Låt intuitionen guida dig om vad som är sant och rätt för dig

Nov 18, 2022

Från egot till själen – från vänster till höger - att lära dig att lyssna in till din egen sanning. Låt intuitionen guida dig om vad som är rätt och sant för dig.

Ju mer jag jobbar med personlig utveckling desto mer vet jag att allt hänger ihop, hela vårt system. Tankarna påverkar mina känslor, som påverkar min fysiska kropp, som påverkar mina handlingar. Ju mer jag förstår hur olika saker hänger ihop, kan jag också ta ansvar för att påverka mig själv för att må så bra som möjligt, att rikta min energi åt rätt håll, så att jag mår bättre och inte sämre.

En av mina första terapeuter som jag pratade med sa till mig: "Du behöver gå en målarkurs, för att ta dig från vänster hjärnhalva, görandet och presterandet till höger hjärnhalva och varandet. För att få en bättre balans i ditt liv". Jag förstod knappt vad hon menade, men idag vet jag precis.

När jag började jobba med mig själv förstod jag att jag kan separera:
- mitt ego/min vänstra hjärnhalva/min tankevärld från
- min själ/min intuition/min högra hjärnhalva/min upplevelsevärld 
Det var det en avgörande insikt.

Vårt ego vill gärna styra i vårt liv. Egot och vänster hjärnhalva är gjorda för att rädda oss för faror och dess uppdrag är att hjälpa oss att överleva. Vårt ego styrs av rädsla och vill skydda oss mot allt som är farligt. För egot är all förändring, t ex att gå utanför sin comfort zone och ta chanser farligt och därför håller egot oss tillbaka.

Medan vår själ/vår intuition alltid vill oss väl och vill att vi ska expandera. Vår intuition och vår själ är en kärleksfull kraft som vill att vi ska må bra och våga göra de livsval vi behöver för att kunna leva vår sanning.

Vi har alla vår intuition och själ som fungerar som ett inre guidningssystem - om vi vill lyssna. Men många av oss har tappat bort kontakten med den, då egot är så högljudd. Men kontakten med din intuition går att få tillbaka. Du kan lära dig att lyssna till dig själv och din egen inre sanning. Vårt ego i vår tankevärld pratar både högt och jobbar snabbt, vilket gör att vi omedvetet och oreflekterat, tror på och följer vårt ego. Man kan säga att det är den första rösten du hör inne i ditt huvud. Vi kan lätt tro att det är sanningen.
Medan själen och intuitionen mer är en subtil känsla och upplevelse som kommer inifrån dig själv.

För att låta vår intuition att guida oss behöver vi ge den en chans att ta sig förbi vårt ego och det gör vi genom att stanna upp och känna efter. Att ta en paus, kliva ur tankarnas snurr och lyssna inåt. Din intuition är en känsla, en förnimmelse, som en svag föraning eller subtil upplevelse, som talar om för dig att något är rätt eller fel. En känsla som du kanske inte kan förklara men som är sann för dig.

Egot styrs som sagt av rädsla och vill hela tiden kontrollera allt vi gör, för den vill skydda oss, men egentligen begränsar den oss. När du står inför ett beslut så kommer egot att komma in och vilja ta över genom att mata dig med logiska tankar om hur beslutet kommer att påverka dig. Egot är också mån om hur vi uppfattas av andra och kommer därför att försöka få oss att inte ta osäkra beslut, därför begränsar vi oss själva om vi låter vårt ego styra våra liv.
Egots tankar kan låta såhär: "tänk om du misslyckas, vad ska de andra säga, du kommer aldrig klara det där, du har aldrig gjort något sådant, det kommer aldrig gå…" Synd att låta de tankarna styra ditt liv eller hur?

Att fatta beslut
Du kan själv se hur ditt ego och din intuition fungerar nästa gång du ska ta ett beslut. Var först medveten om vilka tankar som dyker upp kring beslutet för att sen försöka släppa tankarna och känna inåt. Hur känns de olika valen du har? Försök att fatta ditt beslut utifrån känslan snarare än tankarna. Vår intuition och vår själ, guidar oss från kärlek och från vår inre sanning och vill att vi ska ta de beslut som är rätt för oss. Intuitionen kommer att hjälpa dig att våga ta risker och chansa mer i livet än vad egot någonsin kommer göra.

Att släppa vårt ego är att våga släppa kontrollen och lita på vår magkänsla, vår intuition, vår själ och vår inre sanning och vårt högre jag. Denna förmåga kan vi träna upp, genom olika mindfulness övningar, som är motorvägen från tankarnas terrorism och egot direkt till nuet, själen och intuitionen – din inre sanning.

För att lyssna in till sin själ, intuition och sin egen inre sanning, är det bra att åka bort på t ex ett retreat. Där du stänger ute den vanliga vardagen och allt brus utifrån, för att lyssna inåt, till ditt sanna jag.

Att träna i vardagen 
Mitt bästa tips är att ta lite tid varje dag att lyssna in till dig själv och din sanning. Att ta sig förbi egot och tankarna för att lyssna in till själens subtila signaler. Det är ett sätt att bli mer sann, att lyssna in till dig själv.

Att t ex på morgonen eller kvällen ta en stund att sitta ner i tysthet och stillhet med dig själv.

De tre viktigaste sakerna som behövs för att lyssna in till din själ och träna din intuition är:
1. Tid, avsätt tid att lyssna till själen, det behövs bara 5-10 minuter
2. Tysthet, för att höra själen, behöver du stänga ute all annan distraktion och vara helt tyst med dig själv, utan andra intryck från något yttre som stör
3. Ensam reflektion, skriv om det som kommer till dig. Du behöver vara själv en stund. Ställ frågor och hitta dina svar. Vad har det här med mig och mitt liv att göra just nu? Varför känns det så här? Vad betyder det här för mig?

Ett sätt att träna dig till att lyssna till dina egna inre svar, din själ och din intuition. Du har alla svar du behöver inom dig. Du behöver bara ta dig tid att lyssna.

Lycka till med ditt själsarbete, att bli mer sann och lyssna in till dina egna svar.

Hör gärna av dig och berätta hur det går.

Önskar dig en fortsatt skön november – en bra tid att lyssna inåt, ❤️
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så här ökar du ditt självvärde ❤️ Du är värd att må bra och det är ...

Mar 22, 2024

Längtar du efter egen tid? Vänta inte längre! Vårens skönaste Retre...

Mar 15, 2024

Om demokrati, jämställdhet och kvinnors rättigheter. Varför är det ...

Mar 08, 2024