Så tar du dig från julstress till julefrid, 7 praktiska tips att hantera stress och njuta mer

Dec 01, 2023

Så tar du dig från julstress till julefrid. Praktiska tips för att hantera stress och njuta mer av den fantastiska juletiden.

Idag är det första december och adventstiden har inletts och det finns många tillfällen att både glädjas och njuta fram till jul. Men för många blir det lätt en lång sträcka av stress, måsten och borden ända fram till jul.

Så idag vill jag dela med mig av mina bästa tips om hur du kan slippa stress och istället njuta mer av en skön december och juletid.

Julstress
De allra flesta ser fram emot julen med glädje och förväntan. Vi drömmer om ledighet och vila, umgänge och god mat och dryck. Men ofta har vi en bild av hur det ska bli, som sedan stämmer dåligt överens med hur det blir i verkliga livet. När förväntningar och verklighet krockar riskerar vi att bli besvikna. Vi vill så mycket, har höga förväntningar på oss själva och andra och sedan blir det kanske inte som vi tänkt.

Prestationshets
Den perfekta hemmafrun från 50-talet, känns avlägsen – utom kanske just på julen. För den som har jobb, familj, barn och föräldrar att ta hand om, är det helt orimligt att servera en massa hemlagad julmat. Dessutom ska det bakas, dekoreras, ljusslingorna och adventsljusstakarna ska upp, julpyssel, storstädning, tvätta fönster och glögginbjudningar ska administreras. Ofta samtidigt som det är högtryck på jobbet med allt som ska vara klart innan jul och förkylningssäsong.

Vintertrötthet
Samtidigt som många som upplever ökad trötthet och håglöshet under den här mörka årstiden. Kom ihåg att äta D-vitamin varje dag och vara ute mitt på dagen om du har möjlighet och se dagsljuset, det hjälper oss.

Vad blir vi lyckliga av egentligen?
Ibland kan vi bli stressade av alla julklappar som ska tänkas ut, hittas och köpas in. Maten som ska handlar och lagas, julkorten som ska skrivas och bjudningar som ska genomföras.
Men lyckoforskningen har visat att det är helt andra saker som leder till verklig lycka. Tre faktorer som leder till lycka är tacksamhet, som har att göra med att glädjas över det jag har, att få göra gott för andra, dvs att få bidra och att känna gemenskap med andra.

Tid tillsammans i närvaro
Det viktiga för barnen och för oss alla tänker jag, är att få spendera tid tillsammans, utan stress, press och hets. Att få tid att umgås och skapa gemensamma minnen. Att så gott det går vara lugn, harmonisk och närvarande, så att du kan njuta av nuet och juletiden fullt ut.

Några små tips på vägen:
• Kom överens med släkten om att strunta helt i julklappar till de vuxna (eller ge något symboliskt.) Själva brukar vi ha ett julklappsspel där alla bidrar med 2 julklappar var om ca 60-80 kronor som vi sedan spelar om. Det blir en rolig stund och inte så dyrbart
• Vill du ändå ge något, ge en upplevelse att göra något tillsammans.
Till kusinbarnen i familjen, ger vi inte längre leksaker, utan julklappen är en
”kusindag" tillsammans, där vi både barn och vuxna gör något roligt tillsammans, det blir ett fint minne.
• Ge barnen EN eller några få fina julklappar som de verkligen vill ha och längtat efter och inte ett berg av leksaker
• Bjud på din tid - ta ut lite extra ledighet om du har möjlighet och var tillsammans med barn, barnbarn, familj, släkt och vänner

Här är några av mina egna favoriter för att njuta av juletiden:
1) Egna juldekorationer
Att göra egna juldekorationer av naturmaterial är härligt. I helgen som var, träffades vi ett tjejgäng och gjorde julplanteringar och julkransar. Vi hade plockat mossa, grenar, kottar, kvistar mm i vår skog och alla fick ta med sig en egen skål. Att använda sinnena och dofta på mossan, känna på kottarna och se hur fint det blir. Det är njutning i nuet. När vi kan släppa prestationen och istället njuta av att se det vi gör växa fram. Fint att skapa något kreativt tillsammans, som vi också kan njuta av fram till jul.
2) Baka och njut av alla sinnen
Även att baka eller laga mat är en bra träning i mindfulness. När jag kan vara helt närvarande i händerna som knådar den mjuka degen, dofta på den underbara saffransdoften som sprider sig i köket och sedan smaka de fluffiga bullarna med en kopp glögg, russin och mandlar och julmusik i högtalarna. Wow, jag älskar julen, det finns så mycket att njuta av för alla sinnen!
3) Träna mindfulness, att meditera, andas och promenera i naturen
Den bästa och enklaste stresshanteringen är annars att meditera, djupandas och röra kroppen eller ta en promenad i naturen. Det gör att vi släpper allt annat för en stund, vi får vara för oss själva och stillar tankarna och kroppen.

Här är 7 praktiska tips för att ambitiösa kvinnor som vill njuta mer av julen utan överdriven stress:
1. Planera i förväg: Skapa en realistisk plan för julen redan nu. Lista de uppgifter som behöver göras och fördela dem över tid för att undvika sista minuten-panik. Att ha en tydlig plan skapar struktur och minskar stressen. Då kan du också njuta lättare av varje sak, när du vet att du har en plan och kommer hinna med var sak över tid.
2. Sätt gränser: Lär dig att säga nej till överflödiga aktiviteter. Ofta är det mycket bjudningar och aktiviteter som vi vill göra och som är roliga. Men även det roliga kan lätt bli för mycket. Så det är viktigt att sätta tydliga gränser för att undvika att det blir för mycket och stressigt. Lagom är bäst som vanligt och att prioritera det som verkligen är mest meningsfullt för dig och din familj.
3. Delegera uppgifter: Du behöver inte göra allt själv. Verkligen viktigt för oss kvinnor som lätt blir projektledaren i familjen. Det går att släppa kontrollen och delegera uppgifter till andra i familjen eller vänner. Det kan vara att be om hjälp med att handla, laga mat, städa eller andra förberedelser.
4. Förenkla matplaneringen: Gör julmaten enklare genom att planera vad som är den viktigaste julmaten för just dig och din familj, du behöver kanske inte ett dignande julbord. Fundera på vad som går att laga i förtid, så att det inte blir stressigt på slutet. Eller kanske kan ni ha knytkalas och alla som kommer tar med något till julbordet.
5. Prioritera din egenvård: Glöm inte bort att ta hand om dig själv. Julen handlar om generositet, men det inkluderar också att vara generös mot dig själv. Hitta tid för avkoppling och den viktiga egenvården, vare sig det är genom en lugn promenad, ett varmt bad eller en stund med en bra bok.
6. Handla i Förväg: Undvik den sista-minuten shoppingstressen genom att handla i förväg. Gör en lista över presenter och mat och försök att köpa dem i god tid för att undvika trängsel och stress på slutet.
7. Skapa enkla traditioner: Traditioner är viktiga, men de behöver inte vara komplicerade. Skapa enkla och meningsfulla traditioner som passar dig. Det kan vara att baka en viss sorts julkakor, titta på favorit julfilmen eller besöka en julmarknad.

Julen är en tid för att njuta av varandras sällskap och sprida glädje. Genom att följa dessa tips kan kvinnor skapa en mer avkopplande och njutbar julhelg utan att offra glädjen och magin i högtiden.

Så sist men inte minst, se till att NJUTA av den här tiden. Ta dig tid till att umgås med nära och kära. Baka, se på julfilmer, lägg pussel och spela spel, pyssla tillsammans.

Gå ut och ta en avkopplande promenad eller kanske åka skridskor, skidor eller pulka om det är möjligt där du bor. Julen passerar så snabbt, så det gäller att passa på att njuta av den NU när den är här.

För dig som ändå känner av julstressen och vill fokusera på dig själv och ditt välmående så här i juletider.
Passa på att gå min Prova på kurs i Mindfulness – 5 enkla steg till mer balans i livet.
Här får du träna mindfulness tillsammans med mig Jag har gjort en enkel Prova på kurs i Mindfulness Det är en onlinekurs, där du i lugn och ro tittar på mina videofilmer, lyssnar på mina meditationer som ljudfiler och jag lär dig hur du mediterar, andas och använder kroppen samt naturen och sinnena för att skap mer balans i ditt livet.
Läs mer på min hemsida eller klicka på här: https://www.ingridthorngren.se/5-steg-till-mer-balans-i-livet
Kanske är det den bästa julklappen till dig själv? Köp kursen nu och träna mindfulness med mig fram till jul. Jag ser fram emot att möta dig!

Jag önskar dig nu en riktigt skön och njutbar december 🤶🎄❄️.

Jag ser fram emot att mötas i prova på kursen.
Tag hand om dig och din bästa vän - dig själv ❤️!
Hej så länge,
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Om unga, motivation, självacceptans och viljans kraft för att nå si...

Mar 01, 2024

Stilla dig med en guidad meditation 🧘‍♀️ en dansdag 💃 eller ett mag...

Feb 23, 2024

Hur skapar du mer självkärlek i ditt liv?

Feb 16, 2024