Stilla veckan är här. Njut av våren, naturen och nuet.

Apr 07, 2023

Nu är vi inne i påskveckan, som brukar beskrivas som stilla veckan.
Idag är det långfredagen, förr i tiden en dag i stillhet. Ända in på 1900-talet bar folk svarta kläder och tillbringade dagen i stillhet. Barn fick inte leka utomhuslekar och vuxna fick bara göra nödvändiga sysslor. Biofilmer, danser och andra offentliga nöjestillställningar var förbjudna fram tills 1969.

Själv tycker jag att påsken är en skön helg, det är inte lika prestationsfyllt och intensivt som jul och midsommar kan vara, även om helgerna påminner om varandra, vad gäller mat och umgänge.
Det är också en tid att fira in våren och njuta av att vara utomhus i det härliga ljuset och värmen, tid att umgås med familjen och att äta gott. Även tid att luta sig tillbaka och läsa en god bok, ta en promenad i skogen och uppleva närvaron i nuet med alla sinnen, kanske bara sitta på en stubbe och låta tankarna få vandra.

Nuförtiden, när allt mer eller mindre alltid är öppet och tillgängligt och hela samhället uppmuntrar oss till att hela tiden vara aktiva och göra saker, prestera och konsumera. Så är det många som tycker att tiden aldrig räcker till och vi längtar efter fler timmar på dygnet så att vi kan hinna göra ännu mer saker. Men kanske har vi för många saker inbokade?

Kanske vore det klokt att återinföra en stilla dag i veckan?
Kanske helga vilodagen, söndagen och göra mindre. Vad händer när du stillar dig? Att ständigt vara tillgänglig, uppkopplad och aktiv, gör att det blir en vana och vi blir ofta uppsnurrade i görandet. Det kan göra det svårt att bara vara.

Så om påskhelgen och påskafton är en dag för aktivitet och umgängen, god mat och lekar. Så låt söndagen inspirera dig till återhämtning, tystnad och vila. Då kan vi mogna och utvecklas som människor. Kanske inte bara denna påskvecka, utan kanske varje vecka?

Att helga vilodagen
Jag brukar planera mina helger så att lördagen oftast är en dag full av aktiviteter - handla, träffa vänner, uträtta ärenden, äta gott och umgås. Medan mina söndagar är mer stillsamma. De kan fortfarande bestå av umgänge med familj och vänner, men kanske mer i stillhet, att var ute i naturen, ta en skogspromenad, besöka ett museum och sedan äta söndagsmiddag ihop och även reflektera över veckan som gått och planera veckan som kommer.  

Njut av påskhelgen, årstiden och naturen
Jag tycker att påsken är en härlig tid att börja njuta av årstiden våren och naturen ännu mer. Förhoppningsvis smälter snön bort, allt blir grönare och torrare utomhus. De små bladen på träden börjar slå ut och livet känns lite lättare och enklare.

Själv spenderar jag påskhelgen på landet med familj och vänner.
Vi passar på att vara utomhus nu. Vi tar fram utemöblerna och fikar ute.
Börjar grilla, både på grillen hemma vid huset och går till klippbadet där vi grillar korv och ser på isen som sakta smälter på sjön. Det är fortfarande lite kyligt här i Norberg där vi är, men vi känner ändå tydligt att våren är på gång.

Att ta en promenad och se alla vårblommor titta upp i naturen; vintergäck, tussilago, blåsippor och även i trädgården som snödroppar och krokus.
Det gör mig så glad, jag blir alldeles lycklig. Jag ÄLSKAR blommor och växter. För mig är det är bra sätt att njuta av nuet, ta in de olika årstiderna och uppleva naturens utsökta förvandling. Från vinter till vår och glädjas med varje liten knopp som slår ut. Att känna de späda blommorna i handen, se de vackra färgerna och dra in den mjuka doften – närvaron i nuet – då är livet gott att leva.

Att höra fåglarna som blir så glada nu när våren är här och drillar sin vårsång, härligt, då vet man att våren är på gång. Se samlar kvistar, bygger bon i träden och flyttar in i fågelholken. Att gömma påskägg fulla av godis ute i trädgården och spana efter påskharen är en rolig tradition för mindre barn.

Vi brukar också ha årets första 5-kamp med äggrullning utomhus. Kanske kan vi också kasta kula, hoppa hopprep och ta fram rockringen. Plötsligt blir längtan efter att vara utomhus större och det känns så härlig med solen och värmen som äntligen blir starkare och lyser upp. Efter vinterns kyla och mörker.

Att var utomhus är också så välgörande för vår kropp.
Vi får in mer sol och därmed D-vitamin via ögonen och huden, gör att vi blir piggare och mindre trötta. Att vara utomhus dagtid gör även att vi blir tröttare på kvällen och gör att vi somnar bättre och får en lugnare sömn, efter både mycket dagsljus och syre.

Om vi har förmånen att ha en trädgård, kolonilott eller balkong, så är det också härligt att vare utomhus. Börja kratta, gräva, kanske plantera några penséer nu när den värsta kylan är över, så blir det vårligt utomhus också.

Så nu vill jag inspirera dig till att njuta av påsken på ditt sätt.
Så här får du med oss hela ditt system:
Kroppen - Ta en skön promenad och rör på kroppen, låt musklerna arbeta och låt andningen komma igång och pulsen slå. Var uppmärksam på hur naturen utvecklas och slår ut, var i dina sinnen. Passa på att äta god påskmat. Kanske kan du ta in något som redan kommit upp ur naturen? Kanske göra en hälsosamma nässelsoppa så här på våren, full av massor av nyttiga vitaminer.
Tankarna - Bara sitt alldeles stilla, njut av solen och värmen, ta några sköna andetag ända ner i magen och låt tankarna få vandra fritt. Att bara släppa taget om tankarna en stund, låt dem få glida iväg som på ett litet moln. Kanske till och med slumra till och få en liten power nap, en liten slummer, så hälsosamt. Att sitta still och göra ingenting.
Känslorna - Umgås med familj och vänner, återknyt dina kontakter med nära och kära. Vårda dina nära relationer, en av livets viktigaste uppgifter. Kan ni inte ses, ring en släkting eller vän som du inte pratat med på länge och lyssna hur hon mår - med uppmärksamhet.
Själen - Kanske vill du besöka en kyrka så här i påsktider, som är en av kyrkans viktigaste högtider och fylla på med andlig spis? Eller läs en dikt, gör en meditation, lyssna till stilla musik och landa hemma hos dig själv och lyssna inåt på ditt sätt.

Så passa nu på att njuta av våren, naturen och påsken.
Ta dig tid för dig själv i stillhet och tid för umgänge med andra.

Vill du stilla dig under Stilla veckan?
Prova på en av mina meditationer
för att njuta av lugnet och lyssna hem till dig själv? Att släppa tankar och känslor, komma till nuet och landa i kroppen.

Klicka på länken här och gör min Meditation Landa i kroppen (5 minuter) HÄR

Önskar dig nu en riktigt skön påskhelg 🐣– njuta av nuet 🌷!
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Fem hälsofördelar med att gå på Spa, för ditt fysiska och psykiska ...

Sep 15, 2023

Att åka på retreat för att möta dig själv och ditt sanna jag

Sep 08, 2023

Är du nöjd eller bara bekväm? Ta dig ur din komfortzonen och utvecklas

Sep 01, 2023