Ritualer skapar djup och mening

Nov 05, 2021

Ritualer, ceremonier och traditioner
Skapar sammanhang, djup och mening i vårt liv

En ritual är en handling med symbolisk betydelse, som är annorlunda än vår vanliga vardag, genom sitt uttryck är den uppbyggd på ett visst sätt, som vi alltid känner igen. Begreppet ritual används oftast för att beskriva mönster i religiösa sammanhang, som t ex dop, konfirmation, vigsel och begravning, men det kan lika gärna vara en icke-religiös ritual.

För mig skapar ritualer ett sammanhang och en mening i vårt liv och vårt samhälle, i en värld som idag kan vara splittrad och kaotisk, utan mål, mening och tillhörighet. Ritualer är varje form av handling som upprepas vid bestämda tider och på bestämda sätt. Man gör något visst just den dagen varje år.

Själv älskar jag ritualer, ceremonier och traditioner! Jag vill gärna göra samma sak på samma sätt på vissa dagar, för att skapa en tradition. För mig skapar det trygghet, enkelhet och stabilitet. Det ger också många fina gemensamma minnen. Så här firar vi helgerna i vår familj, det ger en tydlighet och ett sammanhang. Det är en fin tradition att skicka vidare till nästa generation, som också skapar trygghet och gemenskap.

Jag gillar att fira nyår, påsk, midsommar, alla helgona helgen och jul på liknande sätt varje år. Det blir vackert, meningsfullt och det blir tillfällen att stanna upp och reflektera under året.

Inom vetenskaper som etnologi, använder man ritualer som ett begrepp för att beskriva ett skeende, med symboliskt värde. Man talar till exempel om ritualer för att stärka grupptillhörigheter. En övergångsritual kan till exempel vara en öl på fredagskvällen, för att markera en övergång från vardag till helg. Ritualerna skapar vår självbild och sammanhållning i en familj eller ett samhälle.

Allhelgonahelgen är den tid på året då vi tillsammans uppmärksammar och minns dem som har lämnat det här livet. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla. Vi behöver ge varandra utrymme att sörja och sakna. Det är viktigt att vara medveten om döden som en del av livet, åtminstone påminna sig om detta en gång om året. Vi vet att livet tar slut i och med döden och det är livets ändlighet som gör det meningsfullt. Det är den begränsade tiden som gör att vi måste prioritera vad som är viktigast nu.

Det finns många fina och stämningsfulla sätt att hedra våra avlidnas minne. Vi i vår familj brukar gå till Bromma Kyrka och vandra över den vackra kyrkogården och se alla tända ljus som lyser upp i mörkret. Att besöka minneslunden, där min pappa är begravd, tända ljus och tänka på alla dem som inte längre är med oss. Jag tycker det är fint att få en stunds reflektion och distans från vardagen, där vi kan prata om de som inte längre är här tillsammans med oss och minnas det vi hade tillsammans.

Vi kan också välja att minnas nära och kära genom att tända ljus hemma och ha kontakt med närstående, gå till en minneslund, grav eller naturen. En stund i tysthet, stillhet och reflektion. Det skapar distans till vårt annars kanske hektiska liv, där vi rusar fram. Nu tar vi oss tid att umgås med de som inte längre är här och vårda deras minne. Det är fint. Det gör att vi blir mer sammansatta och får ett djup. Det gör det lättare att vara tacksam och modig nog att leva sitt eget liv fullt ut här och nu.

Önskar dig en vacker och stillsam Alla Helgons Helg,
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Vad längtar du efter nästa år? Vill du ta din plats och leva fullt ut?

Nov 26, 2021

Hur vet jag vad jag vill och hur använder jag min egen vilja?

Nov 19, 2021

Hur går det till att bli ledaren i sitt eget liv?

Nov 12, 2021