Det handlar inte om att göra mer. Utan att stilla sig och bara vara.

Mar 25, 2022

Att lyssna in till sin själ, sitt sanna jag i tysthet och stillhet,
är att möta sig själv på ett djupare plan.

Jag läste just en artikel där Magdalena Graaf berättade om tiden i överlevnadsprogrammet The island Sverige, som blev en inre resa för Magdalena. Hon upplevde TV programmet som ett socialt experiment, där hon fick möta sig själv. Hon säger ”Hemma kan jag alltid fly in i bruset och se en serie på Netflix när något känns jobbigt. På ön var jag plötsligt naken inför mig själv och mina egna tankar och känslor. Där blev jag tvungen att se och få kontakt med de jobbiga saker som jag tryckt undan.”

Jag tänker att det är viktigt för oss alla, att våga stanna upp och lyssna in till oss själva i tystheten, när inget stör utifrån, när vi inte kan gömma oss i ännu mer jobb, omhändertagande, fixande, träning, TV tittande osv.

Vi kvinnor är ofta duktiga på att säga att det där ska jag göra ”sen”, men sen kommer sällan, det finns alltid något viktigare som måste göras först. Innan vi tar oss tid för oss själva.

Men vad kan vara viktigare än att möta sig själv?
För att höra dig själv, din sanning, din själ, behöver du vara tyst med dig själv. Men idag är det sällan som vi är tysta med oss själva. Det är ett sådant oerhört brus runtomkring och ständiga intryck från TV, media, radio, poddar, mobilen, sociala medier, tidningar, böcker, andra personer som pratar med oss och vi tar in alla dessa intryck. Och det som premieras i vårt samhälle är att jobba, fixa, göra, prestera och leverera hela tiden. Inte konstigt att vi blir trötta och förvirrade till slut. Vem är jag, vad vill jag, vad tycker jag, vad är viktigt för mig? Ingen aning, när vi aldrig tar oss tid att lyssna till oss själva, utan mer till allt och alla andra.

Men hur gör jag för att möta mig själv?
Det är omöjligt att höra sig själv och sin inre röst, sin själ, om vi inte är tysta. Och hur kan vi vara tysta? Ja, ett sätt är att varje dag, ta en liten stund där du är tyst med dig själv utan intryck utifrån. Att sätta dig ner, lyssna på lugn stilla musik och skriva och reflektera lite om dig själv och ditt liv just nu. Att läsa en dikt och fundera på vad den betyder för dig. Att ta en stilla promenad i naturen och vara i upplevelsen här och nu med alla dina sinnen, kanske att sitta still på en stubbe och glo eller att lägga dig på sofflocket och låta tankarna vandra fritt en liten stund. När vi inte GÖR något, utan bara ÄR.

Det handlar alltså inte om att springa fortare och att göra mer – utan tvärtom – att stilla sig och bara vara där. Det är då det händer, det är då du kan höra dig själv och din inre röst.

Att åka på retreat – varför då?
Ibland kan det vara svårt att få till det där med stillheten där hemma i vardagen när allt bara snurrar på. Då kan det vara enklare att åka iväg på en retreat, för att få hjälp att stilla sig och lyssna inåt. Ibland behöver man stanna upp och reflektera över livet, ibland behöver man ny energi och inspiration. Då är det värdefullt att kunna dra sig tillbaka, i stillhet och avskildhet, för att återhämta sig och få kontakt med sitt innersta.

Retreaten är en väl beprövad form för att tillsammans med andra söka stillhet. En retreat varar vanligtvis 2-4 dygn. I retreaten lägger man arbete, telefoner, dator, almanacka och ambitioner åt sidan för att möta sina djupare behov. Retreaten är för den som vill fördjupa sitt möte med sig själv, sitt sanna jag och sin livsväg just nu. I stillheten låter vi något ske på djupet i våra liv.

När en grupp möts för gemensam retreat kommer varje deltagare från sin särskilda vardagssituation med både sorger och glädjeämnen. Allt detta bär man med sig in i stillheten, och utifrån detta varierar det för var och en vad som under retreaten kommer att upplevas betydelsefullt. Man gör en gemensam resa tillsammans, samtidigt som alla gör sin personliga inre vandring utifrån sina behov och sin längtan.

”Retreat” betyder att dra sig tillbaka
I alla tider har människor sökt sig till avskilda platser som ger möjlighet till vila och eftertanke, stillhet och ro. I en kultur där aktivitet och effektivitet premieras, glömmer vi ofta det enkla och självklara: människans liv är en pendling mellan arbete och vila. För att kunna ge är det nödvändigt att ta emot. Att ge sig själv egen tid och egenkärlek att fylla på - är en viktig livsuppgift.

Vill du ge dig själv egen tid att möta dig själv och ditt sanna jag? Följ med på mitt Magiska Retreat, helgen 7-8 maj på vackra Sätra Brunn, utanför Sala, men härligt Spa.

Lyxa till det med egen tid – tid att bara vara i stillhet och tysthet, att lyssna in till själens signaler och din egen sanna röst. Njut av ett avslappnande retreat i rofylld miljö. 

På mitt Magiska Retreat får du möjlighet att komma bort från vardagen, varva ned och reflektera i en stillsam och lugn miljö. Genom att stänga av våra mobiltelefoner och vända vår uppmärksamhet inåt i meditation och andra sköna mindfulness aktiviteter, som kreativt skapande utan prestation, dans och rörelse i mindfulness samt vistelse i naturen, skapar vi förutsättningar för att uppleva en djup inre frid och glädje.

Med denna upplevelse återvänder du sedan till ditt dagliga liv med förnyad styrka och energi.

Begränsat antal platser. Boka tidigt pris med 500 kr rabatt till 31/3,
så passa på!

Varmt välkommen,
/Ingrid

Så här säger några av deltagarna från tidigare retreats:
- Så skönt att bara få vara och jobba med sig själv utifrån det kreativa. Höjdpunkter var den underbara frigörande dansen och målningen! Hanna

- Vilken kvalité! Bra inslag av miljömässig stimulans och påfyllnad, övning för personlig utveckling och möjlighet till avkoppling i spa! Kristina

- Perfekt tillfälle att både få egen tid och professionell vägledning i personlig utveckling med själslig inriktning. Mona

- Vi behöver alla ge oss tid för att stilla våra sinnen och detta är ett fantastiskt sätt att göra det på. Det bästa vara att bara få vara. Åsa

- Tack för två fantastiska dagar. Jag vill absolut rekommendera retreaten. Det var en så bra ”prova-på-lite-av-varje”-tillfälle och jag fick med sig många tankar och insikter hem. Yvonne

- Jätteroliga övningar och bra material. Tycker du är jättebra på det du gör, det märks verkligen att du tycker det är roligt. Jag tyckte det var jätteroligt och överraskande kul med den frigörande dansen och att måla i grupp var också väldigt kul. Charlotte

Du kanske också gillar...

Fem hälsofördelar med att gå på Spa, för ditt fysiska och psykiska ...

Sep 15, 2023

Att åka på retreat för att möta dig själv och ditt sanna jag

Sep 08, 2023

Är du nöjd eller bara bekväm? Ta dig ur din komfortzonen och utvecklas

Sep 01, 2023