Hur simma, bada & basta hjälper mig

Jan 21, 2022

Hur simma, bada och basta har hjälpt mig till mer mindfulness. 
Rörelse och vila skapar balans.

När jag hade dansat online i onsdags, var jag både varm och svettig, så skönt. Men när jag kom hem kände jag mig istället kall och frusen. Då var det så skönt att krypa ner i ett väldoftande bad. Jag har en sådan lyx att vi har ett bubbelbadkar hemma, lucky me, jag vet. Jag älskar att omslutas av vattnet, masseras av bubblorna, känna doften från badoljan med lavendel, tända lite levande ljus och bara sjunka in i mig själv. Så underbar avkoppling, efter all rörelse och aktivitet under dagen. Bara ligga still och göra ingenting en stund.

Det finns många olika sätt att hitta tid för mindfulness i vardagen, för mig är elementen vatten och eld en stor hjälp. Då jag älskar att simma, bada och basta.

Jag har alltid gillat att simma och bada. När jag växte upp så hade vi en sommarstuga och där badade vi i en liten insjö. Jag tycker att det doftar så gott, både från vattnet och från naturen runt omkring. Den vackra skogen speglar sig i vattnet och solen glittrar i vattnet. Det är ren njutning för mig. Att låta hela kroppen omslutas av vatten. Det är ett härligt sätt att stilla sig.

Där jag bor nu, bor vi precis bredvid en simhall, vilken lycka. De öppnar 06.30 och en gång i veckan hänger jag på låset. Att få simma i 30 minuter och sedan ta en bastu, gå hem göra mig i ordning och sen vara redo för dagen – vilken start. Att simma är så skön och skonsam träning, bra rörelse för hela kroppen och samtidigt meditativt, jag kan inte göra något annat samtidigt, bara andas in och sedan ut och sedan in igen. Närvaro i nuet. Tankarna kommer och går, men jag är i vattnet, i rörelsen, i kontakt med min kropp och andningen, här och nu.

Jag älskar också att basta. Nuförtiden har jag lyckan att ha en vedeldad finsk bastu i vårt fritidshus. För mig är det också en lycka att basta efter en aktiv dag. Just denna årstid ägnar jag mig gärna åt längdskidåkning, så skön och skonsam träning för kroppen. Att sedan få värma upp kroppen i bastun. Att basta är det ultimata mindfulness träningen för mig. Att bara ligga där och göra ingenting. Att låta hela kroppen och systemet värmas upp och slappna av, lyssna till veden som sprakar, känna värmen mot min hud och andas in en skön doft av eteriska oljor som tallbarr, gran, björk eller tjärolja som vi blandar ut och häller över de varma stenarna. Bara vara, göra ingenting, magiskt.

Genom forskning vet vi att det finns många hälsofördelar med att basta. Det stärker immunförsvaret, minskar risken för hjärt-kärl-sjukdomar, sänker blodtryck och kolesterolhalt. Håller blodsockret i schack, minskar spänningshuvudvärk och nedstämdhet. Det ger kroppen en detoxeffekt och huden lyster. En effekt av värmen är till exempel att de ytliga kärlen under huden vidgas för att vi ska kunna svettas och reglera kroppstemperaturen. Svettningen leder till ett slags detox då vi bland annat svettas ut metaller som kroppen samlat på sig. Och när kärlen vidgas måste hjärtat också kompensera genom att slå snabbare och pumpa mer blod. Det blir som motion för både kärlen och hjärtat. Det stärker hjärtat vilket leder till att blodtrycket sänks, blodfetterna och blodsockret hålls i schack och risken för oregelbunden hjärtrytm minskar.

Som du säkert börjar förstå, är det viktigt för mig att hitta välgörande sätt att både röra mig och vila. Jag är en väldigt aktiv person, som har svårt att sitta still och göra ingenting. Så för mig är elementen vatten och eld/värme något som hjälper mig att stilla mig. Allt från att dansa, simma och åka skidor. Till att ligga stilla i ett bad eller i en bastu. Så välgörande. Rörelse och vila - skapar en balans, i mig och i mitt liv.

Den ultimata lyxen för mig är att gå på Spa. Här finns det ofta möjlighet att både träna och röra sig, i gym eller klasser och sedan kunna simma, bubbla, basta och bara vara. Magiskt för mig.

Oavsett vad du gillar, så behöver du hitta aktiviteter både för rörelse och vila och återhämtning, för att må bra och skapa balans i dig själv och ditt liv. Är bad, simning, bastu och spa, inte din grej? Så får du hitta något annat som du gillar. För det är större sannolikhet att vi gör det, om vi tycker om det.

Kanske gillar du att promenera eller vara i naturen, odla, skjuta pilbåge, meditera, måla, sjunga, skapa och vara kreativ utan prestation – när du hittar ditt flow i nuet. Andas in – andas ut – njut. Allt för mer mindfunless och mer balans i vardagen. Så viktigt för vårt välmående.

Hör gärna av dig och berätta dina bästa tips på mindfulness i varadagen. Jag är så nyfiken på att få höra vad just du gillar att göra.
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Ge dig själv utrymme att reflektera. För att lyssna in till din int...

May 13, 2022

Odla dig frisk. Trädgården är medicin för kropp & själ

May 06, 2022

Så skapar du ett liv fritt från dömande. Att träna på närvaro i nuet.

Apr 29, 2022