Hur du upplever naturen med alla dina sinnen

Oct 15, 2020

Hur du upplever naturen med alla dina sinnen
Nu på hösten tycker jag att naturen är extra vacker och skapar lugn och avkoppling. Att vara i naturen lindrar mot stress, oro, ångest och depression. I naturen tar hjärnan och tankarna en paus från den utåtriktade uppmärksamheten och vi kan bara vara för en stund. Här nedan bjuder jag in till en skön naturvandring - ut och njut!
Naturen är förprogrammerad i våra gener genom generationer. Så länge som det har funnits människor, så har vi levt i och med naturen. Ända fram tills för ca 4-5 generationer sedan, då industrialismen kom. Naturen finns därför automatiskt i våra gener. Kroppen och hela vårt system vet att naturen ger oss avkoppling och läkning. Det gör att naturen är den absolut bästa och enklaste egenvården, det är bara att gå ut och uppleva den.

Återfinn din plats i det stora sammanhanget 
Att vara ute i naturen och tillbringa tid i skog och mark har en avgörande betydelse för vårt välbefinnande. Förutom bättre hälsa, färre depressionssymtom, större lugn, snabbare tillfrisknande med flera direkt mätbara effekter, så har också ett regelbundet möte med naturen en stor betydelse för oss på det existentiella planet.
Vi finner en bortglömd del av oss själva i skogen, när vi återvänder dit. Vår kropp, vår hjärna och våra sinnesorgan är utvecklade under miljontals år i samspel med levande natur omkring oss. Därför behöver vi vara där ute, för att lära oss mer om oss själva och uppleva oss själva fullt ut.

I Japan används Skogen som terapi. Shinrin-yoku är det japanska ordet för Skogsbad, att med alla sinnen ta in skogsatmosfären. Att se, lukta, känna, höra och smaka på naturen. Sedan 1982 är det en vetenskapligt bevisad behandlingsform och Japans viktigaste förebyggande hälsoåtgärd.

De som ägnar sig åt skogsbad visar lägre blodtryck, puls och kortisolnivå än de som t ex promenerar i stadsmiljö. Att skogsbada handlar varken om att vandra i syfte att nå ett mål eller ett antal steg eller att lära sig något om skogen. Utan endast om att ta en paus från vardagens stress. Att sakta ner så mycket ett vi uppmärksammar saker som vi kanske annars varken ser eller hör. Det är att vara närvarande i nuet.

Själv tycker jag att det är ett av de enklaste och absolut bästa sätten att ta sig från tankarna, prestation och Görande till närvaron i nuet och verkligheten. Att med hjälp av naturen och våra sinnen ta oss till nuet, där tankarna stillar sig och vi kan slappna av. Inte göra något, bara Vara. Hösten är en utmärkt tid att vara i naturen, det doftar så gott och naturen är på väg in dvalan, viloperioden och även det påverkar oss.

Prova min skogsvandring här nedan och ge gärna feedback vad du upplever: [email protected]. Tag med dig mobilen och ett par hörlurar ut i naturen, lyssna, andas och njut. 

Tack på förhand och ha en skön och vilsam höst!

/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så här ökar du ditt självvärde ❤️ Du är värd att må bra och det är ...

Mar 22, 2024

Längtar du efter egen tid? Vänta inte längre! Vårens skönaste Retre...

Mar 15, 2024

Om demokrati, jämställdhet och kvinnors rättigheter. Varför är det ...

Mar 08, 2024