Att åka på retreat är ett sätt att dra sig undan, stilla sig och lyssna inåt och få fatt i sin egen sanning, vad du innerst inne längtar efter.

Apr 01, 2022

När vi åker på retreat får vi möjlighet att komma bort från vardagen, varva ned och reflektera i en stillsam och lugn miljö. Genom att minska våra distraktioner och vända vår uppmärksamhet inåt i t ex meditation, skapar vi förutsättningar för att uppleva en djup inre frid. Innebörden av ordet retreat i det svenska språket är helt enkelt att byta miljö och att komma ifrån vardagen.

Vad är syftet med en retreat?
Tanken är att dra sig undan för en tid och uppleva stillhet och att lyssna inåt.
I det dagliga livet är vi vana att hela tiden prata med andra, både via tal, sms, sociala medier och telefon. Vi formulerar vilka vi är, vad vi känner och tänker i kommunikationen med andra. På en stilla retreat låter vi den inre rösten komma till tals.

Beslutsångest, grubblerier och förvirring kan lätta om man lär sig att släppa taget om dem. Under en retreat får man ofta en klarhet i vem man är och även i vad man vill. Ett tillfälle att möta dig själv och ditt sanna jag.

För många är en retreat en avslappning och vila, men framför allt att lyssna inåt, att tydligare se sig själv, sitt liv, sina mönster och därigenom verkligheten som den är.

Syftet är det som kallas vipassana alltså insikt i sanningen, sin egen sanning och vad du innerst inne längtar efter, vill och behöver. Vipassana är en huvudkategori av meditationsövningar som sägs härstamma från Buddha och lär ha utövats i 2 500 år. Det kan sägas göra oss mer hela som människor. Vi tränar på ett tillstånd av stilla koncentration, att lär oss rensa tankarna och att under meditationen kunna uppnå tillståndet av djupt lugn.

Är du nyfiken på att åka på retreat? Följ med mig på vårens skönaste retreat
7-8 maj, Möt dig själv och ditt sanna jag!

Har du ingen möjlighet att åka på Retreat just nu?
Skapa ditt eget hemmaretreat!

Ofta är min veckor fullspäckade av program både på dagar och kvällar och även lördagarna brukar vara fulla av aktiviteter, när vi ska handla, uträtta ärenden, umgås med andra osv.

Jag brukar därför planera in mina mindfulness aktiviteter på söndagar. Det är min dag för att ta det lugnt och återhämta mig. Då vill jag inte ha så mycket program inplanerat, utan mest umgås lugnt och stilla med min familj. Att vara ute i naturen eller trädgården, läsa en bok, simma eller ta ett bad, promenera, sitta på ett café och dricka en god kaffe eller på en parkbänk och titta på de som passerar, läsa en bok eller tidning, sjunga, dansa eller lyssna på musik, laga mat tillsammans i närvaro, måla, rita, skriva, reflektera, yoga, stretcha eller meditera. Kanske till och med ta en tupplur på soffan.

Jag avslutar alltid mina söndagar med att göra en veckoreflektion över veckan som varit och planera veckan som kommer. Det hjälper mig att behålla en bra balans över tid.

Önskar dig en skön helg!
Kanske testa ett hemmaretreat på söndag?
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Från Att Göra till att Bara Vara - så här gör du!

Jun 21, 2024

Vad en daglig promenad gör för ditt välmående

Jun 14, 2024

Skrivande ökar ditt välmående och din personliga utveckling

Jun 07, 2024