Stillhet- att vila i varandet

Apr 02, 2021

Nu är vi inne i påskveckan, som brukar beskrivas som stilla veckan. Idag är det långfredagen, förr i tiden en dag i stillhet. Barn fick inte leka utomhuslekar och vuxna fick bara göra nödvändiga sysslor. Bio, dans och andra offentliga nöjestillställningar var förbjudna fram tills 1969. Idag, när allt mer eller mindre alltid är öppet och tillgängligt och hela samhället uppmuntrar oss till att hela tiden vara aktiva och göra saker, prestera och konsumera. Så är det många som tycker att tiden aldrig räcker till och vi längtar efter fler timmar på dygnet så att vi kan hinna göra ännu mer saker. Kanske har vi för många saker inbokade? Kanske vore det klokt att återinföra en stilla dag i veckan?

Själv tycker jag att påsken är en skön helg, det är inte lika prestationsfyllt och intensivt som jul och midsommar kan vara, även om helgerna påminner om varandra. Tid att fira in våren och njuta av att vara utomhus i det nyfunna ljuset och värmen, tid at umgås med familjen och att äta gott. Även tid att luta sig tillbaka och läsa en god bok, ta en promenad i skogen och uppleva närvaron i nuet med alla sinnen, bara sitta på en stubbe och låta tankarna vandra. Att uppmärksamma att blåsipporna har kommit, eller kanske tussilagon och att höra årets första humla surra förbi.

Vad händer när du stillar dig?

Att ständigt vara tillgänglig, uppkopplad och aktiv, gör att det blir en vana och vi blir ofta uppsnurrade i görandet. Det kan göra det svårt att bara vara. Att ta sig tid för vila och återhämtning kan då kännas jobbigt. När vi slappnar av i kroppen och inte är aktiva, så kanske vi kommer i kontakt med tankarna som snurrar och då känns det jobbigt.

Vi blir rastlösa, känner oro och leda, när vi stillar oss en stund. Men jag tänker att vi kanske behöver öva oss i att vila i vetskapen att allt är som det ska. Att tankar bara är tankar och att tankar kommer och går. Att öva självmedkänsla när det kommer jobbiga tankar, att bara vara och observera tankarna och kunna vara kvar i dom, att inte bli uppslukad av tankarna. Ofta när vi vilar och känner rastlöshet eller andra jobbiga tankar, så är den första impulsen att göra något, att aktivera oss, så vi slipper kontakten med den jobbiga känslan. Vi får en impuls att åka och handla, läsa mailen, ringa någon, sortera papper, städa, träna, jobba osv. Men rastlösheten kan aldrig aktiveras bort. När vi är rastlösa är det rasten som saknas, rast – lös.

Hur kan vi skapa mer stillhet och återhämtning i vardagen?

Att träna på att vila, att bara vara, att låta tankarna komma och gå. Det är då i stillheten och tystheten vi kan höra själens subtila signaler, vi kan lyssna in till vår egen sanning, som finns där inom oss. Om vi stillar oss och lyssna inåt i tysthet. Att ta en skogspromenad, göra en meditation, skriv lite i din bok och reflektera, läs en dikt, lyssna på skön musik och hämta hem livet till dig själv igen. Det är att ta tid för att lyssna på själens subtila signaler, i tysthet och stillhet.

Så om påskhelgen och påskafton är en dag för aktivitet och umgängen, god mat och lekar. Så låt söndagen inspirera dig till återhämtning, tystnad och vila. Då kan vi mogna och utvecklas som människor. Kanske inte bara denna påskvecka, utan kanske varje vecka?

Att helga vilodagen

Jag brukar planera mina helger så att lördagen är en dag full av aktiviteter - handla, träffa vänner, uträtta ärenden, äta gott och umgås. Medan mina söndagar är mer stillsamma. De kan fortareande bestå i umgänge med familj och vänner, men kanske mer i stillhet, att var ute i naturen, ta en skogspromenad, besöka ett museum och sedan äta söndagsmiddag ihop och även reflektera över veckan som gått och planera veckan som kommer.

Vill du träna på att skapa mer stillhet och tysthet i ditt liv? Några platser kvar på mitt Magiska Retreat 24-25 april.

Lyxa till det med egen tid – tid att vara i stillhet och tysthet, att lyssna in till själens signaler och din egen sanna röst. Förlänger boka tidigt pris fram till på måndag 5/4 – så passa på!

Njut av ett avslappnande retreat med guidade meditationer i en rofylld miljö! På mitt Magiska Retreat får du möjlighet att komma bort från vardagen, varva ned och reflektera i en stillsam och lugn miljö. Genom att stänga av våra mobiltelefoner och vända vår uppmärksamhet inåt i meditation och andra sköna mindfulness aktiviteter, som kreativt skapande utan prestation, dans och rörelse i mindfulness samt vistelse i naturen, skapar vi förutsättningar för att uppleva en djup inre frid och glädje. Med denna upplevelse återvänder du sedan till ditt dagliga liv med förnyad styrka och energi.

Anmäl dig här!

Du kanske också gillar...

Stillhet- att vila i varandet

Apr 02, 2021

Att åka på Retreat och meditera - varför då?

Mar 25, 2021

Hur kan du möta ditt sanna jag?

Mar 18, 2021