Vad händer när det är tyst? Kanske kan du höra din egen inre röst, din sanning?

Oct 22, 2021

När vi åker på retreat får vi möjlighet att komma bort från vardagen, varva ned och reflektera i en stillsam och lugn miljö. Genom att minska våra distraktioner och vända vår uppmärksamhet inåt i t ex meditation, skapar vi förutsättningar för att uppleva en djup inre frid. Innebörden av ordet retreat i det svenska språket är helt enkelt att lämna sin nuvarande plats och åka någon annan stans. Att byta miljö och att komma ifrån vardagen.

Vad är syftet med en retreat?
Tanken är att dra sig undan för en tid och uppleva stillhet och att lyssna inåt. I det dagliga livet är vi vana att hela tiden prata med andra, både via tal, sms, sociala medier och telefon. Vi formulerar vilka vi är, vad vi känner och tänker i kommunikationen med andra. På en stilla retreat låter vi den inre rösten komma till tals.

Beslutsångest, grubblerier och förvirring kan lätta om man lär sig att släppa taget om dem. Under en retreat får man ofta en klarhet i vem man är och även i vad man vill. Ett tillfälle att möta dig själv och ditt sanna jag.

För många är en retreat en avslappning och vila, men framför allt att lyssna inåt, att tydligare se sig själv, sitt liv, sina mönster och därigenom verkligheten som den är.

I det dagliga livet dövas och undviks ofta jobbiga tankar och känslor med yttre stimuli som mat, jobb, mobiler, prat, shopping, tv-serier och så vidare. I tystnad blir du mer synlig, dvs du blir tydligare för dig själva. Du stannar upp och lyssnar till din inre röst, som är svår att upptäcka och höra när du är upptagen med annat.

Syftet är det som kallas vipassana alltså insikt i sanningen, sin egen sanning och vad du innerst inne längtar efter, vill och behöver. Vipassana är en huvudkategori av meditationsövningar som sägs härstamma från Buddha och lär ha utövats i 2 500 år. Det kan sägas göra oss mer hela som människor. Vi tränar på ett tillstånd av stilla koncentration, att lär oss rensa tankarna och att under meditationen kunna uppnå tillståndet av djupt lugn.

Vill du också uppleva ett Retreat?
Nu i helgen, åker jag på Magiskt Retreat till Sätra Brunn igen, så underbart det ska bli, jag längtar så. Denna helg är fullbokad. Men...

Söndag den 21 november har jag ett Mini-Retreat på 1 dag,
i Stockholm. För dig som vill prova på att: 
Möta dig själv och bli mer du
.

Känner du att livet bara rullar på och att det är svårt att få vardagen ihop?
Har du svårt att bestämma dig hur du vill gå vidare? 
KLIV UR EKORRHJULET OCH GE DIG SJÄLV EN DAG DÄR DU BLIR MER DU! 

Det finns ett begränsat antal platser till denna dag - få först till kvarn gäller för din anmälan och boka tidigt pris fram till 31/10, endast 995 kr, för hela dagen inkl material, lunch och fika!

Efter denna dag återvänder du sedan till ditt dagliga liv med förnyad styrka och energi. Välkommen!

Läs mer om Mini Retreat här!

På mina Retreats blandar jag mina 4 minfulness metoder, som alla är motorvägen hem till dig själv och ditt sanna jag. 
Vi mediterar såklart. Vi målar och är kreativa utan prestation, vilket också är ett sätt att möta oss själva, i den högra kreativa hjärnhalvan, bortom tankar och logik. Vi dansar och rör oss i minfulness, som är en metod för att ta sig från huvudet och komma ner i kroppen och lyssna in till kroppens signaler, helt enkelt att bli mer uppmärksam på det som finns i kroppen. Vi är också ute i naturen och upplever den med våra sinnen, ett sätt att bli mer medvetet närvarande här och nu. Naturen och sinnena är verkligen ett av de bästa och enklaste sätten att hjälpa oss att komma från tankarna och landa i nuet. Det är bara att gå ut i naturen, sätta sig på en stubbe och se sig omkring, dofta, känna, lyssna och smaka på det som finns runtomkring.

Har du ingen möjlighet att åka på Retreat just nu?
Skapa ditt eget hemma retreat!

Ofta är min veckor fullspäckade av program både på dagar och kvällar och även lördagarna brukar vara fulla av aktiviteter, när vi ska handla, uträtta ärenden, umgås med andra osv.

Jag brukar därför planera in mina mindfulness aktiviteter på söndagar. Det är min dag för att ta det lugnt och återhämta mig. Då vill jag inte ha så mycket program inplanerat, utan mest umgås lugnt och stilla med min familj. Att vara ute i naturen eller trädgården, läsa en bok, simma eller ta ett bad, promenera, sitta på ett café och dricka en god kaffe eller på en parkbänk och titta på de som passerar, läsa en bok eller tidning, sjunga, dansa eller lyssna på musik, laga mat tillsammans i närvaro, måla, rita, skriva, reflektera, yoga, stretcha eller meditera. Kanske till och med ta en tupplur på soffan.

Jag avslutar alltid mina söndagar med att göra en veckoreflektion över veckan som varit och planera veckan som kommer. Det hjälper mig att behålla en bra balans över tid.

Testa att ha en helt skärmfri söndag, utan internet!
Jag vet, scaery eller hur? Du kan prova att stänga av mobildata och wifi-uppkopplingen en dag i veckan. Du kommer fortfarande kunna skicka sms och ringa, men blir mindre frestad att planlöst surfa på nätet i tid och otid. Att undvika, mobilen, surfplattan, datorn en hel dag.
Testa om det går och vad som händer? Se det som ett experiment.


1-års jubileum och bok!
Tack från hjärtat till dig som svarat på mina frågor förra veckan, om min bok och vad du vill läsa om!
Så roligt, lärorikt och kärleksfullt att få läsa. 

Än en gång, tack för att du är här. Lyssnar, läser, inspireras och ger feedback.

Önskar dig en skön helg! Kanske testa ett hemmaretreat? /Ingrid

Du kanske också gillar...

Vad längtar du efter nästa år? Vill du ta din plats och leva fullt ut?

Nov 26, 2021

Hur vet jag vad jag vill och hur använder jag min egen vilja?

Nov 19, 2021

Hur går det till att bli ledaren i sitt eget liv?

Nov 12, 2021