Tips på mindfulness träning i December

Dec 04, 2020

Hej igen!

Nu är det december och adventstiden har inletts och det finns många tillfällen att glädjas och njuta fram till jul. Men för många blir det lätt en lång sträcka av stress, måsten och borden ända fram till jul. Här kommer några tips om hur du istället kan njuta av varje dag, att tända ljus i mörkret och rå om dig själv, nära och kära. Ge dig själv en skön december och jultid - det är ingen annan som kan göra det.

Här kommer några tips mot julstressen

Julstress
De allra flesta ser fram emot julen med glädje och förväntan. Vi drömmer om ledighet, umgänge och god mat och dryck. Men ofta har vi en bild av hur det ska bli som sedan stämmer dåligt överens med hur det blir i verkliga livet. När förväntningar och verklighet krockar riskerar vi att bli besvikna. Vi vill så mycket, har höga förväntningar på oss själva och andra och sedan blir det kanske inte som vi tänkt.

Prestationshets
Den perfekta hemmafrun från 50-talet, känns avlägsen – utom kanske just på julen. För den som har jobb och familj, är det helt orimligt att servera en massa hemlagad julmat. Dessutom ska det bakas, dekoreras, ljusgirlanger ska upp, julpyssel, storstädning, tvätta fönster och glöggbjudningar administreras. Ofta samtidigt som det är högtryck på jobbet och förkylningssäsong.

I år är det kanske lite annorlunda, med fler som jobbar hemma och därmed lite lugnare tempo. Men istället kanske det finns en oro kring hur julen ska bli i dessa tider. Vi har ofta mycket som vi vill uppnå i december, för att få den ultimata julen.

Lägg till detta att många svenskar upplever ökad trötthet och håglöshet under den mörka årstiden, så förstår man att julen kan vara en stor påfrestning. Kom ihåg att äta D-vitamin!

För den som har svårt att säga nej och lägger stor vikt vid att leva upp till andras förväntningar är gränsen mellan att orka och att bli stressad och kanske sjuk hårfin.

Några små tips på vägen:

  • Låt alla hjälpa till, att göra saker tillsammans, med barnen, vännerna och familjen, så blir det roligare och enklare för alla
  • Gör en bra planering och gör lite varje vecka
  • Njuta av stunden i nuet, det är en bra mindfulness och närvaroträning, när du bakar, pysslar eller dekorerar. 

Själv hamnade jag i ett stressläge i helgen - men vände på det!
Vår dotter har önskat sig en adventskalender, ni vet en sån med ett litet paket varje dag. Jag har vetat om detta sen länge och jag har köpt på mig små prylar under hösten. (Det är dock inte bara prylar hon får, utan även små upplevelser som vi gör tillsammans.) Men när jag satt och tittade på sakerna i helgen, så insåg jag att det inte fanns 24 saker, vilket utlöste en nödutryckning och inköp av några små saker till. Sen skulle ju allt slås in och naturligtvis blev det i sista stund i måndags, dan före dan.

Då var min första tanke att slå på mig själv och tänka "Varför har jag inte gjort detta tidigare, utan jag behöver stressa med det sista dagen". Sen tänkte jag, är detta en bra tanke? Nej, den gör mig stressad och irriterad. Jag har själv valt att göra kalendern till henne, då jag vet hur otroligt glad och tacksam hon är över den och det är så roligt att se hennes förväntan varje morgon då hon öppnar sitt lilla paket. Så jag vände på tanken till: "Tänk här sitter jag och får slå in små paket, som jag vet kommer sprida mycket glädje varje dag ända fram till julafton. Tänk vilken tur jag har som får vara med om detta."  Jag kunde sedan tycka att det var ett roligt och angenämt pyssel och det tog inte så lång tid heller. Så istället för stress blev det till njutning i nuet och en känsla av tacksamhet över uppgiften. En bättre tanke som skapande en bättre känsla och upplevelse.

Testa du med, om du hamnar i negativa tankar som gör dig stressad eller irriterad och se om du kan vända på den. Tankar är bara tankar och vi kan själva välja våra tankar och hur vi ser på vår situation.

Lyckoforskning
Ibland kan vi bli stressade av alla julklappar som ska tänkas ut och köpas in. Men lyckoforskningen har visat att det är helt andra saker än ett överflöd av prylar som leder till verklig lycka. Tre faktorer som däremot leder till lycka är tacksamhet, som har att göra med att glädjas över det jag har, att få göra gott för andra och att känna gemenskap med andra.

Det viktiga för barnen och för oss alla tänker jag, är att få spendera tid tillsammans, utan stress, press och hets. Att få tid att umgås och skapa gemensamma minnen.

Några små tips på vägen:

  • Kom överens med släkten om att strunta helt i julklappar till de vuxna (eller ge något symboliskt.) Själva brukar vi ha ett julklappsspel där alla bidrar med 2 julklappar var om ca 50-75 kronor som vi sedan spelar om

 

  • Vill du ändå ge något, ge en upplevelse att göra något tillsammans eller kanske en gåva till välgörande ändamål 

 

  • Ge barnen EN eller några få fina julklappar som de verkligen vill ha och längtat efter

 

  • Bjud på din tid - ta ut lite extra ledighet om du har möjlighet och var tillsammans med barnen, familj och vänner

Tips på mindfulness träning i december

Egna juldekorationer
Att göra egna juldekorationer av naturmaterial är härligt. Vi plockade mossa, grenar, kottar mm i vår skog och så köpte jag julblommor i affären. Att sedan tillsammans plantera och dekorera är mysigt. Att använda sinnena och dofta på mossan, känna på kottarna och se hur fint det blir. Det är njutning i nuet. Det blev 4 stycken!

Baka tillsammans!
Även att baka eller laga mat är en bra träning i mindfulness. När jag kan vara helt närvarande i händerna som knådar den mjuka degen, dofta på den underbara saffransdoften som sprider sig i köket och sedan smaka de fluffiga bullarna med en kopp glögg, russin och mandlar. Wow, jag älskar julen, det finns så mycket att njuta av för alla sinnen!

Meditera, andas och promenera i naturen
Den bästa och enklaste stresshanteringen är annars att meditera, djupandas eller ta en promenad i naturen. Det gör att vi släpper allt annat för en stund, får vara för oss själva och stillar sinnet och kroppen. Så om julstressen slår till, testa gärna en av mina meditationer eller ta en promenad. Hör gärna av dig och berätta hur det går.

Sist men inte minst så se till att NJUTA av den här tiden. Ta dig tid till att umgås med nära och kära. Baka med din familj, se på julfilmer, lägga pussel och spela spel, pyssla tillsammans. Gå ut och ta en avkopplande promenad eller kanske åka skridskor eller skidor om det är möjligt. Julen passerar så snabbt så det gäller att passa på att njuta av den NU när den är här. 

Önskar dig nu en skön fortsättning på december.
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Oxytocin ger dig stressreducering och utvecklar närvaro och samhöri...

May 17, 2024

Så använder du naturen och sinnena, för att komma till här och nu

May 10, 2024

Naturen & sinnena tar dig till här och nu, det är ren stresshantering

May 03, 2024