Regelbundna vanor skapar ditt bästa jag

Mar 04, 2021

Många visa personer jag mött har alla haft insikten om att skapa en rytm i livet, som får dem att må bra. De har vetat att ha bra vanor i sin vardag är a och o.

Världen styrs av planeternas banor runt solen, där dygn blir till årstider och till år. Den här rytmen påverkar oss och vår egen kropp, vår dygnsrytm och vårt välmående.

Inom ayurveda, den indiska läkekonsten, kallar man detta för Sattvasinnet, det upphöjda, stabila, harmoniska och ljusa sinnet. Vårt bästa jag. Dit når vi genom regelbundna vanor. Regelbundna måltider, sömn, motion och daglig avkoppling. Allt detta skapar en rytm för viktiga system och funktioner i kroppen, som utsöndring av matsmältningsenzymer, sömnhormoner och tillväxtsubstanser, nedbrytning, uppbyggnad och energiupplagring.

Men så som vårt samhälle ser ut här, är det lättare sagt än gjort. Det elektriska ljuset och modern underhållning via tekniken triggar igång våra stresshormoner. Vi tvingar bort naturlig trötthet med koffein, socker och alkohol och hamnar ur balans. Det som förr var livets naturliga rytm måste vi idag skapa med en ny medvetenhet.

För vissa är det enklare, med regelbundna arbetstider skapas det till exempel en naturlig rytm och ett ramverk. Men en del har arbeten som gör det svårt att ha regelbundna måltider och sömn. Eller så kanske vi inte arbetar och då är det än viktigare att skapa egna bra ramverk. '

När jag lärde mig hur viktig rytmen är för hälsan, så satte jag mig ner och skrev ner ett schema för mig själv mina egna morgon, lunch och kvällsrutiner. När jag vill gå upp till vardags, när jag äter, tränar, mediterar, slappnar av etc. Det blev en vändpunkt för mig.

Kanske lever du redan så här, i så fall grattis! Annars är det en möjlighet att börja skapa din egen rytm genom att skriva ner dina egna rutiner.

Många tycker att rutiner är tråkigt. Men jag tänker att när vi har våra rutiner på plats, så är allt annat däremellan helt fritt, här kan vi vara flexibla, spontana och göra vad vi vill.

När vi följer våra rutiner, så är det en del av att ta ansvar för vårt eget välmående genom att göra några medveten val varje dag. Att ha rutiner gör det enklare att få det gjort. Idag är det ingen ansträngning, utan något som kommer naturligt för mig. Precis som att borsta tänderna.

 Frågor att fundera på som inspiration för att bli ditt bästa jag: 

  • När passar det dig att vakna och hur mycket sömn per natt behöver du? Jag behöver 8 timmar sömn och då jag går upp kl 06.00 så behöver jag lägga mid vid 22.00.
  • När passar det dig att äta, frukost, lunch och middag? Själv brukar jag använda ett ätfönster på 12 timmar, då det är bra för kroppens eget ”städnings- och utrensningssystem” autofagi. Jag äter frukost kl 07.00 och middag kl 19.00.
  • När passar det dig att träna? Jag är som piggast på morgonen, så då jobbar jag helst med det som är viktigast. Jag tränar helst på eftermiddagen, innan middagen. Men inte alltför sent. Det är bra att träna innan 18.30, då kroppen sedan lätt blir uppiggad av träning och då kan det vara svårt att komma till ro på kvällen.
  • När vill du vara utomhus? Frisk luft, syre, solljus hjälper oss att må bra. Själv tar jag en lunchpromenad för att få luft, dagsljus och rörelse.
  • När vill du ha återhämtning? Jag gör oftast en meditation eller tar en tupplur/power nap mitt på dagen efter lunch. Då brukar jag gå in i paltkoma och behöver en stunds vila, för att återkomma med ny energi.
  • Hur kommer du till ro och får en god natts sömn? På kvällen brukar jag läsa riktiga böcker eller tidningar, sista timmen innan jag går och sover, detta för att det är ett bra sätt att lugna kroppen och bli naturligt trött. När vi tittar på mobil, padda och dator så skickar de ut ett blått ljus, som kroppen tolkar som solen, dvs att det gör oss pigga och det blir svårare att komma till ro.

Vad har du för bra vanor? Berätta gärna vad du gör. Det är så roligt att få ta del av din upplevelse och erfarenhet.

/Ingrid

Du kanske också gillar...

Stillhet- att vila i varandet

Apr 02, 2021

Att åka på Retreat och meditera - varför då?

Mar 25, 2021

Hur kan du möta ditt sanna jag?

Mar 18, 2021