Vad händer egentligen... ...när vi dansar frigörande dans i mindfulness?

Dec 17, 2021

För mig är dansen motorvägen hem till mig själv, från tankarna och vänster hjärnhalva till nuet, självet och mitt sanna jag. Ett sätt att lyssna in till mig själv och alla mina delar. Kroppen får vara med, men även tankarna som kommer och går. När jag rör mig, så kommer det oftare nya tankar och idéer. Jag kan börja dansa med ett problem och efter ett danspass har jag en lösning. Känslorna får också vara med, de påverkas av det jag är inne i just nu, av övningar under danspasset och av musiken som spelas. Själen får vara med, när vi lyssnar till kroppen på det här sättet så utvecklas vår intuition, vi tränar upp vår magkänsla som kan uppträda som en slags subtil känsla av att bara veta, vad som är rätt för oss. Så genom dansen blir jag mer närvarande i alla mina delar; kroppen, tankarna, känslorna och själen. Jag flyttar in i mig själv, får kontakt och blir mer solid, mer hel.

Vi har ungefär 60.000 tankar varje dygn, de flesta av dom har vi tänkt förut. Alla tankar vi tänker, skapar känslor, som sätter sig i kroppen, som fysiska kroppsförnimmelser. Varje dag, tanke för tanke, skapar vi alltså känslor och energimönster i kroppen. Allt vi tänkt och varit med om finns i kroppen, vår boning här på jorden. Var skulle det annars finnas?

Genom att använda kroppen i den fria dansen, så kan blockerade känslor som fastnat i kroppen frigöras. De kommer upp till ytan och får möjlighet att uttryckas i dans och rörelse, då frigörs energin från kroppen. Blockerad livsenergi kan på detta sätt lösas upp med hjälp av dansen och rörelsen. Det är ingen mental process som vi behöver tänka ut eller kontrollera, utan kroppens egen intelligens sköter jobbet. Fantastiskt eller hur?

Vi får kontakt med vår livsglädje och efter ett danspass känner du dig oftast mer nöjd, glad och tillfreds med dig själv och ditt liv just nu.

Genom att dansa frigörande dans i mindfulness, är det också lättare att släppa alla tankar som mal runt i huvudet och komma till nuet och bli mer medvetet närvarande. Det är en pågående process och vi behöver ständigt påminna oss om den. Att så fort det kommer en tanke, så kan vi släppa den och lyssna in till hur det känns i kroppen igen, sen gör vi det igen när det kommer en ny tanke, släpp den och känn efter hur det känns i kroppen igen. Sen gör det igen och igen och igen.

Med hjälp av den medvetna närvaron, andningen och de fria rörelserna i dansen, så blir kontakten med kroppen påtaglig. Det blir lättare att faktiskt känna efter hur det känns i kroppen och vilka känslor som vi känner i stunden. Dvs vi tränar på att bli medvetet närvarande här och nu. Att komma i kontakt med mig själv, här och nu.

I vardagslivet riktar vi ofta uppmärksamheten kring allt runtomkring oss, det är så mycket intryck från andra människor, telefoner, mobiler, paddor, datorn, TV:n, radio, poddar, tidningar, böcker mm mm. Alla intryck är utifrån och in och det kan vara lätt att tappa bort sig själv i flödet av intryck. Att glömma bort att lyssna in till sig själv, sina egna känslor, hur det känns i kroppen och att kunna sätta sunda gränser för sig själv.

När vi rör oss med kroppen och inte emot den. När vi lyssnar in till vad kroppen behöver, blir den så lycklig. Hela vårt väsen älskar att bli dansad.

Att dansa frigörande dans är en fantastisk medveten närvaroträning. Det är inget du behöver tänka, prestera eller göra. Du behöver bara vara – helt prestationslöst – i kontakt med höger hjärnhalva. Dansen är en resa från vänster till höger hjärnhalva och närvaron här och nu. Ett fantastiskt sätt att skapa mer balans och mer självkärlek. När vi kan acceptera oss själva fullt ut och känna att vi duger och tar vår egen plats på vårt eget sätt.

Vill du också prova på att dansa dig hem till dig själv och din egen närvaro i nuet?
Den 28/12 har du chansen att dansa med mig "live" hemma.
Läs mer på hemsidan.

Du kanske också gillar...

Hur simma, bada & basta hjälper mig

Jan 21, 2022

Dansa in det nya året med mig!

Jan 14, 2022

Nytt år och nya möjligheter! Dags att lyssna in till dig själv och ...

Dec 31, 2021