Att vara närvarande i nuet är vägen till lycka

Oct 01, 2021

Det är i närvaro som vi kan höra vår inre röst, vår sanning. Om vi ständigt befinner oss i våra tankar, i dåtid eller framtid, är det inte så konstigt att vi inte vet vika vi egentligen är, hur vi mår eller vad vi vill. Men genom att stanna upp och bli mer närvarande kan vi lyssna inåt och höra vår inre sanna röst, som kan guida oss till det liv som är rätt för oss. 

Att stanna upp och tillbringa mer tid i närvaro för att bli mer medveten är grunden till allt. Vi föds till att vara närvarande, så vi kan komma tillbaka till att vara närvarande igen, även om vi glömt bort hur.

Det är också i närvaro som vi kan känna riktig lycka. Så genom att tillbringa mer tid i nuet kommer vi att känna mer lycka och meningsfullhet i livet. Vår viktigaste stund är alltid nu.
Tänk på när du är med ett litet barn som bara är i nuet, under promenaden så ser det daggmasken som krupit upp på trottoaren i regnet, de fantastiska löven som är alldeles orange, en len kastanj att plocka upp, en tokigt hund som skäller och en tant med en knarrande rullator. Allt är här och nu och allt är fantastiskt – precis som det är. Inga tankar på då eller sen. Att vara med små barn är en bra närvaroträning.

Du kan öva på närvaro på samma sätt i din vardag. Att verkligen vara närvarande och uppmärksam på det runtomkring dig. Utan att ha några tankar om det, bara observera och betrakta.
När du väntar på bussen, sitter på tunnelbanan, lagar mat, städar eller går till affären. Att inte ta upp mobilen och scrolla eller lyssna på något. Utan fokusera på det runt omkring dig. På naturen, vädret, dina sinnen, hur doftar det, vad ser du, hör du, vad känner du osv. Skönt att ta en liten paus och bara låta tankarna få vandra fritt – det är närvaro i nuet.

Några fler tips på närvaroträning:

Skaffa en kalender och planera din tid
När du får in alla dina aktiviteter i kalendern och det blir mer synligt, vad och när du ska göra dina olika saker, så är det lättare att kunna vara närvarande däremellan. Du slipper bli stressade eller orolig, för att du inte hinner med eller ska glömma bort. 

Andas
Att rikta vår uppmärksamhet på våra andetag gör att vi kommer till här och nu. Så när du märker att du är fast i dina tankar eller stressar för mycket. Sätt dig ner och fokusera på några djupa andetag, in och ut, i närvaro.

Meditation
Som vi har pratat om tidigare är meditation ett sätt att både stilla kroppen och tankarna en stund och att lyssna inåt. Att försöka få in meditation varje dag, är en bra början på närvaroträningen. Du kan göra meditationen stående, sittande, liggande eller i rörelse.

Meditation i rörelse
När jag håller på med frigörande dans, så är det närvaroträning i rörelse. Det är ett sätt att släppa tankarna för en stund och lyssna in till hur det känns i kroppen, att bli mer medvetet närvarande i kroppen. Dansen, rörelserna och musiken hjälper oss att ta oss från huvudet och ner i resten av kroppen.

Att vara i naturen
Naturens läkande kraft är en perfekt närvaroträning. När vi är i naturen med våra sinnen och verkligen upplever det runtomkring. Att kanske sätta dig på en stubbe eller sten och titta runt, se de vackra färgerna på alla löv, tag på den mjuka pinnen eller den taggiga kotten, att dofta in i den mjuka fuktiga mossan. 

Vara kreativ, utan prestation
Om vi har en hobby som vi gillar, där vi t ex sjunger, dansar, målar, skriver, bakar, lagar mat. Där vi för en stund kan släppa prestationen och bara ge oss hän i det kreativa flödet, att hamna i flow, när vi inte behöver ha koll på tid och rum, vi bara är i närvaron i det som skapas. Det är magiskt.

Medvetenhet
Att bli mer medveten var som sagt det första jag lärde mig när jag började jobba med mig själv. Att bli medveten om hur mitt beteendemönster såg ut. Hur mitt tankemönster såg ut, mina rutiner och vanor. Jag började helt enkelt kartlägga min vardag för att få bättre koll på hur jag och mitt mående fungerade. Därefter kunde jag hjälpa mig att få in nya bra vanor, som t ex olika sorters närvaroträning, för att ta en paus från prestation och tänkande emellanåt. Det var ett sätt att stilla mig, att ta mig från görandet och prestationen, till att bara vara, att tillåta mig att vara här och nu.

Är du sugen på att träna mer närvaro tillsammans med mig? 

Frigörande Dans, meditation i rörelse
Ännu finns det några platser kvar till höstens frigörande dans kurs, som startar på tisdag 5/10. Här tränar vi medveten närvaro och meditation i rörelse. Ingen prestation, alla kan dansa efter sin förmåga.

Magiskt Retreat, prova på fyra olika sorters närvaroträning
Eller vill du prova på alla mina metoder? Kom med på mitt Magiska Retreat helgen 23-24/10 i Sätra brunn. Ännu finns det några platser kvar. Boka tidigt priset med 500 kr rabatt till 4/10. 

Önskar dig en fortsatt skön höst, njut av nuet,
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Vad händer när det är tyst? Kanske kan du höra din egen inre röst, ...

Oct 22, 2021

Jag har skickat inspirationsbrev och bloggat i 1 helt år idag! Det...

Oct 15, 2021

Hur kan jag höra min själ? Det händer när du vilar

Oct 08, 2021