Tror du på dina tankar? Är dina tankar sanningen?

Jul 23, 2021

Har du koll på hur dina tankar beter sig?
Innan jag började jobba med min personliga utveckling så hade jag aldrig reflekterat över mina tankar speciellt medvetet. Jag hade ingen aning om hur mina tankar såg ut eller om de var sanna eller inte. Men när jag förstod att jag HAR mina tankar, men jag inte ÄR mina tankar, utan att jag själv kan välja mina tankar, så var det en enorm frihet.

Mina tankar är alltså inte sanningen, utan det är bara tankar som jag har.  Att jag själv kan välja vilka tankar jag vill lyssna på, är en stor insikt. Att förstå att jag själv kan välja min tankar och på det sättet välja hur jag ser på mig själv, på andra och på mitt liv.

Jag har jobbat mycket med att förstå hur mina tankar fungerar och hur jag använder mina tankar, så att de hjälper mig och inte stjälper mig. Det arbetet har varit otroligt viktigt för hela min personliga utvecklingsresa, mitt mående och mitt liv. Om du vill förändra ditt mående och ditt liv så vill jag verkligen att du börjar fokuserar på dina tankar.

Många tror att alla våra tankar är sanna och att det är tankarna som helt avgör och styr våra liv. Varför vi tror så är för att vi har tränat på de tankarna vi har väldigt länge, så att de har blivit en
”sanning” för oss. Om jag t ex går runt och tycker att ”jag är värdelös”, så plågar det mig och förminskar mig. Men det är bara en tanke och jag skulle vilja säga att alla tankar är bara fantasier om verkligheten. 

Ett annat exempel, om du tänker dig att du och din väninna sitter på en restaurang och in kommer en riktigt gammal dam, som färgat håret lila, har en storblommig röd klänning på sig och mörka solglasögon. Så kanske du tänker, ”wow vilken häftig dam, som klär sig som hon själv vill och gör sin grej” och du känner dig inspirerad. Din väninna som är med dig och ser samma gamla dam, tänker ”Åh så förfärligt, vilken hemsk hårfärg hon har och att bara ta på sig en sån där klänning, vem tror hon att hon är” och känner sig irriterad. 
Vem har rätt? Vems tankar om damen är sanna? Det är exakt samma sak vi upplever, men vi tolkar vår upplevelse olika, därför att vi är olika och har olika erfarenheter och uppfattningar. Det finns ingen objektiv sanning.

Vår hjärna gör tolkningar av det som händer och filtrerar det genom vårt eget värderingssystem. När en sån här sak händer – så reagerar jag så här. Det går helt automatiskt på autopilot och det är för att denna del av hjärnan/vårt ego, vill skydda oss. Men när vi blir medvetna om att vi kan välja våra tankar, så kan vi säga STOP och ändra tanken.

Alla tankar är fantasier, föreställningar vi har om det vi upplever. Ofta tänker vi ”samma” tankar, när något händer oss. T ex när vi ser damen med håret och känningen. Om vi ofta blir irriterade på folk som ser annorlunda ut, så är det säkert den första tanken som dyker upp, att hon borde skärpa till sig. Men egentligen så säger den här tanken inte något om henne, utan om mig, och hur jag i det här fallet väljer att tänka om andra.

Som du vet är våra tankar skapande, dvs genom våra tankar påverkas våra känslor. Om jag när jag ser damen och tänker wow och känner mig inspirerad eller tänker fy och känner mig irriterad. Vilken tanke är bäst för mig? Vill jag gå runt och känna mig irriterad på andra eller vill jag känna mig inspirerad? Damen kommer ju i vilket fall som helst inte att ändra sig pga mina tankar, hon kommer säkert fortsätta med sin lila hårfärg och grälla klädsel, oavsett vad jag tänker och tycker om det. Så bättre för mig, att välja en tanke som ger mig en positiv känsla, än att gå runt och vara irriterad helt i onödan. 

Hur gör man?
Vi kan lära oss att fånga tanken som kommer och ställa oss lite utanför tanken, vi kliver över till vårt själv i vår högra hjärnhalva och till nuet. Så kan vi här titta på tanken utifrån och lite mer objektivt och öppet. Vi kan säga till oss själva: jaha nu kom den här tanken. Är den sann? Gynnar den här tanken mig? Om inte, kanske jag kan släppa den och ersätta den med en bättre tanke för mig, som gör att jag mår bättre.

Så istället för att bara åka med i varje tanke och reagera automatiskt, så kan jag träna på att ta ett steg åt sidan och observera tanken objektivt och se vad jag vill göra med den. Jag behöver inte reagera på den som jag alltid har gjort. Genom att vi kan se och observera våra tankar, så kan vi också välja vilka tankar vi vill lyssna på eller inte. När vi lär oss att stanna upp och se tankarna så kan vi börja vårt arbete med att styra våra tankar på ett mer medvetet sätt.

Du har skapat ditt liv utifrån dina tankar, vilket betyder att du kan avvända samma tankekraft till att förändra ditt liv.

En bra övning att börja med är att vända på tanken
När negativa tankar dyker upp, som trycker ner dig, så kan du t ex skriva ner tankarna och vända på dem. T ex:
Gammal tanke: Jag är dålig och duger inte som jag är
Ny tanke: Jag är helt ok och duger precis som jag är

Gammal tanke: Jag är tråkig och kommer aldrig träffa en partner
Ny tanke: Jag har många bra egenskaper och kommer att träffa en partner som giller mig som jag är.

Gammal tanke: Jag har för mycket att göra, jag kommer aldrig att hinna.
Ny tanke: Jag tar en sak i taget och gör så gott jag kan.
Se hur den nya tanken känns och påverkar dig, mer positivt eller hur?

Skriv ner tankarna för att få distans, fråga dig om de är sanna? Du kan alltid vända på dom eller släpp taget om dom. Det är ju onödigt att gå runt och plåga dig med negativa tankar som får dig att må dåligt. När du nu till och med vet att de inte är sanna, bara fantasier.

Det är du som bestämmer dina tankar och genom dina tankar skapar du ditt liv.
Lycka till med ditt tankearbete! Hör gärna av dig och berätta hur det går.

 

 

Du kanske också gillar...

Vad händer när det är tyst? Kanske kan du höra din egen inre röst, ...

Oct 22, 2021

Jag har skickat inspirationsbrev och bloggat i 1 helt år idag! Det...

Oct 15, 2021

Hur kan jag höra min själ? Det händer när du vilar

Oct 08, 2021