25. Om att våga säga nej och sätta gränser

I dagens avsnitt av Balans i livet podden, pratar jag om det svåra, men viktiga med gränssättning och att våga säga nej till andra.

Ofta är vi rädda för hur andra ska reagera, att de ska bli ledsna, besvikna eller arga. Eller rädda för att verkar vara egoistiska och dåliga människor när vi säger nej. Men det är mycket viktigt för vårt eget välmående att våga sätta gränser för oss själva, så att vi inte säger ja till allt och alla andra, på bekostnad av oss själva, vilket kan leda till stress och utmattning.

Här berättar jag om varför det kan vara svårt med gränssättning och vad vi behöver träna på för att bli bättre. Att träna på gränssättning är en stor och viktig del av vårt personliga utvecklingsarbete.

Vi behöver först träna på att öka vår medvetenhet om att bli tydligare med vad vi verkligen känner, vill och behöver. Sedan att träna modet att uttrycka det. Då ökar vår självkänsla, när vi har modet att stå upp för oss själva. Vi utvecklar då friska sunda relationer, där vi blir sedda och hörda och respekterade. Viktiga kunskaper här i livet.

Tänk på att säga nej till något - är att säga ja till något annat. Att säga nej till andra, kan vara att säga ja till dig själv och det du behöver. Så varmt välkommen till dagens avsnitt.

Vill du lära dig att lyssna in till dig själv och dina egna behov?
Var med på mitt 1-dags Mini Retreat den 13/5, Möt dig själv och bli mer du.
Här får du lyssna in till dig själv och din egen sanning.
Läs mer och anmäl dig på min hemsida: www.ingridthorngren.se/minireterat