Så skapar du ett liv fritt från dömande. Att träna på närvaro i nuet.

Apr 29, 2022

Så skapar du ett liv fritt från dömande. Att träna på närvaro och uppmärksamhet i nuet.

När jag tränar mindfulness i vardagen handlar det om att observera det som sker runtomkring, utan att gå igång på det och känna stress, oro eller irritation. Att inte döma eller värdera utan att se livet som det är. Att ha ett icke dömande är detsamma som acceptans. Vilket inte innebär att jag behöver trycka om det som sker, utan bara att konstatera fakta och fokusera på det du kan påverka.

T ex när någon idiot i trafiken kör om mig på ett dåligt sätt. Då går jag inte igång på det, utan tänker: ”Hen hade säkert bråttom”. Sen kan jag släppa taget om den tanken och händelsen. Jag kan ändå inte ändra det som skett eller ändra en annan person. Att bli arg och irriterad, gör att jag blir stressad och få en jobbig känsla i kroppen och det gynna inte mig. Därför väljer jag medvetet att släppa det som hänt. Jag tänker att var och en får ta ansvar för sin egen bilkörning. Sedan fokusera på att behålla min närvaro och mitt lugn.

Gradvis kan vi träna på att skilja på fakta som händer och mina tolkningar av det. Ofta är det våra egna tolkningar och värderingar som gör att vi går igång. Med tiden kan vi komma i kontakt med vår uppmärksamhet. Förmågan att vara uppmärksam på ett icke-dömande sätt finns redan inom dig. Ett frö du kan vattna och låta gro i vardagen.

Dömande och värderande, är tankar som hjärnan skapar. Tankar är inte detsamma som fakta och sanning. Dömandet har en tendens att minska helt enkelt genom att du observerar, accepterar och släpper taget om sådana tankar.

Meditation och mindfulness är en uppgift som är svår att definiera, den bara är. Med en uppgift så har du ofta ett mål, att maten ska bli klar eller tvätten hängd. I meditation bjuds du in att släppa alla mål, tankar och förväntningar en stund eftersom dom ofta hindrar dig från att vara i nuet.

Vägen och målet smälter samman till en enhet, här och nu. I meditation kan du få en större kontakt med tillvarons tidlösa dimension, den bara är. Tiden saktar ner och kanske till och med upphör. Kvar är ett stilla varande där allt som sker tycks ske av sig självt, precis som regnet faller och gräset växer om våren. En viktig aspekt av mindfulness är att vara med det som är, oavsett vad det är.

Jon Kabat-Zinn som grundade den moderna mindfulness träningen, har forskat på hur meditation påverkar stress. Han fann i sin forskning att mindfulnessträning bl a leder till: minskad stress, större lugn, mindre smärta, lägre blodtryck, ökad empati, minskad oro och ångest, starkare immunförsvar, ökad livskvalitet. Inte så dumt eller hur?

Ledande hjärnforskare har kunnat påvisa förändringar både i hjärnans aktivitet och struktur. Under ett åttaveckorsprogram i mindfulness förskjuts hjärnaktiviteten i pannloben från områden som reglerar sorg, irritation och nedstämdhet till områden som reglerar lugn, lycka, nyfikenhet och entusiasm. Fantastiskt! Värt att prova på eller hur?

När vi tränar mindfulness, så tar vi oss från vänster hjärnhalva, där vi har våra tankar, rädsla, stress och görandet. Till vår högra hjärnhalva där vi är i nuet, i tillit och stillhet och i varandet.

Grundtanken med mindfulness är att utforska alla upplevelser i nuet på ett nyfiket och accepterande sätt.

Ingen kan läsa sig till hur en frukt smakar. Samma sak med mindfulness. Först genom den egna träningen och dina egna upplevelser, får du förståelse för vad det handlar om.

Här nedan är några tips, om hur du kan träna mindfulness i vardagen.

Vi kan träna att varje gång vi gör något, göra det i närvaro:
Genom att säga:
- jag väljer att äta med full uppmärksamhet och känna smaken
- jag väljer att vara uppmärksam på alla ljud jag hör
- jag väljer att vara närvarande i mötet med min partner/barn/vän/kollega

Så att träna mindfulness i vardagen är att i varje stund göra ett medvetet val och vara närvarande i det som sker, istället för att i tanken vara någon annan stans.

Medvetna andetag:
Visste du att du andas ca 20.000 andetag varje dygn. Du kan prova på mindfulness genom att medvetet stanna upp och ta tre djupa långsamma andetag, när du behöver, kanske när du känner dig stressad och spänd.
Ett skönt sätt att landa hemma hos dig själv, här och nu.

Sittande eller liggande meditation:
Följ gärna mina guidade meditationer på hemsidan, så är det enklare att fokusera tankarna och följa med i det jag säger. Än att sitta helt tyst själv.

Gående meditation i naturen:
Att gå och upplev naturen i närvaron av dina sinnen är ett fint sätt att ta sig till här och nu. Promenera sakta och upplev omgivningen med sinnena; se allt runt omkring, lyssna på ljuden, ta upp en kotte eller lite mossa och dofta på den, känn hur sträv barken på stammen är och smaka på ett granskott. Alla våra sinnen hjälper oss att ta oss till här och nu.

Vad har du för favorit sätt att träna mindfulness i vardagen? Svara gärna och berätta för mig, det är så roligt att få höra vad du gör.

Önskar dig nu en skön och avkopplande helg i medveten närvaro.
Njut av nuet och den underbara våren som är på gång ☀️🌱🌸! 
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Podden på YouTube 🎉

Jul 05, 2024

Önskar dig en skön sommar - blommor gör dig lycklig!

Jun 28, 2024

Från Att Göra till att Bara Vara - så här gör du!

Jun 21, 2024