Hur kan en apelsin ha fel orange?

Apr 22, 2021

I början av min egen personliga utvecklingsresa, för drygt 20 år sen, så pratade jag med en terapeut, hon sa att jag hade så mycket ”maskulin” energi, drivande, resultatinriktad alltid i görandet. Så hon rekommenderade att jag skulle fokusera mer på att få tillgång till min ”feminina” energi, att bara vara, i närvaron i nuet, för att skapa mer balans i mig själv och mitt liv. Jag fattade knappt vad hon menade. Men hon rekommenderade mig att prova på att måla, för att få fatt i min högra hjärnhalva, det kreativa skapandet. Då jag mest var i min vänstra, logiska hjärnhalva. Sagt och gjort, resultatinriktad som jag var, så anmäld jag mig till en målar kurs på Studiefrämjandet, grundkurs i oljemålning, det kunde bli bra tänkte jag.

Jag kom din på min första lektion och det första vi skulle göra var att måla av en apelsin. Jag gjorde så gott jag kunde. Fröken kom förbi och hon utbrast: apelsinen har fel färg, det är fel orange! Jag var helt chockad, hur kan en apelsin ha fel färg? Är det möjligt? Ja sa hon, jag hade blandat färgerna fel, tydligen helt fel nyans.

Jag kommer ihåg att jag gick därifrån och insåg att jag var på HELT FEL kurs. Här skulle man ”lära” sig att måla, rätt. Men det var ju det jag ville komma ifrån, att komma från tankarna och prestationen en stund, och bara få vara i det kreativa skapandet, i flow, i här och nu, i färg och form. Få måla ut alla bilder som fanns där inom mig. Terminen efter hittade jag en annan kurs, där vi fick måla vad vi ville och hur vi ville, tillsammans med en härlig konstnär som fanns i rummet och kunde ge inspiration, när jag själv önskade. Där gick jag ganska länge och målade och det var bra för mig. Att få utlopp för färg och form, men utan prestationskrav på att jag ska lära mig något, att det skulle bli snyggt eller att det ska blir ”rätt orange.”

Symbolpedagog utbildningen
Många år senare, när jag utbildat mig till Samtalsterapeut och Frigörande Dans pedagog och börjat jobba som egenföretagare inom personlig utveckling, insåg jag hur bra det varit för mig att måla och på det sättet få hjälp att komma från vänster hjärna och prestationen, till det kreativa. Jag tänkte att om det har hjälpt mig så bra i mitt liv, så kan det säkert fungera även för andra. Jag började leta efter någon vidareutbildning i personlig utveckling, med inriktning på färg och form. Det var då jag hittade till Symbolpedagogutbildningen.

Som symbolpedagog jobbar jag med bilder, färger, former och symboler. Där vi tränar på att få skapa kreativt utan prestation, att få uttrycka våra inre bilder i det yttre. Att sedan få möta sin bild eller symbol och själv få tolka den. Vårt symbolspråk, vilket är vårt omedvetna språk som genom kreativa metoder kan hjälpa oss att lära känna oss själva och vår innersta längtan. Det hjälper oss att möta våra egna inre bilder och därmed ge ledning och sammanhang till oss.

Genom symbolerna kan vi hitta redskap för att leva livet mera helt och i samklang med oss själva, att vara den jag är och bli mer av den jag är ämnad att vara.

Symbolen är grekiska och betyder sätta samman, göra helt. Den helande kraften finns i människan, i kroppens eget system, med vår självläkande förmåga.

 Jag jobbar i alla mina kreativa kurser i personlig utveckling, med bilder och symboler. Det är ett sätt för oss människor att växa och utvecklas. För många handlar det om en längtan att återerövra de kreativa språket och att få hjälp med att leva mer helt och bli mer sann.

De kurser och utbildningar som jag har idag är:

  • Magiskt Retreat, Möt dig själv och ditt sanna jag
  • Kreativ sommarkurs, Balans i dig själv och ditt liv
  • Onlinekursen, Möt dig själv och lev ditt liv
  • Ledarutbildningen, Möt dig själv och led dig själv

Är du nyfiken på att veta mer om mina kreativa kurser?
Välkommen in på min hemsida www.ingridthorngren.se
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Styr dina känslor dig? Eller är det du som väljer i ditt liv?

Jul 30, 2021

Tror du på dina tankar? Är dina tankar sanningen?

Jul 23, 2021

Från egot till själen – att lära dig att lyssna till din sanning

Jul 16, 2021