Fyra enkla steg för att börja din personliga utveckling

Jan 12, 2024

I förra veckans blogg skrev jag om vikten av att sätta upp en vision för året, att skicka ut vad du längtar efter. Men som jag avslutade med, så handlar det sedan om att ta de där små stegen mot din vision. För det hjälper oss inte att skapa en vision och sedan helt och hållet släppa taget och luta sig tillbaka. Utan vi behöver ta actions, göra handlingar som tar oss mot vårt mål, vår vision och längtan. Det är här och nu arbetet börjar.

Idag tänkte jag berätta varför det är så bra att ta hjälp i sin utveckling av att gå en kurs eller gå till en coach, när du vill skapa en förändring i ditt liv och hur du kan jobba med din personliga utveckling för att må bättre.

Jag tänker att det handlar om att få hjälp att ta de där små stegen, att hålla ditt fokus och se till att du gör det du har tänkt dig, helt enkelt att du tar dig vidare i din utveckling, mot din vision och längtan.

När vi anmäler oss till en kurs och betalar, så är det lättare att vi prioriterar vårt eget välmående. Eller om vi går till en coach, så vet vi att det är någon som kommer följa upp och fråga nästa gång, hur det har gått sen sist. Ofta är det lätt att tänka att jag klarar det här själv, när vi har gjort vår vision så vet vi vad vi vill och behöver. Men sen kommer vardagen eller ”livet” emellan och det är lätt att vi prioriterar bort vårt välmående.

Att gå en kurs i personlig utveckling, handlar inte bara om att få det gjort, att hjälpa sig själv att hålla sig på banan och få en bättre balans. Det handlar även om att utveckla sig själv.

Varför ska jag utveckla mig själv då, tänker du kanske?
Jag vet många som säger – nämen sån här är jag – du får ta mig som jag är.
Då kan vi vara rätt säkra på att den personen inte har jobbat med sig själv och inte är intresserad av personlig utveckling. Om man tror att det inte går att utvecklas.

Jag tänker att det är viktigt att jobba med sig själv och sin personliga utveckling, därför att ju mer jag förstår om mig själv, ju mer medveten jag blir, ju lättare är det att fatta kloka mer medvetna beslut, som hjälper mig att må bra och skapa mitt bästa liv. Arbetet med personlig utveckling, tar ju inte heller slut, det når bara nya nivåer. Själv har jag jobbat väldigt mycket och väldigt medvetet med min personliga utveckling i drygt 20 år, och jag håller fortfarande på och lär mig nya saker.

Du känner kanske till Maslows behovspyramid
Om du läst psykologi någon gång. Längst ner i pryramiden är det våra mänskliga basbehov, t ex mat, sömn och tak över huvudet. Därefter gemenskap och sammahang. För att sedan gå vidare uppåt till självförtroende att jag känner att jag är bra på det jag gör, självkänsla att ha min egen inre trygget och tilligt och allra högst upp i pyramiden så har vi självförverkligande. Dvs att utveckla oss själva, vårt själv, vår potential och nå vår längtan vår vision av oss själva och vårt liv.

Personlig utveckling kan betyda olika saker för olika människor
För mig handlar det om att du ökar din medvetenhet om dig själv, kommer högre och högre upp i behovspyramiden, så att du förstår dig själv bättre och lär känna dig själv på ett djupare plan, då kan du också utvecklas mer till den personen du vill vara, din potential, helt enkelt. Ibland kanske den ligger och slumrar, dina gåvor och talanger och vad du innerst inne skulle vilja göra med ditt liv. Det är så lätt att vi hamnar i det berömda ekorrhjulet och så springer vi på i vardagens görande, jobb och allt annat som ska tas om hand.

En positiv förändring
Jag tänker att personlig utveckling betyder någon form av positiv förändring. Många personer som kommer till mig i samtal eller går kurser är osäkra på om de verkligen kan ändra sig. De har kanske inte lyckats tidigare. Kanske har man en gammal rycksäck av jobbiga händelser från barndomen, som har gjort att man inte tror på sig själv? Eller så har man har utsatts för negativa upplevelser i en relation eller på en arbetsplats?
Med det menar jag att dina gamla problem från barndomen, tidigare relationer, gamla vanor och beteenden inte begränsar dig längre. Utan att du är fri, att kunna förstå och medvetet välja det som är bäst för dig. Helt enkelt att göra kloka medveten val, som ökar ditt välmående.

Kanske tror du att bara för att du inte lyckats tidigare, så kan du inte lyckas nu. Men det är helt fel. Din historia bestämmer inte din framtid. Du är inte misslyckad och dömd till att alltid må dåligt och göra fel val framöver, bara för att du har en jobbig historia.
Kanske slår du på dig själv, är din egen värsta fiende och säger ”typiskt mig - jag är en sån idiot, jag kommer aldrig att lyckas, jag är värdelös osv”.

Men vet du – det är helt fel
För din historia har ingenting med din framtid att göra. Det vi har varit med om kan vi såklart inte ändra, det får vi leva med och det enda vi kan göra med det är att lära oss av det vi har varit med om.
Men vår framtid kan vi verkligen ändra. Om vi får verktyg att förstå hur vi ska hantera oss själva, så att vi kan fatta mer kloka, medvetna beslut, som ökar vårt välmående. Då kan vi få en positiv utveckling

Vad är personlig utveckling?
En person kan utvecklas på många olika sätt, det kan innebära allt från att ta hand om sin fysiska kropp och bli en mer hälsosammare människa, någon som jobbar med sin psykiska utveckling och få verktyg för att hantera sina tankar och känslor på ett mer medvetet sätt eller som lär sig att utveckla mer medveten närvaro i sitt liv och blir en lugnare och mer balanserad person. Det kan vara att lära sig att lyssnar in till sig på ett djupare plan, för att utveckla den inre kontakten, hitta sitt syfte och vad som är meningsfullt i livet

Min egen Helhetsmodell för personlig utveckling
Enligt min Helhetsmodell i personlig utveckling, som bygger på Psykosyntensens sätt att se hur vi människor fungerar psykologiskt, har jag gjort en enkel modell, som jag jobbar med i mina kurser i personlig utveckling. Den består av 4 delar:

 • Kroppen, hur du äter, tränar, sover och vilar på ett bra sätt
 • Tankarna, den mentala träningen, hur du kan hantera dina negativa tankar och få tankarna att jobba för dig
 • Känslorna, att bli mer medveten om dina känslor, vad det finns för behov bakom dom och hur du kan uttrycka dig tydligt
 • Själen, hur du kan lyssna in till din inre sanning och vägvisare,  intuition för att inte köra över dig själv utan följa ditt livsflöde

Oavsett om du vill nå en förändring fysiskt, mentalt, känslomässig eller själsligt är mina Helhetsmodell till för att hjälpa dig med din personlig utveckling.
Här får du en bredare förståelse för hur de olika delarna hänger ihop och verktyg för hur du kan leda dig själv på bästa sätt, för att du ska nå en positiv förändring och utvecklas.

Var börjar jag min utveckling?
En bra början är att ta reda på var du är idag och vart du vill komma, och ha med dig i bakhuvudet under hela processen, att detta oftast tar tid att skapa en förändring.
Det är vanligt att man faller tillbaka till gamla beteendemönster och vanor när man försöker få till en förändring och därför kan det vara bra att gå till en coach eller gå en kurs för att få hjälp under processen.  

Jag har många som kommer till mig och säger, jag har läst alla självhjälpsböcker som finns, men det har fortfarande inte hänt något, dvs det har inte blivit någon förändring. Det beror oftast på att man inte kan omsätta den teoretiska kunskapen från boken till praktisk handling i sitt liv. Man vet vad man borde göra men man gör det inte. Och idag är det så lätt att ta reda på det mesta på ett enkelt sätt, läsa en bok, titta på en föreläsning på youtube, lyssna på en podd, googla osv.

Men som vi pratade om tidigare, så är det ju först när du väljer att göra något annorlunda, som det sker en förändring.

Så mitt bästa tips här är att tag hjälp!
Därför skulle jag säga att en av den absolut viktigaste investeringarna för att lyckas åstadkomma en förändring i din utveckling och må bättre och komma vidare mot din längtan och vision är att ta hjälp.

För att få till en långvarig förändring som innebär att du utvecklas krävs bland annat följande:

 • Förståelse, av behovet, att inse att jag behöver en förändring för att må bättre
 • Kunskap, att jag får verktyg och lär mig hur jag ska göra annorlunda, lära mig hur hur jag gör helt enkelt
 • Motivation, att jag har viljan och uthållighet att skapa förändring
 • Handlingar, att jag tar små steg och gör nya saker

Dvs jag behöver förstå att jag behöver en förändring i mitt liv, jag behöver kunskap för att kunna göra den och tillräcklig med motivation för att faktiskt ta action och Göra det jag behöver göra, för att åstadkomma förändringen. Den händer inte när jag bara tänker eller pratar. Först när jag gör något.

Förändringen kommer både ge dig mer självinsikt, ökat självförtroende och en bättre självkänsla, vilket gör att du blir tryggare och lugnare i dig själv och slipper känna dig osäker och vara i behov av bekräftelse från andra. Du kan istället lita på dig själv och ge dig själv den bekräftelse och uppskattning du behöver.

Den personlig utvecklingsresan börjar med något så lätt som att ställa dig själv den enkla frågan: “Vad vill jag med mitt liv och hur tar jag mig dit?”

Stöd är en av de viktigaste komponenterna för att du ska nå en långvarig förändring och utvecklas som person. Även om du har många bra vänner du kan prata med och som stöttar dig så kan en coach eller utbildare som stöttar dig under en lägre tid, vara det som behövs för att du faktiskt ska lyckas.

Så mina bästa tips för att komma igång med din personliga utveckling är:

 1. Fundera på vad det är som skaver i ditt liv, vad är ditt problem i ditt liv idag, vad är det du vill ändra på? Och vad längtar du efter, hur skulle du vilja ha det? Så att du vet var du startar och vart du vill komma, din vision.
 2. Tag hjälp, det är svårt att starta en förändringsprocess själv, du behöver lära dig verktyg om hur du ska göra din förändring i det verkliga livet, steg för steg och dag för dag. Förändring kommer inte av att läsa, titta och tänka, utan av att göra. Så här behöver du lära dig vad du ska göra annorlunda och få de rätta verktygen.
 3. Att jobba med din vilja och motivation. Det är den största utmaningen i förändringsprocesser, det tar tid att åstadkomma en förändring. För att lyckas måste vi ha uthållighet och inte ge upp. Här är mitt absolut bästa råd att ta hjälp ha någon som håller dig i handen och hjälper dig och peppar dig, att ta dig vidare steg för steg i din utvecklingsprocess. Det är så mycket lättare och roligare att göra det tillsammans.
 4. Att träna nytt i vardagen, att göra saker på ett nytt sätt handlar förändringsprocessen om. För att göra detta lättare och synligare för dig själv är mitt tips alltid att skriva och reflektera. Det gör att du blir tydligare för dig själv, vad funkar, vad funkar inte, vad vill jag fortsätta med, sluta med och börja med.

Så lycka till nu med din utveckling och kom ihåg alla kan utvecklas – du kan utvecklas och skapa mer balans och glädje i ditt liv! Jag har varit med så många gånger i förändringsprocesser så jag vet att det är möjligt och det är ju helt onödigt att gå runt och må dåligt, när det finns hjälp att få.

Om du är nyfiken på att gå en utbildning och få hjälp av mig i din personliga utveckling, kika på min hemsida här, nu uppdaterad med vårens kurser: https://www.ingridthorngren.se/utbildningar
Varmt välkommen!

Så tills vi hörs igen, tag hand om dig och din bästa vän, dig själv!
Hej så länge.
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024