisen gäller till 28/10.
Läs mer HÄR

Varmt välkommen att skapa mer balans och självmedkänsla i ditt liv!

Önskar dig nu en skön helg, njut av nuet ☀️🍁!
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så här ökar du ditt självvärde ❤️ Du är värd att må bra och det är ...

Mar 22, 2024

Längtar du efter egen tid? Vänta inte längre! Vårens skönaste Retre...

Mar 15, 2024

Om demokrati, jämställdhet och kvinnors rättigheter. Varför är det ...

Mar 08, 2024