Skogsbada och upplev naturen med alla dina sinnen

Oct 28, 2022

Tag ett Skogsbad med mig och njut av hösten med alla dina sinnen. Ett läkande sätt att komma till här och nu.

I helgen var jag iväg och avslutade min långa utbildning Möt dig själv och led dig själv, med sista och femte modulen Helheten, på en naturskön plats i Sörmland. Alla deltagare fick denna gång uppleva ett Skogsbad. Dvs gå ut i skogen och vara själv, i stillhet och uppleva skogen och naturen med alla sina sinnen.

En extra fin upplevelse så här på hösten när naturen doftar extra mycket. Att skogsbada är ett läkande sätt att stressa ner och återhämta sig. När vi är ute i naturen, utan att göra något, dvs det finns inget mål med promenaden, vi ska inte lära oss något om skogen, eller gå ett visst antal steg. Utan istället bara uppleva skogen i närvaron i nuet.

Deltagarna fick var sitt liggunderlag och fick sedan hitta en egen, avskild plats i skogen att sitta på. Att träna på att bara vara i närvaron med naturen. Någon upptäckte en trollslända, en annan en grön skalbagge och en spindel som klättrade över byxorna, någon undersökte lövens alla lager under trädet, ända ner till de löv som förmultnat och blivit till jord. En annan såg ett löv falla och en kände stilla vattendroppar på ansiktet.

Om vi kan vara i närvaron i naturen och fokusera våra tankar på det vi upplever med våra sinnen, t ex se de vackra löven, insekterna eller svamparna, dofta på den blöta mossan, höra fåglarna som sjunger, smaka på citronsyran eller ett blåbär som finns kvar, känna på trädets bark.

Att vara i våra sinnen gör att vi kommer till nuet. Istället för att tankarna vandrar iväg på andra saker, t ex vad jag ska laga till middag, köpa för julklappar eller lösa konflikten på arbetsplatsen.

Ju längre tid vi är i naturen, ju mer stillar vi våra tankar och när tankarna blir lugnare, blir också vår känslor lugnare och därmed även kroppen mer lugn och avslappnad. Precis som under en pilgrimsvandring så stillar sig tankarna ju längre vi går. Ingenting att göra, bara vara.

Att skogsbada är ett sätt att ta en paus från vardagens stress och att sakta ner så mycket att vi ser saker i naturen, som vi inte annars ser.

I Japan kallar man Skogsbad för Shinrin – yoku och det är en officiell vetenskaplig behandlingsform och en av Japans viktigaste förebyggande hälsoåtgärder. Den som ägnar sig åt Skogsbad uppvisar lägre blodtryck, puls och kortisolnivå, än de som promenerar och vistas i stadsmiljö. Skogsbad har också en stärkande effekt på immunsystemet, samt hjälper mot stress, depression och oro. Både hjärnan och kroppen påverkas av att saka ner och koppla av i naturen. Man mäter till ex andningsfrekvens och puls, som blir lugnare.

Man har också sett att trädens utsöndring av phytoncider, ett ämne som träd och buskar släpper ifrån sig för att skydda sig mot insekter och svampar. Dessa ämnen är även välgörande för oss människor.

Höst är det när temperaturen är mellan +10 och 0 grader. Många djur börjar då göra sig redo för kallare väder, de letar bo, samlar föda och sparar energi för att överleva vintern. Så passa på att gå ut och njut av naturen innan frosten kommer och de underbara dofterna försvinner.

Varför luktar hösten?
Jag tycker hösten är den ultimata tiden att uppleva naturen på. De vackra färgerna, den sköna luften och de underbara dofterna. Det är helt nya dofter som släpps från träden och från marken på hösten. En del av dofterna kommer från de smådjur och bakterier som bryter ner årets döda löv och blommor. De kallas för förna. Förnadjuren hjälper till att göra ny jord av det som dött – så att trädet får ny jord av sina gamla löv.

Svampar kommer upp ur jorden med sin speciella doft. Det regnar oftare och det kanske åskar. I naturen fångas varje droppe regn! Växterna lagrar vatten inför vinterns torka – speciellt duktiga på det är mossorna. Och finns det något som doftar godare än mossa på hösten, när den är så där härligt fuktig.

Jag vill gärna inspirera dig att gå ut i naturen göra ditt eget Skogsbad.
Eller lyssna in till min Meditation Skogspromenad HÄR

Tag med meditationen ut i naturen i din mobil och dina hörlurar. Så får du inspiration om hur du kan uppleva naturen med dina sinnen.

Återkoppla gärna hur det var och vad du upplevde. Hur var det med dina tankar, dina känslor och hur kändes det i kroppen?

Önskar dig nu en skön höst och ett avkopplande höstlov!
Varma hösthälsningar 🍂🍁,
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024