Så tar naturen hand om dig. Att tanka lugn och ro.

Jun 17, 2022

Så tar naturen hand om dig. Att tanka lugn och ro och komma till här och nu.

Jag älskar naturen. Varje dag tar jag en lunchpromenad. Ett par steg in bland träden fylls kroppen av ett lugn och samtidigt en upplyftande känsla. Sinnena väcks till liv. Tankarna klarnar. Dofterna skingrar gårdagen och vad som ska hända framåt. Den dagliga stressen sjunker undan. Helt plötsligt känner jag livet, här och nu. Det är naturens gåva när den är som bäst.

Visst kan vi ta med oss jobbiga tankar ut i naturen. Men många berättar att det är lättare att känna tröst och se klarare i naturen. Hur de rent intuitivt söker sig ut i skog och mark och finner lindring och ro och kanske till och med meningen med livet.

Varje gång vi återvänder in i grönskan drar kroppen en djup suck av lättnad och går in i ett läge för att reparera och återhämta sig. När vi är omgivna av naturen av träd, mossa och fågelkvitter eller hav och vågskvalp upplever kroppen att den är säker. Lugn – och ro systemet kopplas på och kroppen kan i stället ägna sig åt livsviktiga långsiktiga uppgifter som att förbättra, reproducera och bygga upp immunförsvaret. I naturen får kroppen helt plötsligt tid att ta hand om de delar som håller oss friska och får oss att må bra. Som skyddar oss från en mängd sjukdomar. Tänk så fantastiskt. Det enda vi behöver göra är att söka oss ut i naturen. Så enkelt och hjälpsamt.

Speciellt den här årstiden, innan Midsommar och innan semestern, när det kanske är full upp på jobbet och även privat med åtaganden. Är det extra viktigt att komma ihåg att gå ut i naturen och tanka lugn och ro. Små pauser i vardagen, som gör underverk, för hela vårt system.

Mahatma Gandhi uttryckte kraften av naturen så här ”När jag förundras över en solnedgång eller skönheten i månen, då expanderar min själ i vördnad inför skapelsen.”

Det är lätt att drabbas av naturen, den är så påtagligt vacker. Skönheten, friskheten, dofterna, ljuden, mystiken, ja hela det underverk som naturen är. Solen går upp och glittrar på bladen, spindelväven mellan två grenar, en skimrande sten, en regndroppe som ligger kvar på ett blad, ett porlande friskt vatten. När vi ser vackra naturupplevelser, minskar påslaget på det sympatiska nervsystemet, fight-or-flight, vilket ger en lugnande effekt, som att kroppen saktar ner.

Här kommer vi också i kontakt med det geniala i skapelsen, kretsloppet och det ekologiska systemet, hur naturen och djuren samverkar och samspelar, hur liv och död är sammanflätade och en förutsättning för varandra. I naturen väcks förundran både på en andlig och intellektuell nivå.

Naturen är bra för hela vårt system
Hjärnan tolkar det som kroppen tar in, både via yttre stimuli som vi via våra sinnen tar in när vi ser, hör, doftar, känner och smakar på naturen, då fylls kroppen av lugn och ro och skickar signaler till hjärnan, dvs inre stimuli. De ytter stimuli från sinnena och de inre stimuli från kroppen, påverkar hjärnan positivt, vi blir lugna och avslappnade och hjärnan skickar ut en känsla av lugn och harmoni. Om vi även är helt tysta i naturen, kan det vara så att vi även hör vår själ, om vi lyssnar riktigt uppmärksamt. Dvs naturen påverkar både kroppen, tankarna, känslorna och själen, att gå ned i varv och fyllas av lugn och ro. Enkel mindfulness.

Ibland kan onyttan vara viktigare än nyttan. Att sitta under korkeken en stund är förmodligen långt effektivare för ett mer harmoniskt och lyckligt liv, än långa to-do listor. Om du är stressad finns bot, se naturen som en gratis stresshantering, ett slags heligt rum om du längtar efter stillhet, sammanhang och starkare livskänsla.

Jag tänker att naturen är ett rum som behövs för alla människor, där vi kan finna lugn och ro och vishet inom oss. Naturen kan stå för en motvikt mot pryl- och lyckojakten som pågår i våra liv. Vi behöver återupprätta kontakten med allt levande på jorden och med varandra. Med en större ödmjukhet och nya perspektiv kan vi skapa en starkare kärlek till det som är viktigt på riktigt.

För vad är viktigare än naturen och jorden, utan den finns vi inte. Då försvinner vårt hem, vår jord, vår himmel och dess luft och sjöarna och vattnet.
Vi behöver jorden att gå på, att skörda och leva av, luften för att andas och vattnet för att dricka, solen behöver värma oss. Vem ska ta hand om oss om inte jorden finns? Utan jorden och naturen finns vi inte.

Naturen tar hand om dig även när du inte är kapabel att ta hand om den.
Den bara finns där och väntar på dig.

Önskar dig en skön helg - ut och njut 🌸🌱🌳☀️!
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så tar du dig från julstress till julefrid, 7 praktiska tips att ha...

Dec 01, 2023

"50 är det nya 70" så håller du dig i form - fysiskt, psykiskt och ...

Nov 17, 2023

Om gudinnan inom oss, att leva i sin sanna essens och i kontakt med...

Nov 10, 2023