Vad gör kreativitet för din hälsa? Hur du blir lugnare och gladare av att skapa kreativt

Apr 08, 2022

Kreativt skapande reducerar stresshormonet kortisol i kroppen och gör dig mer närvarande i nuet, lugnare och gladare.

När jag började min personliga utvecklingsresa, var det för att jag var för mycket i min vänstra hjärnhalva, i prestation och görande hela tiden.
En terepeut sa till mig: du ska börja måla, för att få fatt på ditt varande och komma i kontakt med höger hjärnhalva. Jag förstod knappt vad hon pratade om, men jag visste att jag ville ha en förändring. Så jag anmälde mig till en målarkurs och har därefter gått på otaliga målarkurser, drejkurser, keramik kurser, danskurser, mm mm, allt för att hålla igång min kontakt med det kreativa. Genom alla kurser jag gått, har jag i dag skapat ett liv med mer balans och närvaro.

Att gå en kurs är ett bra sätt att hjälpa sig själv att få det gjort.

Det krävs vare sig tidigare erfarenheter eller något särskild talang för att ha fördelar av att skapa kreativt utan prestation, effekten är samma för alla.
Alla människor mår bra av att vara kreativa.

I en studie där 50 vuxna medverkade, mätte man kortisolnivåerna i kroppen före och efter det kreativ arbetet. De som var med fick jobba kreativt med pennor, papper, tejp, sax, lim och kollagematerial under 45 minuter. Av de som deltog i studien hade knappt hälften någon erfarenhet av att skapa något kreativt sedan tidigare. Forskarna fann att kortisolnivåerna sänktes hos hela 75 procent av deltagarnas under de 45 minuter som de ägnade sig åt skapande verksamhet. Deltagarna redogjorde även skriftligt för sina upplevelser "det var väldigt avkopplande," skrev en. En annan skrev att: ”Det kreativa hjälpte mig att sätta saker i perspektiv.”

I en studie från Nya Zeeland som är baserat på 658 deltagare, som i 13 dagar förde dagbok över vilka kreativa aktiviteter de hade företagit sig. Sedan redovisade de vilket humör de var på de här dagarna. Undersökningen visade ett klart mönster; de dagar då deltagarna hade varit mest kreativa hade de känt sig mer positiva, energiska och entusiastiska. Dessutom hade deltagarna haft en generell känsla av välbefinnande på de dagar då de hade varit kreativa.

För mig är kreativitet ett viktigt inslag i livet idag

Det går att vara kreativ på så oändligt många sätt, t ex skriva, måla, dansa, sjunga, fotografera, renovera, skruva med bilar, sy eller påta i trädgården. Bara fantasin sätter gränser för vad kreativitet innebär. Så länge vi gör det kreativa utan prestation, utan bara för att det är härlig och roligt att vara i det kreativa flödet. Då skapas flow och närvaro i nuet, stresshormonerna försvinner och vi känner mer glädje och förnöjsamhet.

Det är ett sätt att ta oss från vänster hjärnhalva, tankar, stress och prestation – till höger hjärnhalva, lugn och närvaron i nuet, när vi kan uppleva flow.

Här kommer mina bäst tips på mer kreativitet i livet:

Tips 1, Var kreativ en liten stund varje dag och bli gladare!
Studier visar att när du är kreativ en liten stund varje dag blir du en gladare person. Har du alltid gillat att måla, gillar du att skriva eller fota, eller skapa med ett hantverk, handarbeta eller tycker du att det vore roligt att börja skapa dina egna smycken hemma vid köksbordet? Eller kanske börja odla nu när våren är här? Gör något en liten stund varje dag.

Tips 2. Skaffa dig en kreativ hobby och bli mer tillfreds!
En kreativ hobby gör dig enligt forskning, mer tillfreds med livet i allmänhet.
I en australiensisk undersökning kunde man se att personer som ägnade 100 timmar om året till kreativa hobbys rapporterade att de mådde betydligt bättre mentalt än dem som ägnade färre eller inga timmar på sina kreativa hobbys. Så det där med att anmäla sig till en kreativ kurs, för att få det gjort, är inte så dumt.

Så oavsett vad det är för kreativt skapande som du gör i vardagen eller som är din hobby, är det en god idé för kropp och själ att prioritera dig själv och din hälsa med skapande i år.

Hur brukar du få utlopp för kreativiteten? Har du ens funderat på det?

Tror du att kreativitet bara är bra för hälsan eller kan det finnas andra perspektiv på det? Dela gärna med dig!

Önskar dig en skön helg. Kanske vill du göra något kreativt? 
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Om unga, motivation, självacceptans och viljans kraft för att nå si...

Mar 01, 2024

Stilla dig med en guidad meditation 🧘‍♀️ en dansdag 💃 eller ett mag...

Feb 23, 2024

Hur skapar du mer självkärlek i ditt liv?

Feb 16, 2024