Odling är bra för ditt välmående, både fysiskt och psykiskt.

Apr 28, 2023
Odling är mindfulness för ökat välmående, fysiskt och psykiskt

Att vara i trädgården och att odla är medicin för både kropp och själ. Visste du att odling ökar både ditt fysiska och psykiska välmående?

Jag älskar den här tiden på året. Ljuset och värmen är äntligen på väg, efter vinterns dvala är det som om hela kroppen och systemet spritter ut i liv igen.

Nu är det äntligen dags att sätta frön och förkultivera, driva upp små plantor, som sedan ska sättas ut i landet, när det är tillräckligt varmt ute.

Jag älskar att vara ute i naturen, i trädgården och att odla i jordens mylla. Det började redan när jag var barn och vi odlade på vårt sommarställe. Vi hade ett trädgårdsland där vi odlade potatis, grönsaker, sallad och blommor. Jag lärde mig gräva, kratta, så, plantera och vattna. Det var inte speciellt avancerat, men tillräckligt för att vi skulle vara självförsörjande under sommaren.

Varför är odling bra mindfulness träning?
Att vara där i odlingen, att känna den varma jorden med händerna, dofta på den fuktiga myllan, se de små fröna som utvecklas till små gröna plantor genom solen och värmens försorg. Att vara i nuet och använda sinnena, att träna min uppmärksamhet på här och nu varje dag, på de små framstegen som sker. Tillsätta lite vatten, lufta, sköta om, en omsorg om något som växer och utvecklas, det är fint och det känns meningsfullt. Att få sätta ett frö i jorden och sedan följa hur fröet gror och blir till en planta som sedan ger skörd. Det är så vackert allting, som livet.

När ska man förodla?
Själv sätter jag frön nu, som vi sedan planterar ut i trädgårdslandet, främst på landet i Norberg, men även i odlingsbäddar här i stan. Även du som har balkong eller en balkonglåda utanför fönstret, kan odla sin egen lilla kryddträdgård. Tänk vad härligt att ha en låda utanför köksfönstret med t ex lite basilika, persilja, oregano, timjan eller rosmarin. Då kan du bara sträcka dig ut och plocka lite egna färska kryddor till en egen dressing och göra din egen örtvinägrett. 

De frön jag sätter nu, som ska förodlas och planteras ut när det blir tillräckligt varmt, är majs, grönkål, kålrabbi, squash, bladselleri, purjolök och butternut pumpa.
Vi planterar ut dom i landen i mitten på maj samtidigt som vi planerat potatis, lök och jordärtskocka direkt i landen. Samtidigt direktsår vi andra frön, de som växer snabbt och kan skördas under sommaren, utan att behöva förodlas. Det är t ex grönsaker som morot, rödbeta, rädisor, salladslök samt olika typer av sallad, spenat, mangold, dill och persilja. Samt ärtor och bönor. I växthuset har vi sådant som kräver lite extra värme, som t ex tomater, gurka, paprika och chilli.

Idag har vi ett stort trädgårdsland, odlingsbäddar och ett litet växthus, vid vårt fritidshus. Vårt hus ligger i Norberg i Västmanland och då behöver rätt mycket förodlas, för att kunna planteras ut senare under våren. Nu har den perioden startat!
Hela vardagsrummet och det inglasade uterummet här hemma, är snart fyllt av små krukor fyllda med jord och olika frön. För mig är det en mindfulness aktivitet, att fokusera tankarna på här och nu, när jag planterar, vattnar och sköter om plantorna. Det känns roligt och meningsfullt att få följa de små fröna, som blir till plantor och sen ger skörd under sommaren och hösten. Tänk så mycket godare, nyttigare och billigare det är att äta hemodlat.

Att rensa ogräs är mindfulness
Jag är i naturen, nära jorden i landet, och samtidigt som jag rensar landet med händerna i myllan, så rensar jag tankarna. Ett ogräs och en tanke i taget.
Det känns också skönt att jag ser ett direkt resultat av mitt arbete, landet blir rent och plantorna får mer utrymme att växa sig stora. När vi odlar tvingas hjärnan fokusera på det som sker just nu och tankarna på annat skingras och ger hjärnan en välbehövlig paus under odlingsaktiviteterna. Att vara nära naturen är något som också är naturligt för oss människor. 

Att odla växter i en trädgård eller i krukor gör att vi människor mår bra
Det ger en känsla av välbefinnande av att ha ”skapat” något i ett odlingsprojekt, men det finns faktiskt även forskningsrapporter som visar de positiva hälsoeffekterna av att odla. Både odling i krukor inomhus, på balkongen eller i trädgård ger positiva effekter. Krukodling ger kanske inte lika stora motionseffekter men i övrigt kan man uppnå samma positiva effekter som vid trädgårdsodling. Att ha ett litet stycke natur inomhus eller på balkongen skänker ro, glädje och trivsel i alla hem.

Odla och äta, närodlat, pinfärskt och vegetariskt
Tänk sedan den varma sommardagen, när det är dags att gå ut och skörda din egen sallad, grönsaker eller potatis. Årets första färskpotatis till midsommar, som bara smälter i munnen, med en klick smör på. Det är så gott. Finns det något mer underbart än hemodlat, pinfärskt och krispigt.
Vårt eget odlande har också fått mig mer intresserad av att äta mer grönt och att tillaga mer vegetariska rätter. Även det känns som en extra lyx och bra för vårt välmående. En positiv bieffekt av att gilla odland helt enkelt. Att även ta hand om allt du skördar i trädgården

Varför är det bra att odla, för vårt fysiska och psykiska välmående?
Idag vet vi att odla i trädgården är mycket hälsosamt. Inte bara för slutresultatet, att vi får nyttiga egenodlade grönsaker. Utan att själva odlandet är hälsosamt.

Det finns till och med en terapiform, som heter Trädgårdsterapi, utvecklad hos Lantbruksuniversitetet i Alnarp. Där det handlar om att mobilisera människans självläkande krafter, ge ökad självkänsla och en känsla av meningsfullhet, genom trädgården och odlandet. Man använder olika metoder, både psykologiska insatser och kroppsliga aktiviteter i en miljö̈ där man tar hjälp av naturen.

Trädgårdsterapi är ofta en behandlingsform för utmattade och deprimerade. De kan vara högpresterande personer som är vana att vara duktiga. Som behöver släppa prestation och görande och istället bara vara nära naturen i nuet.
Däremot passar det inte alltid så bra att vara i köksträdgården, där de kan se sig själva arbeta, vara ”duktiga” och rensa ogräs. Då kan det bli en stressfaktor över odlingen. Så det är inte vad de behöver. Då ska de istället söka sig till en mycket vildare och kravlös del av trädgården, där de lär sig att bara vara och existera utan att prestera. För dem är det en väg tillbaka att tillåta sig själva att BARA VILA.
I trädgården finns gott om platser där man kan smita iväg och BARA VARA.

Jag tänker att det är viktigt även för mig, att odlingen ska kännas kravlös och lustfylld. Så att jag inte blir stressad av att det är för mycket att ta hand om, vattna, rensa och vårda. Odlingen behöver, som allt annat i livet, vara på en lagom och balanserad nivå, för att den ska ge njutning.

Det finns många studier kring vad som gör trädgårdsterapin effektiv. En är att naturen gör oss väldigt avstressade. Vi får mer solljus, mer fysisk aktivitet och sover bättre. Här kommer några av effekterna:

Här är 7 bevis för trädgårdens läkande kraft:

  1. Stressen minskar
    30 minuters trädgårdsarbete om dagen lindrar stress mer effektivt än andra avkopplande aktiviteter, som att läsa en bok. Halterna av stresshormonet kortisol sjunker mätbart, visar studier.
  2. Vardagsmotion
    Du kan bränna upp till 250 kalorier i timmen på lite tyngre trädgårdsarbete, som att gräva, räfsa, kratta osv. Musklerna stärks, i armar, rygg och ben. Kom ihåg att värma upp, tag pauser och stretcha, så att du inte överbelastar kroppen.
  3. Jordbaciller stärker immunsystemet
    Förutom att utevistelsen i solen ger ett maximalt D-vitaminupptag, finns ännu en immunstärkande faktor – jordbakterien Mycobacterium vaccae. Den lindrar allt från allergi och förkylningar till depression.
  4. Minskad risk för hjärtsjukdom
    En svensk studie visar att regelbundet trädgårdsarbete minskar risken för stroke och hjärtattack med 30 procent för människor över 60 år. Vardagsmotion och minskad stress är två friskfaktorer.
  5. Psykiskt välmående
    Många studier, bl a vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, visar på snabbare tillfrisknande vid depression och utmattning med grön rehabilitering. Grönskan, stillheten, skönheten och det fysiska arbetet är några orsaker.
  6. Nyttigare mat
    Om du sommartid kan skörda dina egna kryddor, tomater, grönsaker, sallader så får du ett kraftfullt tillskott av vitaminer, mineraler och antioxidanter.
  7. Minskar risken för demens
    Dagligt trädgårdsarbete kan minska risken för Alzheimers och annan demens med upp till 36 %. Det visar en studie i Australien med nära 3.000 äldre som följts i 16 år och där man har granskat en mängd faktorer.

Vill du också komma igång och odla?
Det är inte speciellt svårt att komma igång med att odla, bara du är villig att avsätta lite tid för det och omsorgsfullt sköta om dina små frön och plantor. Kanske avsätta en stund varje kväll, istället för att se på tv eller på mobilen.
Skaffa bra jord, några bra krukor och lättsådda frön så är det enkelt att komma igång. Fyll krukorna med såjord eller planteringsjord, plantera dina frön enligt vad som står på fröpåsen, vattna och ställ soligt och varmt inomhus till att börja med. Testa gärna att så grönkål eller squash, det är lättodlat både inne och även när du planerar ut, kräver dock lite utrymme i landet, när de växer och bli stora. Dessutom är det hur nyttigt som helst att äta såklart, fyllda av hälsosamma vitaminer och mineraler.

Vill du så direkt ute, så börja med sallad, direkt från frön, hur enkelt som helst, finns massor av sorter, mina favoriter är; plocksallad, romansallad, rucola, spenat och mangold. Hur enkelt som helst, på balkongen, i odlingslådan eller trädgårdslandet.

Kolla bara upp vilken odlingszon du bor i, det är ju lite skillnad i klimatet i Skåne eller i Norrland, så att du vet när du kan börja odla. Det är ett härligt sätt att träna närvaro, att ta hand om dina frön och plantor, att njuta och glädjas av allt som växer och utvecklas. Så prova på att så lite frön nu under våren, så kan du plantera ute i sommar och skörda till hösten.

Hälsosamt, på alla sätt och välgörande för hela vårt system; kropp & själ, tankar & känslor, får vara med i odlingen.

Hör gärna av dig och berätta hur det går och vad du har för odlingsfavoriter.
Jag återkommer med min odlingsrapport lite längre fram.

Önskar dig lycka till med odlingen och samtidigt ditt ökade välmående,

Trevlig helg, nu ska jag ut och vattna lite!
/Ingrid

Är du nyfiken på hur du kan öka ditt välmående?
Under rehabiliteringen med Trädgårdsterapi som Alnarp erbjuder ingår inte bara trädgårdsskötsel utan även mindfulnessövningar, bild- och kreativa övningar, promenader, gruppsamtal samt psykologsamtal. Att det inte finns krav på prestation är viktigt. Jag tycker verkligen om den här behandlingsmetoden. Den kombinerar så många olika saker som vi människor mår bra av, som att ge uppmärksamhet åt kroppen, alla sinnena, tankarna, känslorna och själen.

Faktiskt liknar det de metoder jag själv använder på mina kurser i personlig utveckling, för att uppnå mer balans; att måla kravlöst, att meditera och dansa och röra sig i mindfulness och vara ute i naturen och promenera i stillhet och uppleva naturen med alla sina sinnen.

Var med på min Kreativa Sommarkurs 29/6-2/7
Om du är nyfiken på att veta mer om hur du kan öka ditt välmående, t ex på min Kreativa Sommarkurs, läs mer på min hemsida här: www.ingridthorngren.se/sommarkurs 

Välkommen,
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024