Ur ingenting föds allt

May 28, 2021

Tysthet och stillhet är källor till kreativitet och nyfikenhet.

Det ger utrymme för något nytt att gro och växa fram. I det som är fyllt av tankar, ord och görande finns inget rum för det nya att ta plats.

Många är ovana med att ha tråkigt, eftersom vi inte behöver det idag. Vi kan tillfredsställa ett stressat sinne med poddar, musik, telefonsamtal, sms, sociala medier, tv tittande, mailande, jobb och träning osv. Vissa beskriver det som en rädsla för att möta sig själv. Vad händer när jag är tyst med mig själv och när jag inte gör något?

Men forskningen visar att det ofta beror på att vi låter vår vana styra. Vanan är att ta upp mobilen så fort det blir tråkigt eller att stimulera oss på annat sätt. Men om vi slutar utforska och inte har tråkigt tillräckligt länge, så börjar vi inte ställa några nya frågor och då dyker inget nytt upp.

Det är enklare att låta vanan styra, det kräver ingen ansträngning, att göra som jag alltid gjort. Men om jag ”tänker och gör som jag alltid gjort, så kommer det bli som det alltid varit”. Det kan jag vara helt säker på. Det kommer inte bli någon förändring eller något nytt resultat. Visst skapar det en trygghet i vårt liv. Vi upprepar oss och har samma tankar, rutiner och vanor som vi alltid har haft. Det är helt utan ansträngning, att fortsätta att vara i min egen komfortzon och tänka och göra som jag alltid gjort. Svårt att misslyckas då, när jag gör som jag alltid gjort.

Men det kan också bli stiltje, när vi inte utforskar nya möjligheter. För att skapa nya resultat i livet behöver jag tänka och göra nytt och då behöver vi släppa in nyfikenheten i våra liv. Att ställa nya frågor och prova nya saker.

Det finns många sätt att träna vår nyfikenhet. Ett är att träna våra sinnen; hörseln, synen, känseln, lukten och synen. Mitt bästa tips är att vara ute i naturen, där är det enkelt att bara vara, släppa alla tankar och görandet för en stund. Att ta ett Skogsbad och bara vara uppmärksam på naturen, med alla våra sinnen. Det är när vi går utan att ha ett mål, bara planlöst driver runt eller sätter oss på en stubbe, då kan vi se vad det dyker upp för nya tankar och idéer efter en timmes naturupplevelse.

Jag kan ibland få en känsla av en ny idé, som en fysisk förnimmelse, något som finns där inuti, långt inne i kroppen, som om själen vill säga mig något. Då vill jag gärna utforska det. Det kan vara som ett lätt skav som håller i sig ett tag. När en ny idé dyker upp under en promenad, ett danspass eller en meditation. Då stannar jag upp och utforskar den, ser vad som vill komma till mig och skriver ner det.

Jag tänker att fler skulle må bra av att bli mer i kontakt med sin nyfikenhet, för få kontakt med sin inre potential. Den som finns i oss alla. Längst in, som ett intresse för livet och för att ta hand om oss själva. En lekfull nyfikenhet för att öppna upp för glädjen, nytänkande, tålamod, spontanitet och för att våga prova på nya lösningar. Nyfikenheten är en brygga in till vår kapacitet och potential. När vi inte kör på, utan stannar upp och lyssnar inåt.

Kanske är det så att vår nyfikenhet stärks av att låta vår fantasi flöda fritt emellanåt? Utan att censurera den. Är det då vi vågar ha de tankar som tar oss bort från förnuft, regler och den givna och invanda stigen? ”Så här har jag alltid gjort och så här har det alltid varit”. Att våga öppna upp för något nytt. Annars kanske vi bara använder vårt tänkande till snabba svar på kortsiktiga frågor?

Författaren Voltaire myntade uttrycket ”vi måste odla vår trädgård”, slutfrasen i boken Candid. För att hitta sin potential och trivas med sig själv och sitt liv, behöver vi utforska och lära av våra erfarenheter. Det är inget vi kan studera oss till och det är inte heller något som kommer om vi bara lever på i vår komfortzon. Extra viktigt om vi vill utvecklas och känna oss tillräckligt modiga, fria och kompetenta för att skapa vår egen lycka. Att följa vår egen dröm och längtan.

Nyfikenhet föder den inre viljan att öppna upp och vilja veta mer. Att resa i sitt inre och utforska, vara uppmärksam, vaken, nyfiken och intresserad är en faktor för framgång. Hur odlar du din egen trädgård genom att odla din egen nyfikenhet? Så att du kan möta dig själv, den du innerst inne är, din storhet och din potential - för att bli mer DU!

Längtar du efter att möta dig själv och bli mer du?
Jag är just hemkommen efter att ha avslutat min ettåriga utbildning "Möt dig själv och led dig själv" en utbildning i personlig utveckling och självledarskap.

Så här säger några av deltagarna som var med:

"Du har på ett välorganiserat sätt lotsat oss genom de olika modulerna där teori varvats med många olika sorters kreativa övningar. Många tankar och erfarenheter har delats i fina, djupa samtal och en stor trygghet skapats under din varsamma ledning. Jag har kunnat släppa alla prestationskrav och helt ge mig hän åt resan att möta och leda mig själv. Nu har jag blivit klarare och tydligare med vem jag är och vad jag vill med mitt liv" Lizelotte.

"Det här är den bästa utbildningen jag gått i mitt liv, den har gett mig så många verktyg mot stress och för mer balans i livet. Du ger handfasta verktyg, även en mångfald. Jag uppskattar att du utgår från ny forskning, Inte enbart inslag av Psykosyntes utan även KBT och Selfcompassion. Att vi får använda oss av så många olika metoder och ingångsvinklar som dans, målning, meditation, naturupplevelse är både roligt och hjälpsamt". Antje

"Jag är så glad och tacksam att ha fått genomgå denna utbildning med dig och Lisa samt alla fantastiska kvinnor - det är ett starkt minne och hjälpsamt för resten av livet. Så enastående bra, kraftfull och inspirerande utbildning du skapat och genomför, på alla sätt - EN MAGISK UPPLEVELSE!" Inger

"Tack för en fantastisk utbildning! Det här är det bästa jag gjort för mig själv någonsin! Du är mycket tydlig och inspirerande att lyssna till. Välarbetat och tydligt kursmaterial. Intressanta och spännande teorigenomgångar. En stabil grund att stå på. Ger mig god kontroll av mig som person av vad jag kan påverka själv och vad jag bör acceptera. Gör mindre motstånd mot mig själv och lättare kan gå in i en ”flow” med mig själv och min omgivning. Håller oro och rädsla på avstånd och känner kraften av att jag själv kan påverka. Det som slår mig är att delningar i gruppen verkligen är givande och ger så mycket att få höra hur andra tänker”. Elisabeth

”Oj den här utbildningen skulle jag haft för massor år sen, men bättre sent än aldrig. Jag har lärt mig mycket om mig själv och kan se varför vissa saker blivit som det blivit. Då jag varit otydlig inför mig själv om vad jag vill och inte vill. Hur ska då andra förstå. Jag lyssnar verkligen mer till mig själv nu, vilket har gjort mig mer sann mot mig själv och känner mig lugnare och tryggare. Jag känner mig skarpare i konturerna och inte osynlig som tidigare. Jag som inte haft tillgång till något annat en min kritiska sida har nu hittat många saker hos mig som jag tycker om. Det trodde jag nog aldrig jag skulle få uppleva. Du är så bra Ingrid. Du är så inspirerande och pedagogisk, med tydliga och spännande övningar”. Ann

Nästa vecka berättar jag mer om nästa utbildning som börjar i höst igen. Vill du veta mer redan nu? Kontakt mig direkt på [email protected]

Välkommen, Ingrid

Du kanske också gillar...

Styr dina känslor dig? Eller är det du som väljer i ditt liv?

Jul 30, 2021

Tror du på dina tankar? Är dina tankar sanningen?

Jul 23, 2021

Från egot till själen – att lära dig att lyssna till din sanning

Jul 16, 2021