Tid att bara vara - laddar batterierna

Jun 24, 2021

Att nå fram till insikten att mitt behov av egen tid, stillhet och långsamhet är lika stort och viktigt som rörelse och aktivitet tog tid för mig. Jag är uppvuxen med att vara duktig och prestera är uppskattat, bra, premieras och ger belöning. Så jag sprang på där i mitt ekorrhjul och var jätteduktig. Första gången jag kom i kontakt med att jag även behövde stillhet och återhämtning i mitt liv, för att må bra och skapa en balans, så hade jag till och med en negativ värdering kring det, att då var man lat. Det var svårt att ändra på den inställningen, jag fick jobba mycket med mig själv, men det gick. Idag är jag lika beroende av stillhet, vila och återhämtning som jag älskar att vara aktiv och göra saker. Jag behöver både och, inte antingen eller för att skapa en bra balans i mitt liv.

Bruset från yttre intryck, skärmar, trafik, musik och andras behov, överröstade helt enkelt viskningarna från mitt inre. Ända sedan jag började min personliga utvecklingsresa för över 20 år sedan har jag provat många olika metoder för återhämtning, insikt och personlig utveckling. Att promenera, meditera, skriva och reflektera är det viktigaste för mig idag. Det hjälper mig att stilla mitt sinne och lyssna in till mig själv.

Vårt samhälle belönar doers, ”hon är en riktig hejare på att få saker gjorda.” Det är menat som beröm. Ändå är det ofta de rofyllda och stilla människorna som blir mest magnetiska för oss. Ofta är det lugnande för oss att umgås med människor som är helt avslappnade och närvarande, som sitter stilla och verkligen ser och hör oss. Det är en fin närvaroträning, att bara vara där. Inget som måste göras. Åh vad jag älskar de tillfällena, att bara vara där i mötet med en annan människa.

Ofta brukar tiden vid Midsommar och innan vi går på semester vara fylld med stress och aktiviteter, skolavslutningar, studenten, familjesammankomster och jobb som ska bli klart innan vi går på semester.

Sen kommer lugnet. Passa på att planera in stillhet och lugn under din ledighet. Det bästa du kan göra för dig själv, enligt mig. Vad passar dig i ditt liv? Du får utforska vad du gillar och vet du inte, så är det ett perfekt tillfälle att ta reda på det. Gillar jag att meditera, måla, dansa, skriva och reflektera, promenera i skogen eller vad får mig att stilla mig och lyssna inåt?

Jag provade på frigörande dans, kreativt måleri utan prestation, reflektionsträning, tacksamhetsdagbok, yoga och meditation, andning och avslappningsövningar. Jag som ofta valt bort tystnad för musik, böcker, rörelse, arbete, planering eller andra aktiviteter förstod nu att det är i tystnaden jag kan vara i nuet och höra mitt inre.

Tystnade behöver inte fyllas med något, den är redan fylld av oss själva. Det var som om jag själv blev tydligare för mig själv i stillheten, jag klev fram ur dimman och såg för första gången den jag var ämnad att vara, mitt sanna jag, bortom all prestation.

På-systemet har länge haft hög status, men under vilan sker precis lika mycket och väldigt viktig aktivitet för vårt välmående. När vår kropp och vårt system vilar så återhämtar vi oss. På engelska brukar man säga Rest and digest, vila och smälta mat. Under vilan ska både vår fysiska kropp och vår hjärna repareras, återhämta sig och laddas. Precis som en elbil behöver laddas för att kunna köra, måste människan laddas för att kunna genomföra sitt livslopp.

När vi vilar och återhämtar oss, så kopplas vårt parasympatiska nervsystem igång och kroppen frigör oxytocin, kroppens lugn och ro hormon. Det gör det enklare att gå ner i varv och vara här och nu, så att vi lättare upptäcker rödhaken som sjunger så vackert, gullregnets mjuka hängen i handen eller fläderblommornas söta doft när vi passerar dom. Att vara uppmärksam i nuet.

Det är min övertygelse att vi själva behöver vårda vårt parasympatiska nervsystem och hjälpa oss att sakta ner och njuta av här och nu, för att ta hand om vårt eget välmående.

Steg ett är att förstå att det är viktigt med stillhet, vila och återhämtning. Steg två är att se till att skapa utrymme för det i vardagen. För det är inte en vecka på semestern som hjälper. Utan det är att hitta rutiner i vardagen.

 Vilken är din ritual för stillhet?

Spelar ingen roll vad du gör, bara det blir gjort, ta ett bad, en promenad, trädgårdsarbete, läsning, meditation, yoga, dans, musik, sjunga, mindfulness. Så länge det är utan krav och prestation, utan istället är en njutbar aktivitet där du bara kan vara.

Det är förmodligen den bästa investeringen du kan göra i dig själv och för din egen inre trädgård, för den är det bara du själv som kan vattna.

Önskar dig nu en underbar njutbar Midsommar och en skön och avkopplande sommar. Njut av nuet! /Ingrid

Du kanske också gillar...

Styr dina känslor dig? Eller är det du som väljer i ditt liv?

Jul 30, 2021

Tror du på dina tankar? Är dina tankar sanningen?

Jul 23, 2021

Från egot till själen – att lära dig att lyssna till din sanning

Jul 16, 2021