Hur jag dansade mig hem till mig själv

Sep 17, 2021

Den frigörande dansen är resan från vänster till höger hjärnhalva, till närvaron i nuet, mer balans och självkärlek.

Året var 2003 och jag hade just avslutat första året i personlig utveckling på HumaNova. Jag jobbade fortfarande på det stora företaget som utbildningschef och var väldigt mycket uppe i min vänstra hjärnhalva, med prestation och att vara duktig som drivkraft. En av kvinnorna i min studiegrupp föreslog att vi skulle åka till Ängsbacka kursgård på en sommarkurs i Frigörande Dans. Jag tänkte ”det var det flummigaste jag hört”! Vad är ens frigörande dans, ingen aning? Men jag var i ett starkt utvecklingsskede i livet och jag testade gärna allting nytt och spännande, som kunde leda till min egen utveckling. Sagt och gjort vi åkt till Ängsbacka. Ängsbacka är en stor men enkel kursgård i Molkom och består av en jättestor lada som är kurslokal, enkla flerbäddsrum och vegetarisk kost.

Jag kliver in i ladan som är jättestor och fylld med män och kvinnor som dansar som ett böljande hav av kroppar som virvlande rör sig runt i rummet till musik som rytmiskt dånar ut ur högtalarna. På ett podie står Anne Grundel och leder danspasset med sin mjuka röst genom mikrofonen. Ett böljande hav av människor som rör sig i sin egen takt, med sina alldeles egna rörelser, upp och ner, fram och tillbaka, ringlande, böljande, stilla, snabbt, små och stora rörelser, själva och ibland tillsammans. Massor av sjalar svävar i luften. Jag andas in, jag andas ut, jag dansar. Det var så vackert. Jag var nästan alldeles mållös och tagen av denna upplevelse. Vi var där tillsammans och ändå gjorde alla sin egen dans, fritt inkännande efter sin egen kropps rörelse och rytm. Det var vackert, det var magiskt - det var fantastiskt!

Jag slogs av att komma hem. Hem till mig själv. Hem till min kropp och dess fria rörelser. Kroppen är ju vår boning här under vår tid på jorden. Kroppen vet hur den vill röra sig, om den själv får bestämma. Rörelser som kommer inifrån, som det lilla barnet som rör sig helt fritt i glädjen att få röra sig. Du vet ett litet barn som strålar av lycka och glädje och dansar och rör sig till musik, den känslan.

För mig var det som att möta mitt lilla barn igen, min lilla flicka, som varit glömd så länge. Som fått prestera och vara så duktig så länge. Helt plötslig trillade det skalet av och hon klev ut och var sig själv igen. Den hon innerst inne är. Den som är jag. När jag inte behöver prestera eller göra något, när jag bara kan vara den jag är. När jag kan ta min plats och säga till mig själv – HÄR STÅR JAG OCH DUGER, precis som jag är!

Mitt första möte med frigörande dansen blev verkligen en förälskelse. Herregud vad skönt det var att få dansa och röra sig fritt till all världens musik och bli berörd, glad, arg, fri, lätt, tydlig och helt stilla. Jag fick kontakt med mig själv på alla sätt. Inga rörelser som kom uppe ifrån huvudet med tankarna som styr, rätt och fel, bra och dåligt. Utan rörelser som kom inifrån, från min egen vishet, intuition och själ.

Dansen är verkligen ett sätt att komma hem till sig själv, där kroppen, själen, tankarna och känslorna får vara med. Ett sätt att flytta in, flytta hem och bli mer uppmärksam på kroppens signaler och allt det som finns och ryms i kroppen. När vi rör oss med kroppen och inte emot den. När vi lyssnar in till vad kroppen behöver, blir den så lycklig. Hela vårt väsen älskar att bli dansad.

Den frigörande dansen är en fantastisk närvaroträning, att vara i andningen, rörelsen och den medvetna närvaron som tar oss till nuet. Inget du behöver prestera, tänka eller göra. Du behöver bara vara – helt prestationslöst – i kontakt med höger hjärnhalva. Dansen är en resa från vänster till höger hjärnhalva och närvaron här och nu. Ett fantastiskt sätt att skapa mer balans och mer självkärlek.

Efter sommarkursen på Ängsbacka 2003 fick jag reda på att Anne Grundel, som har grundat Frigörande Dans Akademin har en ledarutbildning och jag vet att jag åkte därifrån och tänkte – den ska jag gå någon gång. Och med den visionen uppskickad, så 2009 var det dags, då gick jag ledarutbildningen och sedan 2010 har jag lett kurser i frigörande dans. Varje termin, år ut och år in (utom i våras, då pandemin till slut stoppade mig.) Jag leder frigörande dans för att jag älskar den fria dansen, det är så välgörande, ett fantastiskt verktyg att komma hem och lyssna in till sig själv, här och nu. Det vill jag vara med att sprida i världen. Prova du med!

Nu är det äntligen dags för Frigörande Dans igen!
Är du sugen på att röra dig fritt tillsammans med andra och dansa härlig Frigörande dans i mindfulness för kvinnor. Jag har en ny jättestor lokal i höst med gott om utrymme för att hålla avstånd, vid Odenplan i Stockholm – kom och prova på!

Frigörande Dans i mindfulness, prova på 21/9
För dig som vill investera i dig själv, ditt välmående och din egen hälsa! Alla kan dansa, ingen prestation. När vi dansar löser vi upp spänningar, frigör livsenergi och känner oss mer avstressad och samtidigt uppiggad. Att dansa startar en process där vi blir rörligare, smidigare och mer i kontakt med oss själva.
Dag: Tisdagar, varannan vecka, jämna veckor.
Tid kl: 15.45-17.45
Plats: Norrtullsgatan 37, vid Odenplan.
Prova på 1 gång: 21/9, prova på pris 250 kr (ordinarie pris 500 kr)
Anmälan till prova på HÄR

Kurs 5 gånger, 5/10 – 30/11
I denna grupp fördjupar vi oss i dansen och kontakten med vår kropp via kroppsdans, där vi värmer upp kroppens olika delar, de 7 rörelserytmerna och avslutar med avslappning. Olika teman och upplägg vid varje tillfälle. Fokus på frigörande dans i mindfulness och dess tre grundpelare; fria rörelser, inåtriktad uppmärksamhet och andningen. I en sluten grupp skapar vi en trygg och lugn atmosfär, där vi tillsammans kan fördjupa oss i dansen och mötet med oss själva och varandra, där vi övar på den delade uppmärksamheten. Följ med på en resa i ditt inre, där vi lyssnar in till vår kropp och utforskar olika delar av oss själva.
Kurs 5 gånger: 5/10, 19/10, 2/11, 16/11 och 30/11
Pris: 2.500 kr
Erbjudande: Dansa 6 gånger i höst (21/9 - 30/11), betala för 5 gånger. Pris: 2.500 kr (jag bjuder dig på 21/9) Begränsat antal platser.
Anmälan till kursen HÄR

Ta hand om din bästa vän – dig själv!
Önskar dig nu en underbar höst, varmt välkommen

/Ingrid

Du kanske också gillar...

Vad händer när det är tyst? Kanske kan du höra din egen inre röst, ...

Oct 22, 2021

Jag har skickat inspirationsbrev och bloggat i 1 helt år idag! Det...

Oct 15, 2021

Hur kan jag höra min själ? Det händer när du vilar

Oct 08, 2021