Att lyssna in till själen, din inre vägledning

Aug 11, 2023

Att lyssna inåt och följa sin själ. Vad längtar du efter?

Jag tänker att vi människor består av fyra delar och under de senaste veckorna har jag pratat om vår viktiga kropp, våra tankar och våra känslor. Idag kommer jag prata om vår fjärde del, nämligen vår själ. För mig skapar dessa fyra delar en helhet och ju mer vi förstår hur de fungerar och hänger ihop, desto mer kan vi lära oss att hantera oss själv och göra kloka val för att öka vårt välmående och vår balans i livet.

Själen är vår essens, vår innersta kärna. Som ett ekollon, som har vårt livs syfte inom sig, som vet varför vi är här. Jag tänker att vår själ redan vet allt om oss. Vi behöver bara lära oss att lyssna.

I mitt liv har det varit så flera gånger, att själen har puttat mig i en annan riktning än vad jag själv tänkt. Just där och då hade jag ingen aning. Men nu i efterhand kan jag förstå själens syfte.

Ett exempel är när jag var ung, då var mitt stora intresse och min passion att dansa, jag dansade varje dag efter skolan i grundskolan och gymnasiet. Jag hade som dröm att söka in på Danshögskolan efter gymnasiet och bli danslärare. Men sista året i gymnasiet var jag i alperna på sportlovet och åker slalom och vad händer? Jo, jag är med om en skidolycka och ”bryter” knät, där jag sliter av främre korsband, yttre ledband och förstör menisken. Vilket gör att mitt knä blir väldigt ostabilt och jag inte kan ha dans som ett yrke längre. Frågan är om det var själen som ville att mitt liv skulle ta en annan riktning? Så här i efter hand kan jag tänka att det var det.

Vad skulle jag göra nu då, nu när jag inte kunde jobba med dansen? Jo, jag började på Ekonomlinjen på Stockholms universitet och blev civilekonom. Inspirerad av min pappa, som också var ekonom. Men, jag var inte så värst intresserad av ekonomi egentligen, så när vi skulle välja specialisering och inriktning, så var jag inte intresserad av redovisning, finansiering, marknadsföring eller management. Men då fanns det en inriktning som hette ”småföretagsekonomi” som innebar att man lärde sig lite av varje, just för att kunna vara småföretagare, den inriktningen valde jag. Inte för att jag hade någon som helst tanke på att bli småföretagare då, utan för att det var en bra allmänbildning och man lärde sig många olika saker.

Men tänk om det var det själen som redan då visste att jag 20 år senare skulle bli småföretagare? Jag vet inte, man jag kan nu i efterhand tänka mig att det var så. Att det inte finns någon slump. Utan det finns en mening med allt som sker. Varför vi är med om olika saker eller varför olika saker händer oss. För att vi ska lära oss och utvecklas.

Ca 20 år efter jag var med om skidolyckan, hittade jag tillbaka till dansen i mitt liv igen, när jag provade på Frigörande dans för första gången och senare utbildade mig till frigörande dans pedagog. Idag jobbar jag som danslärare, som en del av min verksamhet. Den fria dansen är en av de minfulness metoder jag använder i det personliga utvecklingsarbetet, som idag är min livsuppgift.

Den danske livsfilosofen Sören Kirkegaard sa att ”livet måste levas framlänges, men kan endast förstås baklänges”. Dvs det är inte förrän i efterhand vi kan förstå, vad det var som vi skulle lära oss av det som hände.

Vem är jag, vad vill jag, vad är mitt syfte?
Viktiga frågor. Men de flesta av oss har bara lärt oss att lyssna på våra tankar, inte på vår själ. Själen ”pratar” med oss hela tiden, men vi behöver träna på att lyssna, för att höra vad den vill säga oss.

Oprah Winfrey sa en gång: ”Livet viskar till oss hela tiden. Om vi lyssnar, så behöver livet inte skrika”. Jag tänker att livet, det är själen. Ni vet om vi inte lyssnar på själens röst och våra egna signaler, utan kör över oss själva på någon nivå, så behöver själen skrika till slut. Det kan vara att vi bara lyssna på våra tankar, vi hör bara vårt ego, som vill att vi ska prestera ännu mer och aldrig blir nöjd. Eller vi lyssna på våra känslor och är kanske kvar i relationer som inte gynnar oss, vilket dränerar oss och får oss att må dåligt.

Till slut får vi kroppsliga fysiska symptom, när vi inte har lyssnat till vår själ, dvs oss själva. Då är det själens sista utväg att ”prata” med oss, när vi inte lyssnat på oss själva, utan bara på våra tankar eller våra känslor. En del får fysiska symptom, som ont i magen, ryggen, axlarna, migrän, till den berömda väggen av utmattning eller att gå in i ett beroende för att slippa lyssna. Det här är olika sätt som livet eller själen kan skrika på oss och göra oss uppmärksamma på att något är fel och vi är på väg åt fel håll.

Frågan är om vi måste få en sjukdom, gå in i väggen, bli utmattad eller deprimerad, för att lära sig att lyssna till sig själv? Såklart är det inte så.
Men tyvärr är det så för en del, att det är först när vi har blivit utmattade, utvecklat ett beroende eller fått fysiska symptom, som vi stannar upp och blir medvetna om, att det sätt vi lever inte gynnar oss och att vi verkligen behöver en förändring. I backspegeln kan vi se att vi kanske behövt det länge, men vi har inte lyssnat.

Livet - själen skriker 
Vi har kört på i vårt ekorrhjul, för det är en vana. Även om vi inte mår bra, så är det ingen ansträngning, för vi är vana vid att ha det så, det är en vana. Att göra en förändring kräver en ansträngning, vi behöver tänka och göra annorlunda och det känns ofta läskigt. Egot blir rädd, det är bekvämare att vara kvar i komfortzonen, där vi är trygga och vet hur vi har det. Även om vi inte mår bra där.

Lyssna in till din själ
Men när vi nu är medvetna om att det finns en själ och att vi kan lyssna på den, så kan vi träna på att lyssna in till den och dess subtila signaler. Det är den som talar om, att vi är på rätt väg eller inte. Om vi börjar köra åt fel håll, så kan det vara så att det inte blir som vi tänkt oss. Vi kanske förlorar jobbet, partnern, vi får inte jobbet vi vill ha eller kommer inte in på den skola vi sökt in till. Allt detta tänker jag är själens sätt, att putta oss i en annan riktning. Det var inte meningen. Vi är värda något bättre eller något annat. Vi kanske inte förstår det just då det händer. Utan först i efterhand.

Men det finns alltid något att lära i det som sker.
Men vi behöver träna på att ha tillit till det som händer, även om vi inte vet vart det leder. Ofta är vi vår egen värsta fiende genom att tänka, ifrågasätta och vara emot det som sker. Men då är det vårt ego och vår rädsla som styr oss. Känn dina känslor, dina rädslor och reflektera över varför de kommer. Men låt dom inte styra över dig. Du har alltid ett val. Nuförtiden är det viktigt för mig att stilla mig och lyssna inåt.

Förr i tiden kunde jag bara köra på i 180, jag ville mycket och hade höga krav och förväntningar på mig själv, jag ville prestera och leverera. Jag körde på i ekorrhjulet. Tills jag körde av vägen, då jag insåg att jag hade ”jobbat” bort mig själv, den jag var och vad jag tyckte var roligt. Där började min resa på att bli mer uppmärksam. Jag har fortfarande en hög energinivå och förmåga att skapa mycket resultat.

Men nuförtiden vet jag att det är viktigt att ta mig tid för vila, återhämtning, reflektion och att lyssna inåt. För att lyssna in till mig själv och stämma av att jag är på rätt väg. Jag skulle säga att jag idag, efter många års träning, är mycket intuitiv, att jag direkt kan känna av om jag är på rätt väg eller inte. Att jag har etablerat en god kontakt med mitt inre, min själ, min intuition.

Hur kan du träna upp din kontakt med själen?
Men hur gör du för att lyssna på själen, intuitionen och magkänslan? Har vi bara varit upptagna med våra tankar eller känslor eller att lyssna in och serva andras behov, så har vi aldrig varit där i kontakt med vårt inre. Om vi inte har stannat upp och lyssnat inåt, kan vi inte räkna med att automatisk ha en stark koppling till vår intuition och vår själ. Om vi känner att vi tappat den kontakten är det något som behöver övas upp och det gör vi genom att just stanna upp och lyssna inåt.

Vi har alla svaren inom oss, men vi måste ge svaren en chans att komma fram. För din intuition hittar du inte i oro, ångest, stress och rädsla, utan du känner den när du är lugn och närvarande. Det handlar om att tillbringa tid med ditt inre.

Motorvägen hem till ditt sanna jag
Alla mina mindfulnessmetoder som jag använder, är motorvägen hem till din själ, ditt själv och ditt sanna jag. Att meditera, vara i naturen, vila, dansa, andas, vara kreativ utan prestation och att skriva och reflektera. Det är metoder för att lyssna hem till dig själv. När du hör den svaga rösten och känner den subtila känslan, är jag på rätt väg? Det händer när du vilar, när du är närvarande i nuet, när du kan tillåta dig att bara vara en stund. Utan yttre intryck, utan prestation.

Bara sitta still och gör ingenting en sund.
Det är då du kan möta dig själv och höra din själ. Här finns svaren på vad som är rätt för dig, vad du längtar efter, vad du behöver och vad som är meningsfullt för dig. Ett viktigt steg i att lära känna sig själv på en djupare nivå, för att leva ditt bästa liv, inifrån och ut. Ingen annan vet vad som är rätt för dig.

Det är omöjligt att höra själen om du inte är tyst med dig själv. Därför är mitt bästa tips för att få kontakt med själen att stilla dig, att dra sig undan från alla yttre intryck en stund och istället lyssna inåt. Där inom dig, finns de rätta svaren, från din själ.

Önskar dig lycka till att lyssna in till dig själv, din sanning och din själ 🧘‍♀️.

Lyssna in till dagens Podd:
39. Att lyssna in till själen, din inre vägledning.

Så tills vi hörs igen, ta hand om dig och din bästa vän, dig själv ❤️.
Hej så länge.
/Ingrid

Vad längtar du efter i höst och vad behöver du för att ta hand om dig själv och ditt eget välmående på bästa sätt? 

Jag vill redan nu berätta att min Signaturkurs online Möt dig själv och lev ditt liv, 10 steg till mer självmedkänsla och balans, startar den 15/9 igen. 
I onliekursen lär du dig, hur du under 10 veckor tar hand om din fysiska kropp, dina tankar, dina känslor och din själ på bästa sätt.

Är du nyfiken på att jobba med mig och lära dig mer om hur du kan öka ditt eget välmående på bästa sätt?
Ställ dig på väntelistan redan nu, så får du en fin bonus om du är intresserad av kursen, när den öppnar för anmälan i höst! 

Jag vill läsa mer om onlinekursen och ställa mig på väntelistan HÄR!

Önskar dig en fortsatt skön sommar och njut av nuet 🌸☀️💦! Men planera för framtiden - det är du värd. Framgång är ingen slump. Det kommer till de som planerar för det.  

Jag ser fram emot att mötas.
/Ingrid

 

Du kanske också gillar...

Fem hälsofördelar med att gå på Spa, för ditt fysiska och psykiska ...

Sep 15, 2023

Att åka på retreat för att möta dig själv och ditt sanna jag

Sep 08, 2023

Är du nöjd eller bara bekväm? Ta dig ur din komfortzonen och utvecklas

Sep 01, 2023