Så här lyckas du med din personliga utveckling. Fatta 5 viktiga beslut för din framtid

Aug 18, 2023

 

Vad är personlig utveckling?
Personlig utveckling kan såklart betyda olika saker för olika människor. För mig handlar det om att du ökar din medvetenhet om dig själv, så att du förstår dig själv bättre och lär kanna dig själv på ett djupare plan, då kan du också utvecklas mer till den personen du vill vara.

Jag tänker att personlig utveckling betyder någon form av positiv förändring.

Många personer som kommer till mig i samtal eller går kurser, är osäkra på om de verkligen kan få en positiv förändring. De har kanske inte lyckats tidigare.

Kanske har man en gammal rycksäck av jobbiga händelser från barndomen, som gör att man inte tror på sig själv? Eller så har man utsatts för negativa upplevelser i en relation eller på en arbetsplats? Kanske tror du att bara för att du inte lyckats tidigare, så kan du inte lyckas nu.

Men det är helt fel. Din historia bestämmer inte din framtid
Du är inte misslyckad och dömd till att alltid må dåligt och göra fel val framöver, bara för att du har en jobbig historia.

Kanske slår du på dig själv, är din egen värsta fiende och säger ”typiskt mig, jag är en sån idiot, jag kommer aldrig att lyckas, jag är värdelös osv”.

Men din historia har ingenting med din framtid att göra. Det vi har varit med om kan vi såklart inte ändra, det får vi leva med och det enda vi kan göra med det, är att lära oss av det vi har varit med om.

Men vår framtid kan vi verkligen ändra. Om vi får verktyg att förstå hur vi ska hantera oss själva, så att vi kan fatta mer kloka, medvetna beslut, som ökar vårt välmående. Då kan vi få en positiv utveckling

Du har säkert hört det gamla ordspråket ”om du tänker som du alltid har tänkt och gör som du alltid har gjort, så kommer det bli som det alltid har varit.”

Dvs för att skapa nya resultat i ditt liv, behöver du tänka och göra annorlunda. Det är det enda sättet för att resultatet ska bli annorlunda.

Eller som Albert Einstein sa: Att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett nytt resultat – det är idioti.

Vad är personlig utveckling?
En person kan utvecklas på många olika sätt, det kan innebära allt från att ta hand om sin fysiska kropp och bli en mer hälsosammare människa, någon som jobbar med sin psykiska utveckling och få verktyg för att hantera sina tankar och känslor på ett mer medvetet sätt eller som lär sig att utveckla mer medveten närvaro i sitt liv och blir en lugnare och mer balanserad person, som lyssnar in till sig på ett djupare plan.

Enligt min Helhetsmodell som bygger på Psykosyntensens sätt att se hur vi människor fungerar psykologiskt, har jag gjort en förenkling, som består av 4 delar:

 • Kroppen, hur du äter, tränar, sover och vilar på ett bra sätt
 • Tankarna, den mentala träningen, hur du kan hantera dina negativa tankar och få tankarna att jobba för dig
 • Känslorna, att bli mer medveten om dina känslor, vad det finns för behov bakom dom och hur du kan uttrycka dig tydligt
 • Själen, hur du kan lyssna in till din inre sanning och vägvisare, för att inte köra över dig själv utan följa ditt livsflöde

Oavsett om du vill nå en förändring fysiskt, mentalt, känslomässig eller själsligt är mina Helhetsmodell till för att hjälpa dig med din personlig utveckling.
Här får du en bredare förståelse för hur de olika delarna hänger ihop och verktyg för hur du kan leda dig själv på bästa sätt, för att du ska nå en positiv förändring och utvecklas.

Var börjar jag min utveckling?
En bra början är att ta reda på var du är idag och var du vill komma, och ha med dig i bakhuvudet under hela processen, att detta oftast tar tid. Det är vanligt att man faller tillbaka till gamla beteendemönster när man försöker få till en förändring och därför kan det vara bra att gå till en coach eller gå en kurs för att få hjälp under processen.  

Jag har många som kommer till mig och säger, jag har läst alla självhjälpsböcker som finns, men det har fortfarande inte hänt något, dvs det har inte blivit någon förändring. Det beror oftast på att man inte kan omsätta den teoretiska kunskapen från boken till praktisk handling i sitt liv. Och idag är det så lätt att ta reda på det mesta på ett enkelt sätt, läsa en bok, titta på en föreläsning på youtube, lyssna på en podd, googla osv. Men som vi pratade om tidigare, så är det ju först när du väljer att göra något annorlunda, som det sker en förändring.

Tag hjälp!
Därför skulle jag säga att en av den absolut viktigaste investeringarna för att lyckas åstadkomma en förändring i din utveckling är att ta hjälp.

För att få till en långvarig förändring som innebär att du utvecklas krävs bland annat följande:

 • Förståelse, av behovet, att inte att jag ha en förändring och må bättre
 • Kunskap, att jag får verktyg och lär mig hur jag ska göra annorlunda
 • Motivation, att jag har viljan och uthållighet att skapa förändring
 • Handlingar, att jag tar små steg och gör nya saker

Dvs jag behöver förstå att jag behöver en förändring i mitt liv, jag behöver kunskap för att kunna göra den och tillräcklig med motivation för att faktiskt ta action och Göra det jag behöver göra, för att åstadkomma förändringen. Den händer inte när jag bara tänker eller pratar. Först när jag gör något.

Tid för reflektion
En viktig del i förändringsarbetet, som jag alltid arbetar med i mina kurser, är också att skriva och reflektera regelbundet. Jag har till och med utvecklat egna Reflektionsdagböcker, som kursmaterial till mina kurser, för att göra det enkelt att få jobbet gjort. Jag skulle säga att det är en av viktigaste delarna i att kunna följa sin utveckling, att bli mer medveten och reflektera över sin egen utveckling.  Dessutom är det ett så roligt dokumentera och att läsa i efterhand, där vi kan följa vår utveckling och alla våra framsteg, dag för dag och vecka för vecka.

För utveckling sker i det lilla, de små goda dagliga vanorna som vi skapar och upprätthåller över tid, det är dom som skapar stora resultat på sikt, över tid.

En resa mot förändring är väl värt varenda minut
Om du frågar mig, är det den bästa investeringen du kan göra, är den i dig själv och din egen utveckling. Den har du ju med dig för resten av ditt liv.

Förändringen kommer både ge dig mer självinsikt, ökat självförtroende och en bättre självkänsla, vilket gör att du blir tryggare och lugnare i dig själv och slipper känna dig osäker och vara i behov av bekräftelse från andra. Du kan istället lita på dig själv och ge dig själv den bekräftelse och uppskattning du behöver.

Den personlig utvecklingsresan börjar med något så lätt som att ställa dig själv den enkla frågan: “Vad vill jag med mitt liv och hur tar jag mig dit?”

Stöd är en av de viktigaste komponenterna för att du ska nå en långvarig förändring och utvecklas som person. Även om du har många bra vänner du kan prata med och som stöttar dig så kan en coach eller utbildare som stöttar dig under en lägre tid, vara det som behövs för att du faktiskt ska lyckas.

Så mina bästa tips för att komma igång med din personliga utveckling är:

 1. Fundera på vad det är som skaver i ditt liv, vad är ditt problem i ditt liv idag, vad är det du vill ändra på? Och vad längtar du efter, hur skulle du vilja ha det? Så att du vet var du startar och vart du vill komma.
 2. Tag hjälp, det är svårt att starta en förändringsprocess själv, du behöver lära dig verktyg om hur du ska göra din förändring i det verkliga livet, steg för steg och dag för dag. Förändring kommer inte av att läsa, titta och tänka, utan av att göra. Så här behöver du lära dig vad du ska göra annorlunda och få de rätta verktygen.
 3. Att jobba med din vilja och motivation. Det är den största utmaningen i förändringsprocesser, det tar tid att åstadkomma en förändring. För att lyckas måste vi ha uthållighet och inte ge upp. Här är mitt absolut bästa råd att ta hjälp ha någon som håller dig i handen och hjälper dig och peppar dig, att ta dig vidare steg för steg i din utvecklingsprocess. Det är så mycket lättare och roligare att göra det tillsammans.
 4. Att träna nytt i vardagen, att göra saker på ett nytt sätt handlar förändringsprocessen om. För att göra detta lättare och synligare för dig själv är mitt tips alltid att skriva och reflektera. Det gör att du blir tydligare för dig själv, vad funkar, vad funkar inte, vad vill jag fortsätta med, sluta med och börja med.

Så lycka till nu med din utveckling och kom ihåg alla kan utvecklas – du kan utvecklas och skapa mer balans och glädje i ditt liv!
Jag har varit med så många gånger i förändringsprocesser så jag vet att det är möjligt och det är ju helt onödigt att gå runt och må dåligt, när det finns hjälp att få.

Så tills vi hörs igen, tag hand om dig och din bästa vän, dig själv!

Stämmer den här beskrivningen på dig?
- Du har många bollar i luften, fokuserar på det som är viktigt för andra och känner dig ofta trött och stressad?
- Du känner dig vilsen, som om du har tappat bort dig själv och vad du innerst inne vill och behöver? 
- Du har ofta negativa tankar, känner dig osäker och funderar på vad andra tycker om dig?
Då är du på rätt plats!

Nu finns det möjlighet att skapa en förändring. Det här är för dig som vill veta vad du kan göra för att öka ditt välmående, din självmedkänsla och din balans i livet?

Häng med på min nya gratis inspirationsföreläsning online, 
Möt dig själv och lev ditt liv, inifrån och ut!

Här får du mina 5 bästa tips och du får fatta 5 viktiga beslut 🌟
Om vad du kan göra för att skapa mer balans och glädje i ditt liv.
Så att du kan leva ditt bästa liv – inifrån och ut! För det är du värd.

Det här föreläsningen är för dig som längtar efter:
- att känna dig lugn och trygg och ha bra rutiner i din vardag som hjälper dig
- att bli din egen västa vän och tänka snälla och hjälpsamma tankar
- att hitta tillbaka till dig själv igen och glädjen och din framtidstro
- att få mer energi, vara gladare och kunna njuta mer av livet

Mitt mål är att du ska få möta dig själv och ditt sanna jag, bortom krav och prestation, där du får vara mer av dig själv och ditt unika jag.

Där du ska leva ditt bästa liv, inifrån och ut och njuta av ditt liv fullt ut! 

Så häng med på min kostnadsfria onlineföreläsning. Här berättar jag hur du går från att vara stressad och pressad, till att skapa mer balans och självmedkänsla i DITT liv.

Läs mer och anmäl dig HÄR
Det finns flera datum och tider att välja på. Den 31 augusti drar vi igång 🙋‍♀️!
Varmt och innerligt välkommen!

Du kanske också gillar...

Podden på YouTube 🎉

Jul 05, 2024

Önskar dig en skön sommar - blommor gör dig lycklig!

Jun 28, 2024

Från Att Göra till att Bara Vara - så här gör du!

Jun 21, 2024