Därför är dans så hälsosamt. Även för den som inte kan dansa

Mar 11, 2022

Jag läste en så intressant artikel i DN i helgen om hur dans är så hälsosamt för oss. Ingen nyhet för mig som dansat länge och sett de positiva effekterna.
Men så bra att det kommer forskning på detta, så vi även får bevis för den hälsosamma effekten.

Det går faktiskt att dansa bara med armarna
Man måste inte dansa på något speciellt sätt för att få ut hälsofördelarna av dans. Det går faktiskt att dansa bara med armarna, stående alldeles stilla, sittande på en stol eller liggande på en matta på golvet. Alla kan dansa på sitt sätt. Till och med att dansa i fantasin är välgörande. Alla kan dansa på sitt sätt, som vi brukar säga i den frigörande dansen.

Så här berättar Ingela som är med på min utbildning Möt dig själv och led dig själv, efter att hon dansat frigörande dans för första gången, förra veckan.
”Jag hade aldrig kunnat tänka mig att frigörande dans var något för mig. Jag har aldrig gillat dansarobic, (för svår koreografi) och min kropp, som är dubbelt stelopererad i nacken, har mest varit kinkig och gjort ont på sistone. Men Ingrid fick mig att våga ge dansen en chans och sen fick jag en alldeles fantastisk upplevelse! Jag fick dansa precis hur jag ville och jag fick uppleva rörelseglädje för första gången på flera år, fastän jag mest låg på en hög yogamttor och dansade i fantasin. Aldrig hade jag kunnat tro att dans i fantasin kunde ge så mycket glädje, nya insikter och positiva effekter på både kropp och sinne. Men så var det - våga ge dansen en chans du också! " 

Så fantastiskt att få höra, tack för att du delar din upplevelse. Att se Ingela stå alldeles stilla och röra på armarna till musik, i gemenskap med andra, lyssna in till sina känslor och sin kropp och ända in i själen. Nästan en andlig upplevelse och helt fantastiskt magiskt.

Dans är att ha kontakt, inte bara med mig själv, utan också med musiken och de andra som dansar. Och det har visat sig att dans har inslag av både flow och mindfulness. De komponenterna finns det mycket forskning om, som visar att de är viktiga för vår hälsa.

Detta gör att dansen blir ett sätt för oss att bli mer HEL; kropp, själ, tankar och känslor får vara med. När vi rör oss i mindfulness, tränar vi på den medvetna närvaron i varje andetag, varje rörelse, att lyssna inåt och bli mer uppmärksam.

Nedan kan du läsa mer om Julias forskning som är hämtad ur hennes bok
”Dancing Is the Best Medicine: The Science of How Moving To a Beat Is Good for Body, Brain, and Soul”. Som kom ut på engelska 2021. Jag läste en artikel i DN i helgen om hennes forskning och har sammanfattat den helt kort här nedan.

Dr Julia F Christensen är psykolog, neurolog och tidigare dansare. Hon studerade neurologi och psykologi i Spanien, Frankrike och England. Hon har fått såväl priser som stipendier för sin forskning. Nu forskar hon på Max Planck-institutet för empirisk estetik i Frankfurt.

Fler människor behöver förstå att kroppen och hjärnan hör ihop
– Fler människor behöver förstå att kroppen och hjärnan hör ihop, säger Julia F Christensen. Det kan vara därför dans har visat sig ha så många positiva effekter: eftersom man behöver använda båda samtidigt för att kunna dansa.

Här är några av de positiva hälsoeffekterna med dans.

1. Dans utvecklar hjärnan
Dans ger skydd mot att utveckla demens, mot att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, och får hjärnan att bilda nya kopplingar. På det sättet gynnar dansen neuroplasticitet, alltså hjärnans förmåga att utvecklas. Studier visar att neuroplasticitet påverkar vår förmåga att lösa problem, vårt minne, vår förmåga att göra flera saker samtidigt och att planera.

2. Dans bränner kalorier, sänker blodtrycket och vi sover bättre
Dans förbränner kalorier. Om pulsen går över 140 slag per minut, blir den alltså konditionsträning och forskning visar att dans sänker blodtrycket, särskilt hos människor med högt blodtryck och övervikt. Det finns även studier som visar att sömnen förbättras med dansen.

3. Dans är magi, åtminstone nästan
Men vad är det som gör att dans är så bra? Vad är biokemin bakom? Det finns teorier som säger att det beror på att dansen minskar inflammation i kroppen. Minskad inflammation minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdom.

4. Mänskligheten har dansen inbyggd i kroppen
Forskare tror att människorasen klarade sig så bra just för att vi dansade. Dans skapar gemenskap och grupper som hjälps åt klarar sig bättre. Vi vet att vår hjärna bara har förändrats marginellt de senaste 200 000 åren. Och går vi tillbaka till de tidigaste grottmålningarna så hittar vi vissa återkommande motiv: boskap, mat, familjer och dans. Det här är ett tecken på att dans är inbyggd i våra kroppar. 

5. Dans kan lindra din smärta
Forskning har visat att dans är särskilt bra för ryggen och för smärtproblematik. De mjuka sköna följsamma rörelserna aktiverar exakt de muskler som ger smärta i ländryggen. En annan studie visade minskad smärta av artros för en grupp som dansade regelbundet. Efter tre månader hade behovet av medicinering för den dansande gruppen minskat med nära hälften.

6. Dans kan ge dig en känsla av tillhörighet
Den moderna neurovetenskapen har hittat två mekanismer som kan förklara varför dans får människor att känna att de hör ihop. En är neurohormoner – om du har dansat ihop med någon får du höga nivåer av oxytocin. Nu förenklar jag förstås, men det är kortversionen. Den andra mekanismen är vad forskarna kallar ”corepresentation”. När vi dansar och din hjärna ser att jag dansar fattar den det. Men om vi rör oss i takt blir hjärnan lite konfunderad och den här delvisa överlappningen av två samtidiga filmer i hjärnan skapar en känsla av att du är en del av mig och jag är en del av dig. Och det här skulle kunna vara en neurokognitiv sak som får oss att känna oss närmare varandra efteråt.

Berätta gärna dina egna reflektioner, vad betyder dans för dig?

Önskar dig en skön helg, sätt på en låt och rör på kroppen på ditt sätt,
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Fem hälsofördelar med att gå på Spa, för ditt fysiska och psykiska ...

Sep 15, 2023

Att åka på retreat för att möta dig själv och ditt sanna jag

Sep 08, 2023

Är du nöjd eller bara bekväm? Ta dig ur din komfortzonen och utvecklas

Sep 01, 2023