Odla dig frisk. Trädgården är medicin för kropp & själ

May 06, 2022

Odla dig frisk. Trädgården är medicin för både kropp och själ.
Visste du att den minskar risken från allt från förkylning till demens?

Ljuset och värmen är äntligen på väg och livsandarna börjar komma tillbaka. Efter vinterns dvala är det som om hela kroppen och systemet spritter av liv och slår ut i blom igen. Nu är det äntligen dags att sätta de små fröna i jorden. Beroende på var i Sverige du bor såklart, det är skillnad på Skåne och Norrland och allt däremellan.

Jag älskar att vara ute i naturen, i trädgården och att odla i jordens mylla. Det började redan när jag var barn och vi odlade på vårt sommarställe. Vi hade ett trädgårdsland där vi odlade potatis, grönsaker, sallad och blommor. Jag lärde mig gräva, kratta, så, plantera och vattna. Det var inte speciellt avancerat, men tillräckligt för att vi skulle vara självförsörjande under sommaren.

Idag har vi skapat ett stort trädgårdsland och ett litet växthus, vid vårt eget fritidshus. Vårt hus ligger i Norberg i Västmanland och då behöver rätt mycket förodlas, för att kunna planteras ut senare under våren. Nu har den perioden startat! Hela vardagsrummet och uterummet här hemma, är fyllt av små krukor fyllda med jord och olika frön. Vi förodlar bl a majs, squash, grönkål, purjolök, selleri och pumpor, samt diverse blomsterfrön som är bra att förodla för tidigare skörd. Sedan sår vi mycket på plats direkt i landen under senare delen av våren och sommaren, t ex grönsaker, olika sallad, lök, potatis mm, samt plantor av t ex tomater, gurka, chili i växthuset.

För mig är det mindfulness, att fokusera tankarna på här och nu när jag planterar, vattnar och sköter om plantorna. Det känns roligt och meningsfullt att få följa de små fröna, som blir till plantor och sen ger skörd under sommaren och hösten. Tänk så mycket godare och nyttigare det är att äta hemodlat.

Jag älskar också att rensa ogräs, jag är i naturen i landet, och samtidigt som jag rensar landet med händerna i myllan, så rensar jag tankarna. Det känns också skönt att jag ser ett direkt resultat av mitt arbete, landet blir snyggt och de små plantorna får mer utrymme att växa sig stora.

När vi odlar tvingas hjärnan fokusera på det som sker just nu och tankarna på annat skingras och ger hjärnan en välbehövlig paus under odlingsaktiviteterna. Att vara nära naturen är något som också är naturligt för oss människor.

Att odla växter i en trädgård eller i krukor gör att vi människor mår bra. Det ger en känsla av välbefinnande av att ha ”skapat” något och att ha lyckats med ett odlingsprojekt men det finns faktiskt även forskningsrapporter som visar de positiva hälsoeffekterna av att odla.

Både odling i krukor inomhus, på balkongen eller i trädgård ger positiva effekter. Krukodling ger kanske inte lika stora motionseffekter men i övrigt kan man uppnå samma positiva effekter som vid trädgårdsodling.
Att ha ett litet stycke natur inomhus eller på balkongen skänker ro, glädje och trivsel i alla hem.

Läs mer om 7 bevis för trädgårdens läkande kraft:

1. Stressen minskar
30 minuters trädgårdsarbete om dagen lindrar stress mer effektivt än andra avkopplande aktiviteter, som att läsa en bok. Halterna av stresshormonet kortisol sjunker mätbart, visar studier.

2. Vardagsmotion
Du kan bränna upp till 250 kalorier i timmen på lite tyngre trädgårdsarbete, som att gräva, räfsa, kratta osv. Musklerna stärks, i armar, rygg och ben. Kom ihåg att värma upp, tag pauser och stretcha, så att du inte överbelastar kroppen.

3. Jordbaciller stärker immunsystemet
Förutom att utevistelsen i solen ger ett maximalt D-vitaminupptag, finns ännu en immunstärkande faktor – jordbakterien Mycobacterium vaccae. Den lindrar allt från allergi och förkylningar till depression.

4. Minskad risk för hjärtsjukdom
En svensk studie visar att regelbundet trädgårdsarbete minskar risken för stroke och hjärtattack med 30 procent för människor över 60 år. Vardagsmotion och minskad stress är två friskfaktorer.

5. Psykiskt välmående
Många studier, bl a vid Sveriges Lantbruksuniversitet, visar på snabbare tillfrisknande vid depression och utmattning med grön rehabilitering. Grönskan, stillheten, skönheten och det fysiska arbetet är några orsaker.

6. Nyttigare mat
Om du sommartid kan skörda dina egna kryddor, tomater, grönsaker, sallader så får du ett kraftfullt tillskott av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

7. Minskar risken för demens
Dagligt trädgårdsarbete kan minska risken för Alzheimers och annan demens med upp till 36 %. Det visar en studie i Australien med nära 3.000 äldre som följts i 16 år och där man har granskat en mängd faktorer.

Vill du också komma igång och odla?
Det är inte speciellt svårt att komma igång med att odla, bara du verkligen vill pyssla med det. Skaffa rätt sorts jord, några bra krukor, lättsådda frön eller små plantor som redan är uppdrivna så är det enkelt att komma igång.
Gläd dig sedan åt att se dina frön gro, plantorna utvecklas och sedan att skörda och äta allt det nyttiga du själv odlat - ren tillfredställelse och så nyttigt!

Önskar dig lycka till med odlingen och samtidigt ditt ökade välmående.

Trevlig helg, nu ska jag ut och vattna lite 🌱☀️🌼🌸!
/Ingrid

 

Du kanske också gillar...

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024