Hur kan jag leva i lycka och glädje?

Feb 25, 2022

Ja vad är det att vara en bra människa och hur kan jag leva ett liv i lycka och glädje?

Kanske att vara snäll, omtänksam, hjälpsam? Att vilja gott, att hjälpa andra, att göra sitt bästa. Att vilja bidra till att göra den här familjen, arbetsplatsen, samhället och världen till en bättre plats?

Viktiga frågor att tänkta på och att reflektera över. Vem vill jag vara och hur vill jag uppfattas?

Som vuxet ansvarstagande människa, så kan jag ta ansvar för mig själv och mina handlingar här i världen, vad jag väljer att göra och vem jag vill vara.

Våra dagar är räknade. Det är det enda vi kan vara säkra på. Att en dag tar det slut. Så bäst att njuta och göra det bästa vi kan av den tid vi har här på jorden, tänker jag.

Vad är det bästa vi kan göra då? Vad gör livet meningsfullt? Jag tänker att en av de sakerna som gör livet värt att leva är att försöka leva så lyckligt vi kan. Att kunna uppskatta och njuta och vara nöjda med det vi har, var dag. Enkelt att säga, men ibland svårt att göra.

Men vi vet idag att människor som känner lycka ofta är mer sociala, flexibla, kreativa och klarar av livets utmaningar bättre än de som är olyckliga.

Jag tänker att det hänger ihop med hur vi väljer att se på oss själva och vårt liv. Dvs lyckan avgörs mer av vårt sinnestillstånd än av yttre händelser. Ni vet det där med ”är glaset halvfullt eller halvtomt.” Den lyckliga ser mer positivt på sitt glas som halvfullt, medan den olycklige på glaset som halvtomt. Och det jag väljer att fokusera på, det växer.

Att välja att fokusera på det som är bra, det som fungerar och det jag har och är nöjd med är en bra start, för att bli lite mer lycklig. Vi kan också träna på att vara tacksamma för det vi har.

Jag har en reflektionsbok som jag skriver i varje kväll, där har jag rubrikerna BRA, TACK OCH BÄST. Det blir en summering och reflektion över dagen. Jag brukar också reflektera över veckan som gått varje söndag kväll och därefter göra en ny plan för veckan som kommer. Det är ett sätt att träna på att bli mer medveten om vad som skapar lycka och olycka.

När jag förstår och lär mig vad som skapar lycka i mitt liv. Så kan jag välja att fokusera på det som ger mer lycka framöver.

Här kommer mina tre bästa tips för att känna mer lycka och vara mer nöjd i livet.

1. Börja skriva en tacksamhetsdagbok varje kväll, med rubrikerna BRA, TACK och BÄST. Svara på frågorna;
Det här det här varit bra med mig idag, (t ex jag hjälpte en man över gatan, jag har lagat en god middag, jag lyssnade på en vän som hade problem, jag tog en lång promenad)
Det här är jag tacksam över (t ex tack för att jag är frisk, tack för att jag har ett jobb, tack för att jag har en fin partner, tack för att jag tar mig tid att jobba med mig själv)
Det här var det bästa idag (t ex när jag såg blommorna på ängen, när jag tog ett bad på kvällen, när jag drack en god kopp te, när jag tog en promenad). 
En tacksamhetsdagbok har flera positiva effekter, den tar oss till närvaron i nuet, fokus på det som är här i verkligheten just nu. Det gör att vi börjar att synliggöra och uppskatta det vi har, istället för att kanske tänka/stressa/oroa oss över att saker skulle vara annorlunda. Att avrunda dagen med tacksamhet, ger också en positiv känsla inför natten.

2. Gör en backspegel över veckan som gått
Gör gärna din backspegel samma dag varje vecka, så det blir en rutin. Förslagsvis varje söndag. Gör det gärna till en ceremoni, kanske tänder du ljus, sätter på någon skön musik och dricker en god kopp te samtidigt som du reflekterar. En fin stund för dig själv.

Du avsätter tid, ca 15 minuter för att reflektera över veckan som gått, att göra en ”backspegel” (vad hände, vad kände jag och vad lärde jag). Titta i din kalender över veckan som gått, vad har du gjort. Välj de bästa och sämsta sakerna som hänt under veckan. Skriv svaren i din reflektionsdagbok. Detta är även tid att reflektera över dig själv och din utveckling. Vad vill du ha mer av och vad vill du ha mindre av veckans om kommer.

3. Därefter gör du en plan för veckan som kommer
Genom att planera så är det lättare att lyckas. Du skickar ut en intention, en vilja att göra något. När du planerar in det du vill göra i din kalender, är det större sannolikhet att det blir av (än att det bara är en idé eller tanke).

Här har du skrivit in och gjort utrymme för den aktiviteten under din vecka. Dra lärdomar av veckan som gick och gör justeringar. Vad behöver jag förändra, vad vill jag ha mer av eller mindre av osv?

Vad ger mig lycka, som jag vill ha mer av och vad gör mig olycklig, dvs vad vill jag ha mindre av. När vi börjar bli mer medvetna om vad som gör oss lyckliga och söker efter sätt att bli mer lyckliga, så gynnar det inte enbart oss själva som individer, utan sprider sig även till familj, vänner och så småningom påverkar det hela samhället, till en mer positiv attityd.

Jag tänker på Ujje Brandelius. Kanske har du hört hans sommarprat?Jättebra! Eller sett filmen om hans liv ”Spring Ujje spring” också jättebra.
Han fick Parkinsons sjukdom redan som 40-åring. Han berättar att ett av de bästa psykologiska verktygen som har hjälpt honom, för att ta sig från offerrollen och bitterheten i att tycka synd om sig själv, har varit att faktiskt tänka ”de finns alltid någon som har det värre.” Så klokt. Att sätta saker i perspektiv.

Det vi fokuserar på det växer. Att vara nöjd och tacksam med det jag har.
I stället för olycklig över det jag inte har, då slåss vi mot verkligheten och det skapar bara mer lidande och olycka.

När man har forskat i vad som påverkar vår upplevelse av att ha ett bra liv och känna lycka, så är det olika komponenter, bla att ha god hälsa, ha tillräckligt med pengar för ett hyggligt liv (dock ger oftast mer pengar inte mer lycka) utan att vi har pengar så att vi klarar oss. Därefter sociala relationer och vänskap, att vi känner att vi har en samhörighet med några som vi gillar och litar på. Alla dessa delar är faktiska källor till lycka.

Men den mest avgörande faktorn för hur lyckliga vi uppfattar att vi är, är vårt sinnestillstånd – det är avgörande! Dvs desto lugnare vårt sinnestillstånd, ju lugnare våra tankar är, ju mer frid vi känner, desto större förmåga har vi att leva ett lyckligt och glädjefyllt liv.

Så fokus på att lugna och stilla våra tankar samt att fokusera på att göra mer av de saker som gör att jag känner glädje och tacksamhet, var dag, är bra!

Lycka till nu och hör gärna av dig och berätta hur det går.

Önskar dig en skön, fridfull och lycklig helg, njut av det du har!
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Hur kan tacksamhet öka din glädje, hälsa och utveckla dina relation...

Apr 26, 2024

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024